vrijdag 10 april 2020

Een Belgisch dakje

Middelste zoon belde me onlangs op met de vraag hoeveel dakpannen ik weeral nodig had - en of hij ze mocht komen leveren.

Net als zovelen is hij in deze vreemde periode economisch werkloos en vult hij zijn tijd in en om het huis. Er is veel te doen, in zo een te restaureren hoeve. Onder andere de stapel Boomse pannen die hij voor zijn biodiverse vader liet opzij leggen door de daklegger - alweer twee jaar geleden - eens een betere plek geven. Ondertussen was dat al een toevluchtsoord voor brandnetels geworden - en een doorn in het oog.

Dus werden ze netjes afgezet, en kon ik er mee aan de slag - daartoe aangespoord door het biodivers vrouwke. Want die wou niet hetzelfde scenario als bij Middelste zoon.

 

Herinneren jullie je dit bouwsel nog? En dat er aan één zijde wel vier verschillende typen of merken holle dakpannen op lagen? En dat dat daarom niet goed lag en ooit een moest worden herbegonnen met beter materiaal?

Wel nu was het zover. Alle pannen werden er afgehaald en vervangen door de pannen die Middelste zoon me leverde, allemaal van hetzelfde merk.

Nu viel me opeens op dat dit wel een typisch Belgisch dakje is geworden.  Aan de noordkant liggen er allemaal Boomse pannen van het merk PMB.


En aan de zuidkant liggen er nu pannen van de "Tuileries Nationales Belges", mét leeuwtje! Deze werden gebakken in het Waalse gedeelte van Brabant, te Bierghes.



Daarmee loopt de taalgrens nu pal onder de nok van mijn tuinstallinkje! Komt dat tegen!

6 opmerkingen:

  1. Dit zal wel een pak voldoening geven. Tof van je dat je oog hebt voor de details in de pannen. Toont dat je een hart hebt voor het ambachtswerk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oude materialen, soms nog half-ambachtelijk gemaakt, vind ik heel boeiend. Net als oude werktuigen trouwens. Er hangt een hele geschiedenis aan vast. In het geval van de Boomse klei zelfs één die het landschap vormde - of vervormde.

      Verwijderen
  2. De Kortrijkse Pottelberg-pannen laten weten jaloers te zijn op hun Brabantse collega's. Je zou voor minder; zo'n schoon bouwwerk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van Kortrijk zijnde, komt het schaamrood me spontaan op de wangen gesprongen, want geen Pottelbergse pannen hier ...

      Verwijderen
  3. Weeral mooi werk. Is dat dan een faciliteiten-schuur?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vrees er voor... bescherming tegen de regen langs één kant, contre la pluie langs de andere ... Als we maar droog blijven - au sec!

      Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.