woensdag 2 mei 2012

Tuinevolutie IX - 1998

Achteraan in de tuin waren de Mispels, het hazelaarbosje en de Sleedoorn al behoorlijk gegroeid!  En als je niet goed oplet in een tuin krijg je van die indringers: in ’t midden van de foto zie je een jonge Boswilg staan, die zich pardoes in het moerasje gevestigd had.


De konijnen vonden het toch niet zo leuk in die verplaatsbare kooien, en wij vonden het verplaatsen van die kooien een heel werk... misschien had ik ze toch iets te zwaar gemaakt?  Had ik er maar wieltjes aan gezet!  Tenslotte vonden we een oplossing door een gans stuk van de tuin af te bakenen als konijnenweide.  Er werd tot 40 cm diep een gaas ingegraven.  We wilden nu eenmaal geen konijnen die borderplantjes kwamen snoepen.  Het geheel werd opgesmukt met een kastanjehouten hekwerk. 
Op de voorgrond het akkeronkruidenreservaatje.
In de wazige verte zie je het kastanjehouten hekje dat de konijnenweide begrensde.

Met dat er dan toch al gegraven werd om dat gaas in te graven werd er tegelijk in die sleuf ook een electrische kabel gelegd richting tuinhuis.  Daar kunnen onze landelijke nutsleidingbeheerders nog wat van leren!- zo alles in één keer ingraven.  Daarna ging ik aan de slag met stopcontacten, lichtschakelaars en neonlichtarmaturen - het tuinhuisje werd prompt een stuk gebruiksvriendelijker!
Nogal spontaan bordertje met Mariadistel, Moederkruid, Bossalie, Zeepkruid en een Irissoortje

Naast het Kastanjehouten hekje kwam een Mariadistel te staan, en al snel werd dat plekje een klein bordertje.  Die borderkoorts sloeg echter over naar de overkant van het gazon, en daar verscheen er nog één, dat de piknikplek voor een kwart omvat.  Het werd het “gele” bordertje genoemd, want alleen geel, wit en oranje tinten waren er welkom. 

Rechts-middenin het beeld: het "Gele" bordertje

Beemdooievaarsbek op de "kalkhoop"

Winters beeld met goed zicht op de konijnenren.
Naast het koude kasje met overwinterende bonsai's zie je een stapel palletten - die hadden tot dan dienst gedaan als geïmproviseerde terras, maar werden vervangen door wat recup-traptegels.

Al bij al was 1998 een rustig tuinjaar.  Natuurlijk werd er zoals steeds gehooid en gemaaid en werd de haag enkele malen gesnoeid.  Maar op de aanleg van de konijnenren en bordertjes na, was er weinig nieuws... Alhoewel ... de bloemkolen hadden de jongste spruit voorgebracht, en daar hadden we onze handen vol mee! ;-)

bleekgeel: hooiland
zonnegeel: border
bleekgroen: gazon
lichtgroen: struiken
groen: boom
zwartgroen: haag
bronsgroen: lianen of klimplanten
zwart: landbouwplastiek
beige: akker, en grote bouwvlakte rond huis ...
lila: kalkgrasland (ook op groendak)
staalblauw: moerasje
rood: akkeronkruidenreservaatje
bruin: constructie
grijs: verharding

Verder lezen: klik hier voor 1999
Terug naar het begin? Klik hier voor 1990

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.