donderdag 12 december 2013

Tuinevolutie XVIII - 2007

De wintertuin was in 2007 helemaal afgeraakt. De muren en plafond waren afgewerkt, de vensterbanken waren gelegd, er stonden al wat planten en het tuinmeubilair mocht er overwinteren. Alleen moeten er onder de vensterbanken ooit eens kastjes worden gebouwd.









Die winter voerden we een eerste hakhoutkap van de Wilde heg uit. Nu zullen de buren gedacht hebben dat dat was omdat we wilden showen met onze nieuwe aanbouw, maar dat was écht niet zo hoor! De Wilde heg was na al die jaren zo uitgegroeid en wierp zoveel schaduw op dat deel van de tuin dat mijn fruitbomen scheef waren gegroeid en het hooiland dreigde verdrongen tot een kleine zone in de zon. Dus daar deden we dan maar iets aan. Twee bomen lieten we staan, die mochten verder uitgroeien: een Haagbeuk en een Zomereik. Alle overige bomen en struiken werden afgezaagd tot zo'n 40 cm van de grond. 

 




Dat voorjaar kregen we trouwens nog eens sneeuw!

Met de kerst had ik een digitaal fototoestel gekregen (een Canon 350D) en daar werd duchtig mee
geëxperimenteerd, niet alleen door mij, maar ook door het biodivers vrouwke. Jonge meesjes onder de Sleedoorn waren een gedroomde testcase. 








In 2007 raakte het padenherleg- en muurtjesmetsen-werk rond tuinhuis en vijver in zijn eindfase. 






Eerst werd de handpomp nog verplaatst. Daardoor moesten er nieuwe waterleidingen komen en maakte ik er van gebruik om er in diverse richtingen in de grond in te graven. Ooit zal dat leiden tot een waternet in de tuin … ooit.  




Stoepkasseitjes werden gepoetst en de werf klaargemaakt




De kasseitjes werden in stabilisé vastgezet.  Leidraden zorgen er voor dat alles vlak blijft



Met wat van de keitjes die uit de ondergrond kwamen vulde ik een vlak voor de waterput in.


Mooi, al die organische vormen, maar daarmee deed ik mezelf wat aan - al dat paswerk!


Kasseipad dichtgepapt met cement.  Nu nog de waterput verder opmetsen.


Voor de verplaatste waterpomp maakte ik een kleine cirkel met de kasseitjes.

En het dierenleven reageerde verrassend snel op de aanwezigheid van het pas aangelegde vijvertje!  Er zal wel een deel van die insectenrijkdom meegelift zijn met de waterplanten die ik kreeg, maar veel zullen ook wel uit de omgeving komen aanvliegen zijn.  Er zijn namelijk nog wat vijvertjes bij de buren.  Dus dat scheelt wel.  Maar toch verrast dat ze dat zo snel inpalmen. 



Eierleggende Keizerslibel



                                                                                               Parende vuurjuffers


Bloedrode heidelibel


Moerasandoorn


Snoekkruid en Witte waterlelie


Witte waterlelie

En bij een lokale houtzagerij kocht ik een partij derde keus afgedankt tropisch hout, waarmee ik een stevige vlonder aanlegde. Een deel van die partij – de zwaarste stukken – werden gereserveerd voor een nieuwe picknicktafel





In een hoekje dicht bij het huis werd een kinder(moes)tuintje aangelegd. Maar dat werd geen succes. Kinderen hebben nu eenmaal een korte enthousiasmecurve, waar het op wieden aankomt. Maar het is wel kort leuk geweest. 


Kinder (moes)tuintje


Het was een goed jaar voor de borders. Verschillende ervan stonden voor het eerst echt mooi.

























De varenborder stond er in 2007 ook heel goed bij.  De varens werden groot en de bodem werd volledig bedekt door klimop.  Eigenlijk groeide die klimop toch wel veel te snel!  Zo'n snelgroeiende variëteit is wel handig als iets snel dicht moet, maar achteraf is dat toch een last want dat vergt veel snoeiwerk om het binnen de perken te houden.


In het hooilandje stond nog steeds veel Witbol in bloei maar de Ratelaar brak goed door! En we genoten van de Gevlekte orchisjes, en van de Veldlathyrus.







Op speelhuis en schuifaf gingen hop en bosrank nogal een gang! En de kinderen vonden het fantastisch dat het speelhuis daardoor op een boomhut begon te lijken.




Penseelkevers zijn er elk jaar in de tuin, net als Gouden torren. We vinden elk jaar keverlarven ervan in de composthoop.  Alleen daarvoor al zou je zelf compost maken!


Juffertje in t’groen en penseelkever

Deze Clematis vonden we in een lokaal tuincentrum. Echt een mooie aanwinst. Het is een variëteit met klokvormige bloemen die niet erg hoog wordt en elk jaar tot de bodem afsterft.


Prinses Diana


Herfst breekt door - in het najaar valt goed op hoeveel soorten er wel in de haag zitten!

Eind 2007 vierden we het eerste oudejaarsfeest in de wintertuin. Normaal gebruiken we die ruimte niet als leefruimte (te koud) maar voor zo’n feest maken we een uitzondering en word de kachel hoog gezet.




tuinplan 2007


Terug naar het begin? Klik hier voor 1990
Wordt vervolgd ... klik hier voor 2008 ... 

3 opmerkingen:

  1. Dat werd tijd dat er hier nog eens iets verscheen ;-) maar je hebt het goedgemaakt met een lange en mooie reeks!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha, leuk, weer een uitgebreide aflevering van de tuinevolutie. Prachtig, vind ik de wintertuin, met die hoge ramen. Alleen: ik moet er niet aan denken dat ik ze zou moeten zemen: dat zou ik meest aan de regen overlaten ;-)
    En wat is het een boeiende tuin, ook in zijn voortgang.
    De mezenfoto springt er wel uit en het kindermoestuintje vind ik ook heel charmant. Ach, wie weet wat ervan beklijft bij de junioren, wellicht slaat het tuinvirus later toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lange, mooie fotoreeks inderdaad. Die verharding is echt vakmanschap. Je ziet in deze reeks dat er delen van de tuin volwassen beginnen te worden. Ik wacht op het vervolg ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.