zondag 18 januari 2015

Het Grote vogelweekend
Het Grote Vogelweekend was voor het biodivers gezin heel teleurstellend. We deden nochtans ons best maar ... geen enkele grote vogel gezien.

We hoopten bijvoorbeeld op de komst van een reiger, een zwaan, gans of ooievaar.

Maar neen, weeral niks.
Net als voorgaande jaren niks dan kleine vogels.

 • 1 ekster
 • 1 groene specht
 • 1 gaai
 • 1 groenling
 • 1 heggenmus
 • 2 houtduiven
 • 8 huismussen
 • 1 keep
 • 2 koolmezen
 • 2 merels
 • 3 pimpelmezen
 • 1 roodborst
 • 2 Turkse tortels
 • 4 vinken
 • 2 zwarte kraaien

Heel teleurstellend. Hadden we nu ook maar een medium-size vogel gespot, zoiets als een eend, een aalscholver of roerdomp, we zouden nog met opgeheven hoofd de resultaten kunnen laten zien. Het mocht helaas niet zijn.

Maar we laten het niet aan ons hart komen!
Volgend jaar beter!
Ik durf zelfs te hopen op de hoofdvogel!
Er is namelijk niet ver uit de buurt een struisvogelkwekerij.

15 opmerkingen:

 1. Tja, verleden jaar had je nog twee fazanten zag ik. Die zijn dit jaar blijkbaar ook niet langs gekomen. Maar eh... die groene specht, die groenling en die keep mag je wel naar mij sturen hoor. Heb ze hier in de tuin nog niet gezien. Dus voor mij ook al heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eén van onze huistijgers, Bo, heeft onlangs een fazant uit de tuin verjaagd. En die wou nu natuurlijk nu niet meewerken aan de Grote vogel telling.
   Maar de keep is al onderweg naar jou denk ik. Die zagen we maar heel kort op zaterdagochtend.

   Verwijderen
 2. Heej, die gaai vindt ik wel bijzonder hoor. Ze zijn niet zo zeldzaam , maar ik krijg er hier nooit te zien.
  En een keep is ook best bijzonder in deze zachte zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is hier ook lang zo geweest, dat we nooit een gaai zagen. Maar de laatste jaren duikt er af en toe één op. Prachtige vogels!

   Verwijderen
 3. niet slecht toch! 't Is ook niet om ter meest. Zoals hoow zegt, die keep is toch uitzonderlijk hoor. Moet een achterblijver zijn (van 2 jaar geleden) want bij mijn weten zijn de kepen niet tot hier getrokken dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die keep zal inderdaad een achterblijver zijn, maar niet van twee jaar geleden. Want tijdens de laatste week van 2014 zagen we een groep van 50 aan de rand van 't Raspaillebos. Wat wel uitzonderlijk was is dat mijn litteraal absurdisme niet herkend werd ;-)

   Verwijderen
 4. Weinig vinken, leuk zo'n groene specht die zie ik hier nooit

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier hadden de bonte spechten lucht gekregen van de telling. 2 stuks circelden ganse dagen rond de berk met de voedersilo. Anders zie je ze nooit (maar hoor je ze wel). De groene spechten daarentegen hebben het laten afweten hoewel ze de ganse zomer dagelijks over het gazon huppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Om alle discussies te vermijden stel ik voor dat volgend jaar 'Het Zwaar Vogelweekend' georganiseerd wordt, waarbij gewoon de tuin die het grootste gewicht aan vogels op bezoek krijgt wint. Want vele kleintjes maken ook een groot!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. er wordt vanaf nu enkel nog gevoederd op digitale weegschalen die aan app-gewijs het juiste gewicht aan gevogelte rechtstreeks doorsturen naar natuurpunt. Geen gefoefel meer!

   Verwijderen
 7. Maar je wilt vast niet dat ik de buizerds, die hier geregeld in het luchtruim vliegen, naar je toe stuur. Of vind je die niet groot genoeg ;-)
  Die groene specht is toch wel bijzonder, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Natuurpunt zou nogal verbaasd opkijken om op het lijstje van één van de vele vogeltellers een struisvogel aangevinkt te zien staan. Als hij zich dan ook nog 's nog op een mezenbol zou zetten, zou je meteen de hoofdvogel der waarnemingen hebben afgeschoten. :D

  BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.