zondag 19 april 2015

Terug kleur op de akker

Het is de eerste keer dat het graanakkertje niet omgespit werd, maar dat ik de grelinette gebruikte. Het stro is de ganse winter mulchsgewijs blijven liggen, en een maand geleden was het tijd om dat op te ruimen. Er moest namelijk gezaaid worden.



Eerst werd de grond nog losgewerkt, wat het makkelijker maakte om alle tweejarigen die het akkertje trachten te veroveren, met de hand te verwijderen.

Dan werd er ingezaaid met enkele rustieke graanrassen zoals emmer, spelt, poolse tarwe en eenkoorn, en alles mooi ondergeharkt - want anders gaan de duiven er mee vandoor.

Daar bovenop zaaide ik voor de zekerheid nog wat graanakkeronkruiden in. Normaal zouden er genoeg zaden moeten aanwezig zijn van de vorige jaren, maar ik wil niks riskeren - met de opentuindag in het vizier. Dus gingen er nog wat extra zaden van korenbloem, klaproos, bolderik, kamille, silenes en ridderspoor op.

En alhoewel ik dat oorsponkelijk niet wou, op mijn graanakkeronkruidenreservaatje, heb ik dit jaar ook een zogenaamd bijenmengsel uitgestrooid. Het bekende tübinger mengsel met phacelia, boekweit, mosterd, nigelle ... en zo.

We gaan dus duidelijk voor meer kleur dit jaar.



En zie ... enkele weken na deze werken ontkiemt er al een hoop!
Benieuwd wat het wordt - welke kleur gaat overheersen. Want dat kan nogal variëren.
Maar misschien wordt het wel weer een bonte boel.

Zoiets zoals dit:




10 opmerkingen:

  1. Als overtuigde deep mulch tuinder ben ik zeer benieuwd naar de evolutie van dit akkertje.
    Dit jaar neem ik 2 percelen in gebruik, 1 als wildebloemenweide en 1 als bijenweide.
    Vorig jaar heb ik op deze percelen (toen nog gazon) zonder voorafgaande bewerking een dikke laag hooi gebracht. Nu heb ik de mulch weggenomen en de oppervlakte (een 2 à 3 cm) met een hark fijn gemaakt. Dieper wil ik niet gaan omdat de ervaring toont dat zelfs die minimale bewerking voert tot de ontwikkeling van veel melde.
    Het losmaken van de grond laat ik doen door de planten zelf.

    Grts.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zo'n opentuindag brengt toch een zekere dynamiek op gang ;) Idem dito hier.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Spijtig dat ik je tuin niet kan bezoeken. Maar als je volgend jaar weer meedoet zal dat wel lukken. We organiseren dat hier maar om de twee jaar, zo'n open tuindag.

      Verwijderen
  3. Ik hoop dat we foto's te zin krijgen van hoe het evolueert, ik zal zelf niet kunnen komen kijken.
    Hier is ook een bloemenweide gepland, maar door omstandigheden hebben we het gazon niet kunnen vrijmaken. Ik dan maar gezaaid op de overblijfselen van de rijkelijk aanwezige molshopen en maaien we enkel een pad door het gazon. Het zal nog altijd niet spectaculair zijn maar ik hoop toch op een beetje kleur.
    Aan woelmuizenier : ik zou het leuk vinden mocht je ook een blogje weiden aan je weides, ben reuzebenieuwd hoe dat lukt met mulch, want dat spitten zie ik echt niet zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eens zien wat ik voor mekaar kan boksen. Vandaag heb ik het eerste stukje (ca. 12m²) ingezaaid. Vorige zomer had ik een stukje onbewerkt gazon toegedekt met een dikke laag hooi. Eergisteren heb ik die laag verwijderd en enkele (sic!) halsstarrige penen met de spitvork verwijderd. Daarna de bovenste laag klaar gemaakt om te zaaien.
      Een uitgebreider logje zal ik ter zijner tijd wel publiceren.
      Een kleine indruk m.b.t. deep mulch kan je hier (http://woelmuizenier.blogspot.de/2014/10/wie-onkruid-zaait.html) lezen.

      Verwijderen
    2. Dat inzaaien van molshopen komt me bekend voor. Met die truuk probeer ik nog wel nieuwe soorten in mijn overvolle hooiland te introduceren. Maar het akkertje wordt elk jaar weer kaal gezet, zoals het een akker betaamd ;-)
      Maar door mulchen heb je minder last van twee- of meerjarige plantjes die zich proberen te vestigen.

      Verwijderen
  4. altijd spannend hé wat het wordt... Elk jaar is er wel een andere soort die komt opzetten of afneemt. Zelf heb ik deze winter niks gedaan aan de bloemenweide. Niks bijgezaaid, niks omgekeerd, niks uitgestekt... ik ben benieuwd. Hopelijk zijn het niet (alleen) de brandnetels die er van profiteren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier waren het vooral de slakken die er voor zorgden dat er steeds minder kleur op het akkertje was. Ze vraten alle zaailingen op, behalve die van Bolderik en het graan.
      Maar dit jaar lijkt het terug te lukken.

      Verwijderen
  5. Ik ben benieuwd of dit al in bloem gaat staan over een maand, maar met de huidige temperaturen zal 't wel flink groeien. Ik kom het resultaat wel eens inspecteren tijdens de opentuindagen;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog zeven weken te gaan voor de open tuindag. Als het warm genoeg blijft zal er wel al iets in bloei staan, zekers? Kom zeker checken!

      Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.