vrijdag 27 december 2013

Tuinevolutie XVIV - 2008
De winter van 2008 had ik me voorgenomen komaf te maken met de spiraalhaag. Net als bij dat kinder(moes)tuintje moet je tot de vaststelling komen dat dat nauwelijks door de kinderen gebruikt werd, op ogenblikken als wilde verstopspelletjes tijdens kinderfeestjes na ... En vermits dat een twintig meter haag minder te snoeien zou betekenen, was de beslissing snel genomen. De spiraal haag ging wel niet volledig weg, alleen de binnenkant werd er uit genomen. Een deel van de haag werd verplaatst om één van de toegangen dicht te maken en er werd langs de andere kant een nieuwe toegang gemaakt, gericht op het centrale gazon. En dan begon het moeilijkste: nadenken en beslissen over wat we met die ruimte zouden doen in de toekomst…

Al die gerooide haagstruiken leverden een grote hoop snoeihout op, dat mooi door de gemeente verhakseld werd.Niet alles werd verhakseld, enkele van die haagplanten werden in een pot gezet, in een poging er bonsai’s van te maken. Ik probeerde twee haagbeuken en een Spaanse aak uit. 
Met snoeihout kan je, als je het niet verhakselt, eigenlijk ook wel leuke dingen maken. Aan dit wilgentenenscherm werkte ik toch enkele weekenddagen. 


scherm met wilgetenen in opbouw

Het kwam later als demonstratiemateriaal in de demo-composthoek van de milieuraad van onze gemeente terecht.


later werd de composthoek mooier hoor - hier is ie pas gemaakt.


De voorjaarsinspectie doorheen de tuin.

Rond de moestuin werd een buxushaagje aangelegd, na dat het kasseipad werd afgewerkt door de kieren dicht te pappen met een cement-zandmengsel.

 

Rond de wintertuin werd ook een kasseipad gelegd
en … hoe zot kan ne mens zijn?: in één beweging door verwijderde ik de oude bestrating onder de pikniktafel en herlegde die met de veel onkruidonvriendelijkere (maar door het biodivers vrouwtje
daardoor hogelijk gewaardeerde) platte kasseitjes. Ze was in de wolken toen ik ongevraagd en onverwacht aan dat laatste werk begon!
Aan de voordeur groeide ondertussen al enkele jaren, ter vervanging van de klimroos ‘Kifsgate’, een klassieke Clematis. De voet staat verborgen in een bol gesnoeide Struikkamperfoelie. Naar het schijnt krijgen Clematissen minder last van de verwelkingsziekte, als de voet in de schaduw staat.
De zoom aan de wilde heg herbergde in 2008 al een hele rits bosplanten.


Grote muur
BostulpSlanke sleutelbloem

Bosooievaarsbek
Wilde appel in bloei


Amandelwolfsmelk

Bermooievaarsbek en Scherpe boterbloem


Als ik dat jaar langs de vijver passeerde zag ik er gegarandeerd dit beeld:


Jongste zoon gefascineerd door het waterleven


De kruidentuin in beste doen

De hekjes rond de moestuin bleken uiterst geschikt om er van alles op te laten groeien:


Butternut
Reukerwt

En dat jaar kreeg ik ook nog onverwacht sneeuw op mijn jaardag!!!
Tuinplan 2008


Terug naar het begin? Klik hier voor 1990
Wordt vervolgd ... klik hier voor 2009

9 opmerkingen:

 1. Blijft ongelooflijk chique allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi werk allemaal. Maar heeft die haagcirkel ondertussen al een échte lotsbestemming gekregen? Want ik herinner me niet dat al gelezen te hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om nu eindelijk je vraag te beantwoorden ;-) ... Nee, die lotsbestemming is er nog steeds niet, alhoewel de ideetjes steeds concreter worden. En ik betwijfel of het zelfs in 2014 gaat gebeuren. Ik heb nog zoveel in huis te klussen ...

   Verwijderen
 3. Blijft inspirerend om te volgen. Doet me ook elke keer beseffen dat het toch wat werk vraagt om tot zo een mooie resultaten te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou - hier liep blijkbaar één en ander mis - zo proberen te bloggen vanuit een bled in de Pyreneeën. Ik haal deze (duidelijk te vroeg geposte) post even terug weg. Maar toch bedankt voor de lovende woorden allemaal ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zat ik nu ineens in een tijdmachientje? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) Ja, en dat flitste maar heen en weer tussen juli 2013, 2008 en december 2013 - om tenslotte te landen op vandaag - Gelukkig nieuwjaar Zem!!! ;-)

   Verwijderen
 6. Leuke tuin! Was zeker heel veel werk, kan ik me inbeelden :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.