Kerspruim in bloei in de haag. |
Tweeduizend was ook het jaar dat mijn plan om een kalkgrashellinkje te creëren gekelderd werd. Het vrouwke wou ook daar struiken zien groeien. We haalden Spirea’s in huis en we kregen ook nog een Clerodendrum trichotomum en een Japanse kwee (Chaenomeles japonicae) van bevriende tuiniers. Het geheel werd in landbouwplastiek gezet om de ruigtekruiden te onderdrukken.
Maar twee duizend was ook het jaar dat de ingehuurde opritten-kasseilegger failliet ging. Nu, na een tijdje diene gast aan ’t werk te hebben gezien verbaasde me dat eigenlijk niet … Zo ne prutser! Evenwijdige lijnen had ie bvb nooit van gehoord, en water loopt toch bergop niet? Nu ja, wij bleven op een gegeven moment met een put zitten waar een oprit hoorde te zijn. En geen goesting om een nieuwe kasseilegger te zoeken. Alleen al een offerte vragen is al een voltijdse bezigheid! Er schort echt iets aan de opleiding van ondernemers in de bouwsector!
Maar zo ne put voor uw deur – dat is toch een uitdaging. En dat laten we niet liggen – zo’n een uitdaging. Dus zelf kasseien gaan bestellen, een lokale landbouwer zo ver gekregen om voor ons kleine ladingen stabilisé te halen en ergens in een doe-het-zelf zaak zo een trilplaat gehuurd. In de blakende zon hebben we in een week de klus geklaard.
Maar daarna wist ik weer waarom ik geen stratenmaker geworden ben. Mijne rug! Zo op uw knietjes gezeten van die steenblokskses van vijf tot elf kilo tillen – ’t is beulewerk, neem het van mij aan.
Maar het resultaat mocht er zijn! En zo trots dat we dat zelf gepresteerd hadden!
De rambler “Kiftsgate” had ondertussen een plek op het dak veroverd. |
Dat jaar bloeide de Blauwe regen voor het eerst echt uitbundig! ’t Is een “floribunda”, dus zo één met van die lange bloemtrossen, en met veel wit in de bloemen, zodat ze eerder bleekblauw lijken te zijn.
Rudbeckia in de gele border |
Alsof we nog niet genoeg met cement gespeeld hadden begonnen we ook aan een ander projectje: over de septische put heen moest een terrasje komen. Want we hadden er al sinds vorig jaar een betonnen paadje. En daar was om te beginnen een fundering voor nodig.
Dat werk was al in het voorjaar aangevat maar hadden we moeten onderbreken om de oprit af te werken. Daar hadden we dan maar tijdelijk een plastiek zeiltje over gegooid. Op dat funderingske moet nog een rond muurtje gemetst worden en daar bovenop een betonnen plateau. Ooit gingen we dat dan samen met het gebetoneerde pad betegelen of zo.
Jongste zoon kreeg een zandbak. Hij was zo al niet van al die bouwplekken met stabilisé weg te houden en van dat wit zand is toch wat properder voor de kleertjes!
En af of niet ... zo'n zandbak, dat is pret! |
In de struikenborder bloeide de Vlinderstruik en bam!, toch wel onmiddellijk succes zeker!
Egel bracht ons geregeld bezoekjes
Een afsluitend beeld voor het jaar 2000, en een tongbreker voor West-Vlamingen ;-)
Het goocheme Guichelheil gluipt heel geniepig groeiend huiswaarts |
Verder lezen? voor volgende aflevering klik HIER
Terug naar het begin? Klik hier voor 1990
Amai hard gewerkt dat jaar.
BeantwoordenVerwijderenEen vraagje over die kasseien. Had je nog iets onder dat bed van stabilisé gelegd (puin)? En hoe dik heb je dat bed van stabilisé gelegd?
Hmmm ... ik herinner me geen puinlaag, maar wel 30cm stabilisé onder de kasseilaag. En dus tussen de kasseien ook stabilisé - behoorlijk wat in totaal.
VerwijderenInteressant om te lezen, al die ontwikkelingen in het jaar 2000.
BeantwoordenVerwijderenDe "tuinevolutie"-reeks lag een tijdje stil, maar vanaf nu elke maand een aflevering!
VerwijderenDat ramblerke staat daar toch kei schoon, dat wil ik ook wel ;-)
BeantwoordenVerwijderenGe kunt er bij deze persoon eentje vinden:
Verwijderenhttp://natuurlijk-rijk.blogspot.be/2012/11/opgeladen.html
;-)
Mooi, ik ben benieuwd naar het vervolg :-)
BeantwoordenVerwijderenik ken het al ;-)
Verwijderen