Nu - ik vind dit een leuk idee! Het was nog even nadenken over het goede "standpunt" voor deze fotoreeks. Maar mijn biodiverse madam kwam al snel met hetzelfde idee op de proppen als ik, dus dat bleek tenslotte niet zo moeilijk te zijn :-)
Het is een beeld geworden vanop het enige min-of-meer platte stukje in onze tuin: de schaduwrijke plek onder de noteboom. Van daaruit heb je van links naar rechts een mooi zicht op een border waar de Hortensia "Annabelle" de show steelt, de struikenborder erachter met de krulhazelaar, de toegangsboog in de haag naar de bloemenweide (Eik en Haagbeuk in de verte in de wilde heg), de kruidentuin op de zuiders geëxposeerde helling naar het huis (wintertuin blinkt op de achtergrond), de trap naar de terras en tenslotte de helling volgeplant met Spirea-struiken.
Ik post maar één "standpunt" dit jaar. Zo heb ik er nog volop om de volgende jaren op te volgen ;-)
januari 2012 |
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Alle bloggers die meedoen met dit leuke idee waren aan 't hopen op een witte februari foto - en ja hoor! Waren het onze gezamenlijke hersengolven die voor deze plotse, en harde winterprik gezorgd hebben of was het dan toch een slee? Wat de oorzaak van de sneeuwval ook was ... het is bij iedereen een leuke foto of fotoreeks geworden!
februari 2012 |
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
De lente is er! Bij elke windstoot vliegen wolken stuifmeel van de krulhazelaar! En dat is dan ook het grootste verschil met de januari-foto. De struik hangt vol katjes. In het gazon bloeien er al wel krokusjes, inclusief met vroeg-actieve-bijtjes, maar die staan hier buiten beeld. Enkele uren na de foto is er al begonnen met wat snoei, maar ik denk dat dat toch niet te zien zou zijn op deze foto, niet zoals in andere op-het-eerste-gezicht tuinblogs. Het is dus aan doorwinterde zoek-de-zeven-verschillen fanaten om hier nog meer uit te halen ;-)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
april 2012 |
En er is al heel wat gewerkt in de tuin. Al weet ik niet of jullie dat zo kunnen zien, met die tafel er half voor. De border is "opgekuist". De Hortensia "Annabelle" is gesnoeid, en ook een boel struiken in de struikenborder. Alleen zie je daar net niet veel van, want er zijn er nog enkele blijven staan, vanwege de bloei. Zo is de Gele kornoelje net uitgebloeid, dus nu mag ik 'em eens terugsnoeien. Net achter de krulhazelaar staat een Forsythia te stralen in zonnegeel, dus die mocht ook nog even zijn takken houden. En de Deutzia is er ook tijdelijk aan ontsnapt - daar verwacht het biodivers vrouwke nog een zee van witte bloemen van. En de bol gesnoeide Spirea arguta's op de helling vallen nu wel op!! Het is precies sneeuw dat gevallen is - zoo wit!
Maar wat hangt daar uit de Okkernoot naar beneden? Wat zijn al die touwen? :-) Dat is het werk, of beter ... het spel van de Jongste zoon. Die gebruikt de Okkernoot echt voor wat ie bedoeld was - als klimboom. En van daar boven laat ie dan een dubbele katrol zakken. Kan ie een ganse namiddag zoet mee zijn :-)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
mei 2012 |
Haast alle bomen en struiken staan in blad, op de Okkernoot en in de verte de Zomereik na.
De potten met Buxusbollen staan al in het gelid op de trapwangen en het gazon ... dat is nog niet gemaaid. Er was de afgelopen weken wat kluswerk binnenshuis en dat kan je zien aan de balk tegen het raam.
Maar er staan daardoor nog volop Pinksterbloempjes in het gras. Goed voor de vlindertjes!
En als je goed kijkt dan zie je enkele bloempjes boven het rechtse taxushaagje uitpiepen. Dat zijn enkele van de Bermooievaarsbekjes (Geranium pyrenaicum) die ik er in een rijtje aan de voet van de haag geplant heb.
En mocht je je afvragen wat de bruine vlekken zijn rechts onderaan het beeld: dat zijn enkele uitgeborstelde plukken haar van Poes. Die lagen eigenlijk op de tafel, klaar voor al wie het kon gebruiken in zijn nest.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
juni 2012 |
Gelukkig is er niet alleen gewerkt, bewijze de "chaise longue".
Wat is er allemaal anders in de tuin? De Deutzia staat in bloei. Goed, na de bloei kan ik die dan eindelijk ook eens terugsnoeien, want dat is echt wel nodig. In de kruidentuin zijn de Salie en het Kattenkruid in bloei - prachtig vind ik dat! En verder moet je met een loupe kijken naar de kleine geranium rechts in de linkse border. En de Okkernoot staat nu volledig in blad - wat veel schaduw geeft (niet dat we dat al nodig hadden). En in de verte zie je dat de Zomereik ondertussen ook in blad gekomen is. Nu pas viel me op dat die eigenlijk ook wel een late is.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
juli 2012 |
En ... pronk pronk ... komt de Hortensia "Annabelle" toch in bloei! Mooi hé? - maar dat wordt nòg mooier!
En de Pinksterbloempjes waren in zaad, dus het gazon mocht alweer gans gemaaid worden.
Nu valt me op dat er heel wat met die potten op de trap heen-en-weer gesleurd wordt. Want op de ene foto staan er eens buxusbollen, en dan weer niks, en nu weer lavendels.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
augustus 2012 |
Had ik het niet gezegd, dat die Hortensia "Annabelle" nòg mooier zou worden? Helaas waren we niet thuis toen ie door al dat gewicht van die zware bloeiwijzen wat begon door te buigen, anders hadden we dat al een beetje gestut.
In de kruidenborder was in het eerste vak het meeste uitgebloeid, maar in de andere vakken (net buiten beeld) zorgden Wilde marjolein, Tripmadam, Lavendel, Knoopkruid en Steentijm voor een gewemel aan vlindertjes (Hier zou geteld worden op de nationale vlindertelling!).
En in de witte border bloeide de Puntwederik, ook al zo'n vlinderplant.
In de maand sinds de vorige foto heeft de Bosrank weer een plaats veroverd op die bol gesnoeide Spirea-struiken. Rap dat dat groeit!
De lavendels in de potten op de trapwangen kregen voor de tweede maal bloemen! Daar was 't biodivers vrouwke blij mee!
En tijdens ons verlof stonden de Agapanthussen in pot op hun mooist!! Maar die hebben we in Madeira echt niet moeten missen! Haast alle wegbermen staan er vol mee!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
september 2012 |
Nu is er toch wel weinig gewijzigd, sinds augustus. De Hortensia Annabelle's kleur veranderde van crème wit naar een gebroken groenwit, en ze werden wat opgebonden. De booghaag werd gesnoeid en de uitgebloeide Agaganthusbloemen gingen er ook af.
De Rode hazelaar (links in beeld) die in het voorjaar gekortwiekt werd heeft de afgelopen maand een flinke groeispurt gemaakt. En dat deden de appelaars in de tuin ook - dat wordt weer tellen deze winter. Hmm - ik mag niet vergeten een goede snoeischaar te kopen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
oktober 2012 |
Het is zover! Binnenkort sta ik met het biodivers vrouwke weer zij aan zij blaadjes te harken. En kraak ik 's avonds bij het haardvuur wat verse noten samen met de Dochter. Noten waar ik dan weer de vellekes moet van afprutsen - want dat smaakt soms wat bitter.
De foto toont al wat geraapte nootjes op de tafel. Maar die eerste zijn meestal niet goed. Daar is iets mis mee en dan vallen die voortijdig uit de boom. Aangevreten of beschimmeld of opengehakt of wat dan ook. Het is nog een weekje wachten en dan komen de lekkere nootjes wel! Al verwacht ik niet zoveel als vorig jaar - die zijn zelfs nog niet op geraakt!
In de borders bloeit steeds minder, alhoewel er in de kruidentuin wel een Lavendel volop een tweede bloei vertoont! Die zal verschieten bij de eerste vorst! Hortensia Annabelle verliest nu zijn kleur. De dikke bloemtrossen kleuren nu stilaan bruinig en worden droog. Dat zal weer mooi zijn in de winter!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
november 2012 |
Opvallend hoe vroeg de notelaar zijn blad liet vallen dit jaar – vroeger zelfs dan de andere notelaar in de tuin. De blaadjes zijn eer bijna alle af. Af en toe komt er een kraai aangevlogen, die dan even later teleurgesteld naar notelaar twee vliegt, want noten hingen er niet veel aan dit jaar. Maar in het schuurtje staat er nog een hele kist van vorig jaar – wegens toen overvloedig.
De herfstkleuren tonen zich al in de heg, met de Beuk als koploper.
Het kruiwagentje dat tegen de stam leunt is van de Dochter. Twee jaar geleden wou ze dit perse hebben, in de tuinzaak, ter vervanging van het kleinere en haast opgeroeste vorige exemplaar. Het staat hier wat te wachten tot er nog blaadjes naar de compostbak moeten worden vervoerd.
Achter het kruiwagentje laat Annabelle de blaadjes mistroostig hangen. Het mooie is er af, de bloemschermen zijn ondertussen gans bruin. Maar we laten ze nog maanden staan – want dat wordt nog mooi met wat rijm of sneeuw er op.
Dat geldt ook voor de vaste planten. Alle dorre stengels blijven staan tot het voorjaar, dat is goed voor de insectjes. Die kunnen zich de hele winter verbergen in holle stengels of afgevallen blad.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
december 2012 |
En plots staat de tuin er kaal bij. De foto is genomen op een mistroostig moment, net na de eerste sneeuwbui van dit jaar. Nou ja, sneeuw :-/ Sommigen noemen het Smurrie, anderen dan weer eerder braggel, Snip- of Snotsneeuw, of gewoonweg prut. Typisch Belgisch winterweer dus.
Je ziet het koude nat zo van de stam van de okkernoot sijpelen. Smeltende hagelbollekes op de dakpannen, wat wit in het gras, ... dat was het dus. De eerste mini-winterprik. Genoeg om al de eerste winterfiles te veroorzaken. Mietjes zijn we - in Rusland - daar hebben ze winterfiles!
De meeste bomen en struiken staan al zonder blad. We hebben er al veel van het gazon geharkt, want anders zou dat verstikken onder de dikke massa. Het zijn er echt wel veel! Een deel ging op de composthoop, een ander deel in de borders of onder de struiken. Slechts de Japanse kwee, rechts op de foto, heeft nog wat blad. ... En de Beuk in de haagboog. Maar daar blijven de blaadjes nog hangen tot eind maart, zo zie ik nu op de foto's.
Voilà - dat was het dan.
Maar eerlijk gezegd - ik vond het dermate leuk om te doen, dat ik dat volgend jaar nog eens herhaal - vanuit een ander standpunt dan. Nu heb ik een maand om daarover na te denken. Wat zal ik nemen? Het vijvertje? Het akkertje? De moestuin? Het groendak? De bloemenweide/hooiland? ... Mmm moeilijk kiezen.
Als je op de foto's klikt, zou je ze als een diashow moeten kunnen bekijken
Je hoort altijd dat een tuin een onderliggende structuur moet hebben om hem ook in de wintertijd interessant te maken. Welnu: hier zie je een hele mooie en interessante structuur door de hagen, de boog en de bomen en struikgroepen.
BeantwoordenVerwijderenEen tuin die nieuwsgierig maakt! Wat is er voorbij die haagjes te zien als ik naar links kijk?
BeantwoordenVerwijderenMooi!
@Zem: danke :-) de grote hagen stonden er het eerst, de rest is "organisch" gegroeid.
BeantwoordenVerwijderen@AnneTanne: in rechte lijn, en deels slechts zichtbaar met X-ray-bril :-) Annabelle, een smal bordertje, een paadje, de struikenborder (met wat bosplanten er onder) nog een paadje, de haag, het restant van de spiraalhaag (leg ik nog wel eens uit;-)) nog een boogdoorgang door de haag en dan de tuin van de buren met stukje leylandi-haag en een beetje dak van de buren.
Ik ontdek wel een verandering: de pot die in januari nog naast het voederhuisje stond, die lijkt warmere oorden te hebben opgezocht!
BeantwoordenVerwijderenJij speelt zeker graag "zoek de zeven verschillen" :-)
VerwijderenJe moet hier echt met een een vergrootglas gespeurd hebben :-D
Dit lijkt me een zalige plaats op een zachte lentedag.
BeantwoordenVerwijderenEn structuur, dat is wat ontbreekt in onze tuin, maar geduld is een schone deugd.
Hier net als in alle tuinen die bruin-gele grauwsluier over het geheel; resultaat van de strenge vorst en de sneeuw. maar het zal snel veranderen!
BeantwoordenVerwijderenFijn te lezen dat jij ook de zoektocht naar de 7 verschillen aan anderen overlaat.
BeantwoordenVerwijderenGeweldig die evolutie!
BeantwoordenVerwijderenEen tuin is eigenlijk op zijn mooist in juni. Alles nog fris groen en flink in bloei. Gaat in jouw tuin duidelijk ook crescendo...
BeantwoordenVerwijderenPrachtig, die evolutie in 11 foto's. Mooi om te zien!
BeantwoordenVerwijderenVolgend jaar ga ik zeker mee doen. Juni blijft toch nog steeds mijn favoriet, alwhoewel juli & augustus niet ver achterop liggen
BeantwoordenVerwijderenHerfstige sfeer, leuk met dat kruiwagentje...
BeantwoordenVerwijderenIk ben ook even bij alle foto's langsgegaan; heel mooi, die veranderende sferen.