donderdag 26 maart 2015

Cirkelterras - part I

Jaren ligt dit project al te wachten. Wat dat betreft heeft het veel gelijkenissen met het vijverproject van weleer. Ook dat bestond al jaren in mijn hoofd alvorens er aan begonnen werd.

Ik heb al eens gepolst naar ideetjes voor de uitvoering ervan. Want we waren lang in dubio. Over een terras waren we het al eens, maar hoe die er precies moest uitzien en hoe groot, dat was allemaal niet duidelijk. En of er al dan niet een plek moest komen om de bonsai’s tentoon te stellen waren we ook niet zeker.


Ondertussen overgroeide de hoop platte kasseistenen die er lag te wachten met een dikke laag klimop. Tegelijk werd die door een haag omcirkelde plek gebruikt als stelplaats voor takkenhopen, wachtend op versnippering.


Maar nu is het zover. De takken werden verhakseld en de vrijgekomen plek werd ontdaan van - het leek wel kilometers - klimopgroei.
Want na lang schetsjes te maken, af te keuren en voor de zoveelste keer herbeginnen hebben we tenslotte dit ontwerp gemaakt:


Het wordt dus een cirkelvormig terras met stoepkasseitjes (diameter 3,6m) en een zithoekje met hakselhoutbodem (diameter 2,5m). Er rond komen kleurrijke borders.

Ik groef een zeer ondiepe sleuf waar de rand van het terras moet komen en startte de werken met de aanleg van de toegangstreden. Waarop de familieleden schrokken dat het terras zo hoog zou komen. Maar dat lijkt alleen maar zo hoog van deze kant gezien, want onze tuin helt af.


Ik kon ook niet diep uitgraven, want anders zou ik te veel de wortels van de omringende haag of de centraal staande lijsterbes beschadigen. Dus moet het er allemaal bovenop. Dat is niet erg, want na de werken moet ik rond het terras nog aanvullen. Er ligt nog een grote hoop grond in de kippenren. Nu weet ik eindelijk waar er mee naar toe.


De stoepkasseitjes legde ik een beetje bol, zodat het water goed afstroomt. 

Nu kan ik aan de volgende fase beginnen: de rand van het zithoekje.

8 opmerkingen:

 1. Leuk om te volgen, dit project. En de rand van het zithoekje wordt waarschijnlijk de pronkplek voor de bonsai?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste zal pas beslist worden als het eindresultaat er is ;-)

   Verwijderen
 2. Mooi project. Maar wel nog wat werk voor de boeg blijkbaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk project Ik ben benieuwd naar het resultaat van het zithoekje met hakselhoutbodem. Ik vind dat een origineel idee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het vrouwke wou eigenlijk kiezels of zo, maar ik wil geen losse steentjes in de tuin.

   Verwijderen
 4. Ik herken dat: blijven dubben en tekenen. We zijn er nog steeds niet uit hoe we onze siertuin gaan indelen.
  Ben benieuwd naar het resultaat. Op de tekening ziet het er alvast goed uit :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hint: eerst de structuur vastleggen, met hagen, bomen en struiken, terrassen en paadjes. Borders volgen wel.

   Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.