dinsdag 31 januari 2012

Tuinhuis met groene gedachten

Translation in English: click here

Ons tuinhuis heeft groene gedachten - zo erg zelfs dat je het van op afstand kan zien.  Toen dat fenomeen voor het eerst optrad zag je nog eens passanten raar opkijken, maar zelfs dat gebeurt nu nog zelden.  De buurt is het langzamerhand gewoon geworden, dat onze tuin wat afwijkt van het gewone.  En dat de tuineigenaren ook een beetje afwijken - "groene jongens, dat zijn het!" - je zag het ze denken, en meewarig hoofdschudden als die voormalige stadsbewoners nog blij bleken te zijn met al dat onkruid.


Ons tuinhuis is ook stevig - dat moet ook wel, want groene gedachten kunnen zwaar uitvallen.  Dus bouwden we het zelf, want je kan dat niet vinden in de geprefabriceerde tuinhuizenhandel.  Je kan er een olifant op parkeren, zei mijn vader.  Hij kan het weten, want hij is zowel de architect als bouwmeester van het batiment.  Maar ik vond een olifant er nu toch wel over - dat zou nog meer opvallen!  Maar sterk is het wel.  Een stevig funderingske, een laag muurke met betonblokskes - gevuld met beton, want het kon niet stevig genoeg zijn, want ja - groene gedachten zouden zwaarder kunnen zijn dan verwacht.  En dan de houten constructie er bovenop - helemaal op maat en naar wens van de gebruiker.

Eigenlijk had ik iets Hobbit-achtigs in gedachten, maar de helling was niet steil genoeg :-(
Ons tuinhuis viel op.  Vooral de dag dat we, bovenop de roofinglaag in bitumen, ook nog eens vijverfolie uitspreidden.  Dat was apart!  En waarom dan nog eens die dwarslatten over de nok heen?  En die inox-draden daartussen gespannen?  Deze nieuwsgierigheid wekkende activiteiten werden ten top gedreven, dus slenterde Oud-buurman quasi onverschillig in onze richting, bleef bij de rand van de moestuin staan en keek van onder de borstelige wenbrauwen vragend omhoog.  Waar dat moest voor dienen?  Gingen we daar isolatie op leggen?  Nee, ... grond, antwoordden we ietwat aarzelend.


Trondheim
Nu was die opmerking nog niet zo ver bezijdens de waarheid, want in het hoge noorden worden groendaken wel als isolatie tegen de kou gebruikt.  Maar wij waren niet van plan in ons tuinhuis in te trekken, dus was het bij ons puur voor de sier.  Maar leg dat eens uit aan een telg van al-sinds-mensenheugnis-op-de-boeren-buiten-levende-generaties ... Voor de sier, dat valt in dezelfde categorie als de paar potten met petunia's die moeder de vrouw op de vensterbank plaatst.  Puur zotte vrouwen dingen - niet eetbaar, en derhalve niet nuttig.


Ons tuinhuis werd daarop een attractie.  Na het weekend dat we dikke lemen graskluiten ondersteboven op het dak schikten, heb ik nooit meer zò veel bezoekers gezien bij buurman als toen.  In kleine groepjes kwamen en gingen ze, schichtig en vol verbazing een blik over de haag werpend.  De lopende vuurtjes dansten die dag langs alle kanten het dorp door :-)
Maar zoals gezegd - alles went.  En dus ook de groene gedachten van mijn dak. 


Ze wisselen nogal, die gedachten, en durven daarbij wel eens van kleur wijzigen. Vetplantjes voelen zich er prettig en doen mijn tuinhuis dromen dat het een berghutje in het hoge noorden is.  Dan krijgen we roze en witte stippen van Huislook en Wit vetkruid.  Soms kleurt het dak gans geel van de Muurpeper of Tripmadam en waant het zich aan zee.  In het voorjaar wordt ie in een hippe bui wakker met veelbloemige dwergtulpjes in het haar en 's zomers kan het gras het doen lijken op het strooien dakje van Jommeke - strogeel en springerig: ritseldroog van de zomerzon.

Op een vroeg-zomerse dag, toen het tuinhuis lilapaarse gedachten dacht, en zijn haardos naar duizenden stengeltjes Bieslook rook, gaf Oud-buurvrouw spontaan en heel onverwacht een mening: dat dat toch wel mooi was zo, met al die bloempjes in bloei.  'k Was er even niet goed van, van zo'n onthulling.  Maar 't was gelukkig geen zotte wijven praat - want wel eetbaar ;-)



16 opmerkingen:

  1. Dat heb je zeer knap gedaan! Erg inspirerend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je leuke reactie op mijn blog. Hert receptje moet je echt eens proberen, is heel lekker. Je kan de balletjes ook eerst gewoon voorbakken en er dan bijvoegen, is eigenlijk nog lekkerder maar ik denk een beetje aan al die cholesterol :)

    Dat tuinhuisje van jullie ziet er echt heel mooi uit. Knap idee van jullie.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Om eerlijk te zijn heb ik de mosterd gehaald uit dierenpark Planckendael. Daar hebben/hadden? ze van die leuke achtkantige info-/tentoonstellingspaviljoentjes met een ruige "haardos" er bovenop. We hebben er toen aan een onderhoudsman gevraagd hoe ze de zaak waterdicht hielden - en dat bleek gewoon vijverfolie te zijn. Maar ginder sproeien ze wel - wat wij nooit doen.

      Verwijderen
  3. Leuke tekst over je tuinhuisje! En dat is een groooooooooot compliment, als ze van die oude-vastgeroest-in-gewoontes-buurmannen en -vrouwen zeggen 'dat het nog wel ok is'. Dat is een gigantische overwinning, voor hen en voor jou!

    (reactie is van onderdeappelboom, maar blogspot weigert mijn wordpressaccount...)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Staat de Onderdeappelboomse tuin niet op een helling? Misschien kunnen jullie een Hobbit-tuinhuis bouwen - en dan kom ik eens kei-jaloers op bezoek :-D

      Verwijderen
    2. Haha, ja, dat zou kunnen. Maar nee danku :-)

      Verwijderen
  4. Vind ik echt geweldig en daar moet ik het absoluut met de huisgenoot over hebben ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi gedaan.... en heerlijk geschreven!
    Enne, @onderdeappelboom: blij dat ik niet de enige ben wiens openID vaak ruzie heeft met blogspot. Als het weer eens zover is, kies ik voor de optie: Naam/URL, zoals vandaag ook weer eens bijvoorbeeld...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit is méér dan een "grasdakje"of "sedumdakje" geworden, hier is diversiteit gekomen. Wat mooi en spannend ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Die optie heb ik ook al ontdekt, Annetanne :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kom ook even hier langs en moet wel grinikken (oei 1 k of 2?) om de met humor gevulde teksten. Grappig ook dat al die nieuwsgierige lui bij de buurman langs gaan i.p.v. gewoon op de man af hun antwoorden opeisen.
    Maar even serieus .. wij bouwen in Duitsland en de garage bij het huis moeten we dus met groen beplanten, dat is verplicht in die omgeving. Maar hoe gaat dat in de zomer als de zon de hele dag erop schijnt? Wordt het dan niet 1 dorre bende?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. MOETEN jullie met groen beplanten!!!! :-O
      Wow! - dat kennen we hier nog niet! Zo vooruitstrevend zijn we in Belgiën niet dat groendaken een verplichting zijn. Ik heb wel in Halle een groot nieuwbouwproject gezien waar alle huizen een groendak kregen. Dus het maakt wel opgang.
      Maar je vraag: de meeste groendaken op huizen worden niet aangelegd zoals ik dat deed op mijn tuinhuis. Voor op woonsten zijn er aangepaste en uitgekiende profielen waarin substraat wordt gegoten waarin droogte- en hitteverdragende soorten geplant of gezaaid worden. Meestal zijn dit vertplantjes genre Sedum. Die kunnen wel tegen een stootje en overleven dat wel. Alleen als er ook gras op zou groeien kan dat er in de zomer dor uitzien. Ik vind dat geen probleem, maar als jij dat niet mooi vindt zet er dan alleen Sedum en Sempervivum op. Je kan het ook gaan besproeien maar dat is volgens mij waterverspilling. Hier vind je wat info: http://www.natuurenbos.be/nl-be/natuurbeleid/groen/groendaken/

      Verwijderen
  9. Wij kozen voor een plat dak en in dat dorp moet het dan idd. De meeste mensen hebben een spits dak. Eigenlijk maakt het mij niet uit hoe het uitziet want ik zie er zelf niks van. Geen dure uitgekiende toestanden dus. Ik had het vol met aardbeien willen zetten maar het is zoals je zegt ... waterverspilling. Ook zie ik me niet elke dag met tig gietertjes het dak op klimmen. Ik hoop dat ik nu dit antwoord geplaatst krijg want gisteren lukte dat niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dit moet ik aan manlief laten zien. Daar het dak van onze carport/tuinhuis-combinatie stevig moet zijn om zonnepanelen te dragen, kan het misschien ineens stevig genoeg worden gemaakt om er een groendak van te maken. Onze jonge buren (die geen zonnepanelen willen wegens lelijk) gaan echt denken dat we gek geworden zijn. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij hebben dit jaar een dubbele paardenstal gezet. Een koopje dat we bij de buren konden doen aangezien zij hun paard verkocht hadden en wij dringend wat bergruimte in de tuin nodig hadden. Momenteel liggen er gewoon eternit golfplaten op maar da's een doorn in mijn oog.
    Ik speel ook met het idee om er een groendak van te maken. Je hebt hier een mooie aanzet gegeven om verder info te gaan zoeken. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.