Het is een recept dat je eigenlijk in elk goed basiskookboek kan vinden maar ik kan het mij niet laten met dit herfstige weer – moest toch op mijn kookpagina, met maar enkele aanpassingen: evenveel appels als rode kool en meer jeneverbessen dan normaal.
Want ik ben gek op die aparte smaak die vrijkomt als je een jeneverbes onverwacht tussen de tanden maalt. Het biodivers vrouwke daarentegen vist ze steeds uit haar bord en zo krijg ik er nóg meer :-). Met gekookte aardappeltjes en enkele lekkere goed gebakken braadworsten er bij is rode kool nog steeds een topper.
Nodig
- 1 rode kool
- 1 niet al te grote ajuin
- 4 à 5 grote zure appels (ongeveer even veel gewicht als de rode kool)
- 4 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel jeneverbessen
- 2 kruidnagels
- 1 laurierblad
- peper
- mespunt kaneel
- sap van 1 citroen
- 30g (echte) boter.
Ik gebruik "Trezeke Meyers": een goede bewaarappel waar ook lekkere appelmoes kan van gemaakt worden. |
Bereiding
- Haal de buitenste bladeren van de rode kool en snij de kool in kleine stukjes. De stronk in het midden gebruiken we niet. Snipper de ajuin heel fijn.
- Doe een glas of twee water in een ruime kookpot en breng aan de kook, samen met de rode kool, de gesnipperde ui en een snuif zout.
- Stoof gedurende 20 minuten, met het deksel op de pot. Roer regelmatig om en voeg water bij als er minder dan een cm op de bodem staat.
- Schil ondertussen de appels, verwijder klokhuizen en snij ze in blokjes.
- Voeg ze toe aan de rode kool en roer regelmatig.
- Nu mag ook de bruine suiker, jeneverbessen, kruidnagels, laurierblad, kaneel en wat peper er bij.
- Als de appeltjes, na ongeveer 10 min, wegsmelten doe je er ook het citroensap bij.
- Helemaal op het eind afronden met een klompje boter.
Startend met een rode kool van 1,5 kg, is deze hoeveelheid goed voor ongeveer 20 porties.
Laat ik nu net dit stukje lezen vlak voor etenstijd. Het water loopt me in de mond bij het lezen van de titel alleen al.
BeantwoordenVerwijderenHet woord "herfstig" roept vreemde reacties bij jou op ;-)
Verwijderen