dinsdag 2 oktober 2012

Tafelen voor Twaalf





Eén van de eerste constructies in de tuin, samen met het tuinhuisje, was een picknicktafel.  Zo een stoere – een boswachterspicknicktafel.  We hebben dat ding onmiddellijk groot genoeg gemaakt.  Er kan wel tien man aan, als het moet.  Twaalf zelfs, als je nog enkele stoelen aan de uiteinden bijschuift. 

 




De eerste versie was in dennenhout.  Die heeft zeventien jaar dienst gedaan, en toen was ie versleten – opgerot en vergaan door weer en wind.  Stom van ons natuurlijk – om dat steeds in het nat te laten.  En de bamboe-pergola erboven bood niet echt beschutting.  Misschien wel wat tegen de zon, toen ie volledig begroeid was, maar zon was niet het probleem.  En het bamboe zelf ging verrassend genoeg toch veertien jaar mee - en dat voor gewoon een dik soort gras!





De tweede versie is gemaakt om wel vijftig jaar mee te gaan.  Toen we de vlonder bij de vijver bouwden, kochten we meteen genoeg recup tropisch hout om de picknicktafel te herbouwen.  En er werd ook meteen voor een goede winterbescherming gezorgd, zodat het droog de winter door kon.


Zo een grote bache is echt een must!

De nieuwe tafel werd een exacte kopie van de oude.  We wilden het ons niet te moeilijk maken en dus werd de oude voor de afbraak minutieus opgemeten en een schets van gemaakt.




Draadstaven, rondellen en tirefonds werden in inox aangeschaft.  Want het heeft geen zin om een tafel voor een halve eeuw te maken als je er roestbaar ijzerwerk in verwerkt. 
 
De tafel is twee meter zeventig lang.  Als je er vijf personen op een rij aan zet dan kom je, min de plaats van de poten, op een vijftig cm per persoon.  Misschien voor sommigen wat krap, maar het lukt wel. 
 
 






De tafel staat niet in het gras. De eerste versie in het begin wel, maar het was toch prettiger zonder mieren tussen je tenen.  Aan elke poot van de pergola staat een andere liaan: Bruidsluier voor snel effect, Alpenbosrank, Tuinkamperfoelie en een Blauweregen.  En de bolletjes zijn Struikkamperfoelies.


 
Het is een zalige plek geworden.  Van zodra het echt warm is, gaan alle feestjes hier door!

 



Na éénentwintig jaar is de Blauweregen echt groot geworden.  We moeten hem zelfs in toom houden, of hij palmt Es in.  Het is geen Wisteria sinensis -  de Chinese, maar wel Wistereria floribunda, de Japanse blauweregen.  Die heeft langere trossen met meer bleekblauw en wit.




Maar ik hou nog het meest van die kronkelige stammen die langzaamaan de steunpaal lijken te wurgen: echt heel fotogeniek!  Dat doet me denken aan de echt oude Blauweregen bij mijn grootouders.  Vond ik altijd wat spooky. 


foto: An Devroe

13 opmerkingen:

  1. Wat een buitengewoon mooie plek! en laat ons nu net op zoek zijn naar een plannetje om eventueel zelf een picknicktafel te maken!!! Bij deze dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de blauwe regen heeft hier een zinken regenpijp volledig gewurgd, bijna dicht geplooid zodat ik verplicht was drastisch in te grijpen. Ik dacht handig zo'n pijp om de blauwe regen naar boven te leiden maar
    steek nooit een tak achter de pijp of je hebt prijs. Sterk dat zo'n plant is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voorwaar geen slecht idee, zelf zo'n tafel in mekaar knutselen. Ik denk dat ik dat idee schaamteloos ga kopiëren voor onze pickniktafel in de schaduwtuin (=onder de notelaar).
    Die kale taken van blauwe regen vormen inderdaad een dankbare compositie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijke zithoek lijkt me dat. En wat die blauweregen betreft: die kun je gelukkig erg kort terugsnoeien. Komt versterkt terug!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Schitterende tafel/bank! En Biodiverse-degelijk gemaakt.
    De plek waar hij staat, met de lianen van diverse pluimage is wel heel romantisch. Het is inderdaad verbazend hoe dik en sterk de stammetjes van die klimmers kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. knap! Geen problemen met krom trekkende planken?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Appelboom en Supermasj - schaamteloos copiëren is bij deze toegestaan. Meer detailfoto's en plannetje met meer pixels zijn op vraag te verkrijgen ;-)
    @Ludo, Menck en Zem: Oudere Blauweregens zijn zó mooi! Maar je moet echt wel geduld hebben. En inderdaad sterk ook - zo'n stille kracht die alles aankan.
    @Bart: nee - misschien een klein beetje aan het eind. Maar daar kan je iets aan doen door ook daar een dwarsbalk te monteren.
    @boerenerf: zalig gewoon ... maar wel alleen voor de warmste dagen - want die Blauweregen werpt echt veel én diepe schaduw hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welke dikte zijn die planken op het tafelblad?

      Verwijderen
    2. de planken van de eerste versie waren allemaal 15 cm op 6cm dik. Bij de tweede versie hebben we moeten werken met wat voorradig was... en daar zitten zowel dikkere als dunnere tussen.

      Verwijderen
  8. Heerlijk en schitterend plekje! Al verkies ik toch iets meer zon boven mijn terras.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O - maar een zonneterras hebben we ook hoor ;-) Maar persoonlijk ben ik een schaduwplantje.

      Verwijderen
  9. Ziet er inderdaad geweldig uit! Knap werk!

    BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.