dinsdag 20 december 2011

Ernstig windgewuif

In '90 kocht ik dit stukje wereld en twee zomers erna stond er al een flamboyant veldje akkeronkruiden te schitteren.  Want waar heb je nu eenmaal meer en vlotter succes mee dan met dit, als je een ekologische tuin begint?

Klaproos, Korenbloem, Gele ganzenbloem en Kamille
Makkelijker kan het niet!  Een stukje onkruidvrij maken (in de late herfst omspitten bvb.), en inzaaien met een mengsel van éénjarigen. Deze zijn bvb. te koop bij Cruydhoeck of Ecoflora.  Die mengsels bevatten soorten die vroeger op graan- en roggevelden groeiden.  Alleen soorten die het presteerden om samen met het gewas te ontkiemen en het zaad rijp te hebben voor dat er geoogst werd, konden toen een vast plekje als onkruid veroveren.

Waar vind je deze zeldzaamheden nog: Roggelelie, Spiegelklokje, Wilde ridderspoor, Wilde weit, Bolderik, Korenbloem, Gele ganzebloem, Dreps, Korensla, Reukloze kamille, Echte kamille, Grijskruid, Akkerleeuwenbek, Bleke klaproos, Grote klaproos, Kegelsilene, Franse silene, Nachtkoekoeksbloem en Koekruid?

Allemaal weg!  Zaaizaadschoning, onkruidbestrijdingsmiddelen en snellere vruchtwisseling lapten het ons.  Hoge mestgiften  en maïs kregen we in de plaats.  Hier in de buurt ken ik nog twee akkerranden waar elk jaar wat Korenbloem, Kolleblommen (Klaproos) en Kamille groeit - meer niet.

Maar het is te begrijpen dat landbouwers geen giftige Ridderspoor of Bolderik tussen het graan willen, dus heb ik mijn eigen akkertje aangelegd.  Een reservaatje voor akkeronkruiden.  En vermits die alleen echt mooi staan in hun "natuurlijke" omgeving, heb ik er een graanakkeronkruidenreservaatje van gemaakt.  Dus zaai ik enkele graanrassen mee in.  Niet zo van die doorgedreven geselecteerde rassen op korte stengels, maar van die soorten die het wuiven in de wind nog ernstig nemen.  Spelt is het geworden, en Poolse tarwe, en Emmer - een soort die, samen met Eenkoorn, al in het oude egypte bekend was.  Alleen die laatste is een kleintje.  Een liliputter bijna, zeker vergeleken met die Poolse tarwe!

Poolse tarwe, Eenkoorn, Emmer en Spelt
Maar vergis je niet! Eenjarigen uitzaaien is snel succes, maar zo een graanakkeronkruidenreservaatje in stand houden is werken!  Elk jaar sta ik in de bloedhete zomerzon graantjes te plukken, om daarna, bij het begin van de herfst, het ganse perceeltje om te spitten.  Want zo'n akker - dat is elk jaar vanaf niks herbeginnen, want twee- of meerjarige onkruiden mogen geen kans krijgen!


Tot nu toe kreeg ik nog geen grote zeldzaamheden in mijn reservaatje.  Maar net als in mijn hooilandje, streef ik naar één of twee toppers. 

Spiegelklokje zou al mooi zijn, maar Wilde weit zou totaal de max zijn!  Wilde weit is familielid van de Ratelaar in het hooilandje, en al evenzeer een halfparasiet. 

Helaas zijn die zaden haast duurder dan goud.  Misschien zou ik deze negen (meer zat er niet in een pakje) beter eerst in mijn hooilandje uitzaaien, en als dat lukt, dan pas in het akkeronkruidenreservaatje?

4 opmerkingen:

  1. Buitengewoon interessant, die oude graanrassen samen met de "on"kruiden.
    Je krijgt zo haast een privé-genenbankje in de biodiverse tuin. Ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen.
    Goede kerst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog nooit van gehoord, van wilde weit, maar wat een juweeltje! Vorig jaar in de Alpen rond Grenoble heb ik een bloempje, iets hengel-achtig, gezien, met dezelfde kleurencombinatie.

    Ik heb geen bloemenakkertje, maar ik denk dat ik er in jouw plaats inderdaad voor zou kiezen om die wilde weit eerst uit te zaaien op een plekje waar ik er wat controle over had, kwestie van ze niet te laten overwoekeren, waarna ik ze op termijn zou kunnen verplaatsen naar elders. Maar vermits dit ook een halfparasiet is, is dat natuurlijk niet zo vanzelfsprekend...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een bloemenakker is schitterend en zeker met die zeldzame pareltjes. Spijtig dat het zoveel werk is voor zo'n korte tijd. Dit jaar zijn al mijn korenbloemen, bolderik en gele ganzebloemen op enkele dagen tijd helemaal uitgeregend en zat ik daar met een platte akker ;-(

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zou ik wat zaden van die 4 tarwesoorten van je kunnen krijgen?
    Hoeft maar een klein beetje, bv 25 zaden per soort.
    Groet, Hans

    BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.