maandag 2 januari 2012

Meer dan gras

 

Lap! vlam! daar kan ik me nu eens zò aan ergeren.  Zo een webstek gefinancieerd door de overheid waar weer eens bemesters en ontmossers gepromoot worden.  Alsof in een gazon alleen gras hoort! 

Zijn de meest geroemde gazons nu toch net niet die, die al haast eeuwen gemaaid worden, maar zonder al dat gebruik van chemicaliën?  Zo zeldzaam zijn ze geworden!  Je vindt ze alleen nog in oude parken of landgoederen waar ze tradities nog waarderen.  Typisch is de soortenrijkdom van die graslanden, die zich niet beperkt tot grassen en kruiden. Men vindt er ook veel klein veelpotig gekrioel en zeldzame paddestoeltjes. Er wordt zelfs naar gerefereerd als "wasplaten"-grasland, naar die zeldzame groep van paddestoelen die er kan voorkomen.  Sneeuwzwammmetje, Zwartsneesatijnzwam, Ruige aardtong ... het worden ook wel de orchideeën onder de zwammen genoemd.  En ik heb nu eenmaal een boontje voor orchideëen, ook al hebben ze een hoed.


OK, met Plooirokje heb ik nog lang geen Wasplaten-grasland, maar 't is een begin :-)

Ons gazon wordt daarom, in tegenstelling tot het doorsnee gazon in Vlaanderen, niet bemest, nooit met herbiciden of ontmossers vergiftigd en nooit besproeid in droge periodes.  En die aanpak is nog beter voor het milieu ook: niet bemesten betekent 2 x minder maaien dan de buurman – een besparing op CO2 uitstoot en minder geluidsoverlast door ronkende maaimachines!  Bovendien zorgt het niet-gebruiken van stikstofhoudende meststoffen, dat het gazon bij ons geen broeikasgassen produceert, want daar is er ook al voldoende van!

Terwijl de meeste gazons steeds soortenarmer worden tot er slechts een saaie grasmat overblijft, streven we in ons ekologisch beheerde gazonnetje expliciet naar een hogere biodiversiteit.  Zeldzaam geworden soorten die een korte grasmat en een onbemeste omgeving nodig hebben, zijn hier dus van harte welkom!  En omdat ze niet makkelijk vanzelf komen help ik ze natuurlijk een handje ;-) 

Tijmereprijs
 
Draadereprijs



Gewone veldbies - dit is echt geen gras hoor!

Het is leuk om nu al in dit gazon op speurtocht te gaan naar de lilliputters met hoge natuur- of sierwaarde!  Alleen hun namen al spreken tot de verbeelding: Vijfvingerkruid, Kamgras, Draadereprijs, Gewone brunel, Aardbeiganzerik, Biggekruid, Tijmereprijs en Gewone veldbies

Elke herfst, wanneer de watertafel stijgt, kuisen mol en woelrat hun hoogste gangen uit en dat zie je bovengronds!  Grote bulten ontsieren het gazon en wat erger is: ik tjaffel er al eens over in het donker.  En zo een ontmoeting met een bevroren hoop kan zelfs pijnlijk zijn!  Maar met de gritsel is dat snel opengegooid.  Ik denk dat dat deels de reden is waarom ik zoveel Piksterblommekes heb in 't gazon: die kale plekjes zijn er keigeschikte kiemplekjes voor!  Da's hoe Mol en Woelrat hier voor Oranjetipjes zorgen :-)
 

kale plekjes door Mol of Woelrat ...
... zorgen voor Pinsterblommekes :-)


En zijn dat geen schatjes?

 


pffff .... wanneer is het weer lente?

8 opmerkingen:

  1. Jahaaa... een gazon vol gras is zo saai.
    Hier ook een oude knar achter ons huis. Veel andere planten en bloemekes ertussen. Geen bemesting, een hoop kinderen erover en ge moet amper gras maaien. ;) Zalig toch.

    Alleen... wij hebben hier wel degelijk een mosprobleem. Reken: een rijhuis met een tuin van 400m² waarvan de eerste meters ommuurd zijn met van die schone betonnen schutplaten. Geen grootse biodiverse tuin dus (helaas.)
    Maar wat doet ne mens nu met al dat mos? Ge zíet het bijna uitbreiden maar ik wil de andere plantjes niet uit mijn gras. Kom, geef mij eens een goeie tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi! Ik ben ook altijd superblij als ik de ereprijsjes zie opduiken! Maar de madeliefjes komen bij ons niet vanzelf; jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @appelboom: ik had ook geen madeliefjes, maar heb er enkele verhuisd van mijn ouders hun tuin naar de mijne, en nu heb ik er meer dan genoeg! :-D Kom je er wat halen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Katrien: altijd spijtig ergens "mos" te lezen in combinatie met "probleem". In mijn ogen is dat mos evenveel één van de gazonplantjes als die bloempjes die je zo waardeert. Maar ik begrijp het wel. Als mos sterk uitbreidt dan wijst dat meestal op een onderliggend probleem, en mos bestrijden zal daar niks aan veranderen -dat is puur het symptoom bestrijden, en niet de kwaal. Dus het komt er op aan om het echte probleem te vinden: en dat kan vanalles zijn. Staat er echt geen gras meer tussen het mos en krijg je ook kale plekken: dan kan het lichtgebrek zijn (dicht bij struiken, onder bomen, bij muren, ...) Is er nog veel gras maar staat het vol weelderig mos ertussen, dan kan het verzuring zijn (wat niet ondenkbaar is in oude gazons op zandbodems). Aan lichtgebrek kan je niet veel doen (op een esdoorntak afsnoeien na) - misschien kan je er wat bosplanten planten en er een bordertje maken. Verzuring kan je tegengaan door heel licht te bekalken - maar niet overdrijven! misschien houden de overige plantejes in je gazon er ook niet van. Dus uittesten op een kleine opp. Er zijn nog andere redenen, ziekten, graswortelknagende diertjes en zo ... En mos kan ook opduiken op natte plekjes waar de grond aangedrukt is. Maar ik zou daarom de kinderen nog niet wegdoen ;-D

    BeantwoordenVerwijderen
  5. O ja, ik kreeg ooit een tip van één van de grote mossenspecialisten van België: je gras niet te kort afrijden: niet korter dan 7 tot 10 cm! Ik denk dat het mos dan kwijnt door lichtgebrek ...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tgoh, het zal wel verzuring zijn dan waarschijnlijk. Licht is er genoeg. Gras steeds minder en minder. Mos in mijne gazon stoort mij hoegenaamd niet. Maar bij grassprieten tussen mijn mos (dat overigens zeer schoon en groen staat) vraag ik me toch af of we niks moeten veranderen of aanpakken.
    Vorige lente heb ik een deel van het mos gewoon uitgetrokken waardoor er volledig kale plekken ontstonden, kwestie van andere planten/grassen kansen te bieden. Dat werkt redelijk... Maar een hele gazon uitpluizen is het mij niet waard precies. :D

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik heb zelf onkruid gezaaid :)
    (madeliefjes vind ik zo mooi in een grasveld)

    BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.