maandag 11 september 2017

Buxus zonder mot

Onze buxus zit zonder mot.




Terwijl gans België overspoeld wordt door de onverzadigbare buxusmotjes, is er hier in de biodiverse tuin nog geen enkele gezien.

Er verschijnen anders al wel voldoende artikels in de pers over. Over hoe ver de beestjes al gevorderd zijn (al Brussel rond tot in Halle). Over hoe je de buxusmotjes kan bestrijden en zo, en ook filmpjes over totaal verwoeste voortuintjes. 

Ook het buitenland is er niet van gespaard: uit de ardèche beelden van motjes die vakantiegangers plagen - veel motjes... krijg je een beeld hoe hopeloos bestrijding wel is.

Dus onze buxus zit zonder mot. Maar hij is helaas wel even mottig. 

Want hij mag dan wel gespaard zijn gebleven van de buxusmot, helaas heeft de buxusschimmel weer toegeslagen. Herinner je hoe de buxus er aan toe was vorig jaar? Wekenlang regen en een overstroming was er te veel aan. Plotseling brak toen een schimmelinfectie uit die ons noodzaakte op één-twee-drie de buxusvakken rond de kruidentuin kort te snoeien.




We hebben toen heel drastisch alle buxussen heel kort tegen de grond gesnoeid, en alle dode blad en strooisel secuur verwijderd. Want daar huizen natuurlijk al die schimmelsporen in.  We hoopten dat we de verspreiding zo konden indijken.





En kijk eens hoe gezond die teruggegroeid is. Ongelooflijk hoe snel!



We hoopten dat onze drastische snoei de ziekte zou verdreven hebben.

Dank zij een uiterst droog seizoen bleven we er dit jaar lange tijd van gespaard ... tot vorige week. Amper een week of twee nat en warm was het en ja: daar was het terug: het gevreesde ziektebeeld.



Maar nu hebben we de ultieme oplossing! Waarmee we zowel de schimmel als de mot een serieuze hak zetten. We zaagden deze keer de buxusstruikjes af tot tegen de grond. ha! dat zal ze leren die schimmels! Geen eten meer! En die motten ook niet! Nah!



Alleen ... 
Nu  .... hebben we natuurlijk ook geen buxushaagje meer ...

...

Misschien is het tijd om naar een alternatief te zoeken.
Iemand een idee?




8 opmerkingen:

  1. Er zijn verschillende Hulst soorten die je kan gebruiken. Ook leuk Stepanandra incisa.
    Gr Jan(Wilde een Tuin)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die Stephanandra kende ik niet, maar lijkt me toch niet hetzelfde "strakke" snoeibeeld op te leveren als buxus. Wellicht wordt het toch een hulstje.

      Verwijderen
  2. In mijn strak voortuintje ook alle buxus verwijderd. Vond het eigenlijk niet zo mooi en de motten hebben me geholpen. Nu mag ik er van de lieve wederhelft mijn goesting mee doen. Ga er een prairie van maken, denk ik...😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn dus ook tuiniers blij met die mot :-) Kansen zijn er om te grijpen ;-)

      Verwijderen
  3. Naast de Ilex 'Green hedge' komt bij mij vooral Taxus op als alternatief.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Taxus hebben we al ergens in de tuin, maar dat ziet er zo "streng" uit. Ik denk dat we dat hulstje eens gaan uitproberen.

      Verwijderen
  4. Met angst en beven kijk ik ook naar mijn buxussen.
    Als alternatief noemde onze deskundige Menck in een reactie op zijn post van 7 augustus 2017 de Lonicera nitida of Ilex crenata convexa. Ik onthoud deze planten in elk geval.
    Hartelijke groet, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lonicera nitida of struikkamperfoelie hebben we al in de tuin. Heeft inderdaad buxusachtige kleine blaadjes maar moet vaak gesnoeid worden om in vorm te houden. Er komen heel snel van die lange sprieten aan. En nog redelijk vorstgevoelig. Elk jaar vriezen er hier stukken uit, maar gelukkig groeit dat snel weer dicht.

      Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.