zaterdag 12 mei 2012

Tuinevolutie X - 1999

De geschoren haag was in 1999 groot genoeg geworden om boven één van de doorgangen een boog te vlechten.  Zo moeilijk is dat niet.  Iedereen die zijn haag eens een tijdje wat minder verzorgd heeft weet hoe snel je zo van die lange takken bovenop krijgt.  Je laat wat van die lange takken gewoon nóg wat doorgroeien en wanneer ze groot genoeg zijn buig je ze mooi naar elkaar toe en bindt ze vast.  En klaar is ie, de boogdoorgang!
Boogdoorgang klaar! Op de achtergrond het net gemaaide hooilandje.




Zo van die verse kruidekes, geplukt in eigen tuin, dat is toch de droom van elke keukenprins of –prinses?  En dicht bij onze keuken hadden we zo een prachtige zuidgerichte helling!  Dus zo lang moet je daar niet over nadenken, alleen kroop er nog wat tijd in het ontwerpen.  Maar tenslotte werd het de meest organische vorm die het won – deze die de vorm van de helling het meest respecteerde.  Het deel van de helling tussen geïmproviseerde trap en gebogen haag werd omgevormd tot paradijs voor zuiderse kruiden en sierplanten die wat extra zomerse warmte weten te appreciëren.   De kruidentuin werd ingedeeld in drie vakken, afgeboord met buxus – dat is ook al zo een warmteminner. 
Dat eerste jaar was het nog zoeken naar het buxus-haagje :-)

Aan de voet van de kruidentuin, daar waar de grond terug de natuurlijke helling volgt, wou het biodivers vrouwke een  partij struiken.  Nu was ik daar helemaal niet blij mee, want zou dat niet het overzicht op de tuin vanuit keuken en eetkamer blokkeren?  Onze vista weg!  Dus daar werd nog heel wat gediscussieerd alvorens het vrouwke het pleit won … een scenario dat zich in de toekomst nog verscheidene malen zou herhalen ;-)  Ik kon er maar beter aan wennen.

Op 11 augustus was er een algehele zonsverduistering!
We zaten toen met z'n allen op het terras, met van die vrolijkgekleurde kartonnen brilletjes op. 


En Pa had toen de glazen uit zijn lasserskap gehaald. En die voor de fotolens houdend maakte ik deze reeks:


Onderstaande foto geeft maar ten dele het vreemde licht weer dat toen door de tuin speelde.

Rechts achter het koude kasje zie je de nieuwe struikenborder.
Op de bamboe-pergola staat de Bruidsluier in bloei.
-
De smalle doorgang tussen de struikenborder en de konijnenweide werd geaccentueerd door vier palen, die later een soort mini-pergola zouden moeten vormen.  Maar eerlijk gezegd, dat is nooit helemaal afgewerkt …

En ik maakte heel wat beton dat jaar.  En sleuven graven om dat in te gieten.  Al dat uitgesloof leidde tot het ontstaan van een terras en paadjes rond (bijna) het ganse huis.  Alleen de voorkant niet, want dat zou volgend jaar samen met de oprit aangepakt worden.

De doornloze braam werd in het najaar voor ’t eerst in sierlijke krullen tot een kunstwerkje gebogen.  Iets wat vanaf dan een jaarlijkse traditie werd.

Die winter lag er sneeuw, en kochten we een voederhuisje om Mussen, Mezen en Merels te voederen. Dat werd niet ver van het keukenraam geplaatst, om van nabij van het gefladder te kunnen genieten.




Rechts op de achtergrond zie je dat knotwilg verdwenen is. Nu ja - bijna verdwenen. Zaten we ergens in de zomer aan 't zaterdags ontbijt, horen we plots het onheilspellende geluid van een kettingzaag. En voor we boe of bah konden zeggen zagen we 'em al vallen! De knotwilg die we al enkele jaren verzorgden! En ie was nog wel speciaal - met twee stammen en twee knotten! Maar te laat was te laat! Ik ben nog snel naar buiten gehold want ik vreesde dat ze het ook zouden gemunt hebben op de Sleedoorn - en aan hun blik te zien toen ik sprak over kapvergunningen en zo, en over bomen die gemeenschappelijk stonden te wezen op een perceelsscheiding en zo ... was ik precies net op tijd.


bleekgeel: hooiland
zonnegeel: border
bleekgroen: gazon
lichtgroen: struiken
groen: boom
zwartgroen: haag
bronsgroen: lianen of klimplanten
zwart: landbouwplastiek
beige: akker, en grote bouwvlakte rond huis ...
lila: kalkgrasland (ook op groendak)
staalblauw: moerasje
rood: akkeronkruidenreservaatje
bruin: constructie
grijs: verharding


Terug naar het begin? Klik hier voor 1990
Verder lezen? Klik hier voor het jaar 2000



6 opmerkingen:

  1. Die doornloze braam is echt wel een kunstwerkje!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe groot is dat terrein eigenlijk?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je krijgt zo wel een prachtig verslag van de wordingsgeschiedenis van je tuin!
    En jullie boften met de zonsverduistering; wij waren dat jaar naar Noord-Frankrijk gereden om daar op een drukbezette camping slechts wolken te observeren :-(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je had 100 km oostelijker moeten blijven ;-) Nu hadden wij ook niet de ganse show - maar er zaten genoeg gaten in de wolken om tevreden te zijn. Je ziet aan de fotoreeks dat er op het hoogtepunt van de zonsverduistering te veel wolken waren voor een foto.

      Verwijderen