De tuin en zijn indeling

De biodiverse tuin is 20 are groot en ligt in een doorsnee Vlaamse omgeving, je kent het wel: zo één met platgespoten tuinen, Leylandi's of eindeloze, overbemeste gazons.  Misschien is de tuin daarom wat biodiverser dan normaal - wellicht is het een toevluchtsoord voor al wat leeft in de omgeving, en vinden we er daarom zo veel :-)  Zou kunnen, ... maar we verkiezen toch te geloven dat de veelheid aan diertjes en plantensoorten het gevolg is van onze eigen inspanningen.

Onze tuin bestaat uit vele kamers, elk met hun eigen aspect en karakter. Kronkelige paadjes lopen van her naar der en nodigen uit om de tuin te ontdekken.  Ze leiden naar en langs de verschillende biotoopjes die we in de tuin aanlegden.  Het is net die verscheidenheid aan biotoopjes die maakt dat er zo veel verschillende dieren en planten hun thuis vinden.  Vlinders gaan snoepen in borders, kruidentuin en op het kalkgraslandje; vogels zijn thuis (letterlijk) in haag, heg en bosje; libellen en amfibieën ontdekten al snel het vijvertje en overal verschuilen zich klein geknaagdierte en wat er op jaagt.


Natuurlijk zijn er ook de typische tuinelementen aanwezig zoals zithoekjes, speeltuigen voor de kinderen en een tuinhuis - zaken waar op het eerste gezicht niet aan biodiversiteitstoename gedaan wordt.  Op het eerste gezicht ... want we ontdekten dat je zelfs daar bepaalde ingrepen kan doen. 
Geschoren hagen en wilde heg (zwartgroen)
Bomen en bosomgeving (donkergroen)
Struiken (groen)
Lianen en klimplanten (bronsgroen)
Gazon (heel lichtgroen)
Bloemenweide - hooiland (bleekgeel)
Borders (zonnig geel)
Kalkgraslandje - ook op dak van tuinhuis (lila)
Vijvertje (blauw)
Akkeronkruidenreservaatje (rood)
Constructies (bruin)
Verharding (grijs)
Kale grond - in kipperen en moestuin (Beige)

Dus keer af en toe terug naar deze pagina. 
Ik zorg voor links naar de berichten over de (bio)diverse biotoopjes en zal deze tekst af en toe eens aanpassen.

Hoe het tuinplan tot stand kwam lees je hier.
En de Op-het-eerste-gezicht foto's vind je hier!


De biodiverse tuinier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.