In 1995 werkte Opa de glijbaan af. Eindelijk! :-) Oudste en Middelste zoon waren er heel blij mee, alhoewel de vormgeving van de artisanale schuifbaan snelle afdalingen en plotse landingen met zich meebracht :-/ … dat was wennen! Goed met de voetjes remmen was de boodschap, als je niet meters ver wou worden getatapulteerd!
Voor de eerste maal op de schuifaf! De dubbele spiraalhaag aanplant zie je op de voorgrond |
- 100 Tulipa turkestanica
- 80 Tulipa tarda
- 9 Tulipa "Lilac wonder"
- 8 Tulipa Pulchella
- 100 Allium moly
- 100 Allium ostrowskianum
- 2 Allium giganteum
We begonnen er eigenlijk al eind 1994 aan, aan de graafwerken voor de spiraalhaag |
Dus versleet ik er tot dan jaarlijks enkele weekends, in de weer met de haagschaar. Ik rekende er wel op dat, tegen dat die nieuwe aanplant van het formaat werd om veel werk te zijn, we er zouden kunnen beschikken over electro-gemotoriseerde hulpkracht.
En die kwam plots sneller dan verwacht - want mijn vader kwam opeens aanzetten met een kleine generator, zodat ik vanaf dit jaar met een elektrische snoeischaar aan de slag kon!
Aan de straatkant werd in een wijd-golvende lijn een heg geplant. Deze zou wild mogen uitgroeien. Het idee was deze na een tiental jaar eens te kortwieken en er hakhout van te maken. Misschien liet ik er dan wel een boom in doorgroeien - een Es of zo.
Olivier desserres |
- Een laagstam peer “Olivier desserres”
- Twee halfstam peren waarvan ik de naam vergeten ben
- Een halfstam appel “Trezeke Meyers
- En nog een mispel, maar dan nu een echte wilde!
Maar al tijdens dat jaar namen de woelratten woelmuizen wraak! Met hun bijtelsterke tandjes knaagden ze ondergronds, net onder het oppervlak, enkele van die fruitboompjes om! Dat zou me leren, er zomaar ongevraagd houtige groeisels aanplanten! Dit terrein was al generaties lang het hunne! Wist ik dat dan niet? Het heette zelfs “Molveld”, volgens oude overlevering. Dit werd zelfs officieel neergepend in de notarisakte! Kon ik dan niet lezen of zo?
OK - ergens hadden ze wel gelijk, die woelratten woelmuizen. Maar ik was niet van plan me zo maar te laten doen. Op het eind van het jaar stootte ik in een grootwarenhuis op een interessante aanbieding, die ik nuttig kon inzetten tegen die woelratjes: ik kocht in één keer zo'n zeven honderd bollen van trompetnarcissen. "Ha! - daar zouden ze niet van terughebben! Met de stinkwortelkes van die bollen verdrijf ik heheid al die woelbijterkes"!, dacht ik zo.
links in beeld de Okkernoot - op sterven na dood :-( |
De okkernoot zag steeds slechter uit. Dat had niks met de woelratten vandoen. Het was al een paar jaar dat ie niet meer wou groeien, of toch niks deed dat de term “groeien” waard was. Die boom was gewoon te oud verplant, en daarbij niet goed teruggesnoeid. Deze winter waren er zo veel takken afgestorven - het was echt geen zicht! Wat wil je, als je te veel takken hebt en te weinig wortels ...
Ik moest Verre buurman echt wel gelijk geven - met zijn voorspelling - de kiemende Okkernootjes die hij me gaf deden het opperbest! Dus besloot ik korte metten te maken met de kwijnende boom. Omzagen en iets nieuws planten. Maar wat? Door Verre buur had ik nu drie okkernoten, en een vierde was toch wat veel. Dus dan maar mijn tweede lievelingsboomsoort nemen: een Gewone es! De wijze les van Verre buur indachtig, zou ik een heel jong Esje planten.
En stillekesaan kwam het plan om te bouwen toch weer bovendrijven - het nam zelfs al concrete proporties aan :-)
Wil je verder lezen? dan klik je hier op Tuinevolutie VII - 1996!
Terug naar het begin? Klik hier voor 1990
woelmuizen die fruitbomen kapot knabbelen? De nozems! Respect voor je haagscheer-ijver! Je zal wel forse spierballen (gehad ? :-) ) hebben van al dat gesnoei!
BeantwoordenVerwijderenWellicht heb je gelijk - voor Woelrat is het hier geen biotoop (geen water). Het zullen wel rosse woelmuizen zijn. Ze maken ondergrondse holen en verzamelen een voedselvoorraad aan het eind van de pijpen. De ondergrondse holen zijn ook boven de grond te zien - het worden wel bulten van 50cm diameten en 20cm hoog! En de schade aan mijn fruitboompjes is spectaculair! Ken je het zicht van door bevers omgeknaagde boomstronken? Wel zo zagen de stammetjes er uit - maar dan ondergronds doorgeknaagd - op een puntje! De rakkers!
Verwijderen