woensdag 18 maart 2020

En plots waren ze weg


De hele winter lang palmde een troep mezen de voederplek in. Pimpels, koolmezen, en bijwijlen een troepje langstaartige staartmezen. Vinken of mussen hebben we nauwelijks gezien, laat staan een putter of groenling. Zelfs de roodborst liet zich nauwelijks zien.


 

Soms zaten er wel twintig mezen in de amandelbladige peer boven de voedersilo. Van 's ochtends vroeg tot aan valavond was dat een continu gefladder en gedoe. Een pindanotenworst en enkele kilo's zonnebloempitten waren veruit het aantrekkelijkste snoep in het aanbod. De zadenmengeling voor wildvogels werd minder gesmaakt. Daar werd vooral mee gesmost om er de zonnebloempitten uit te halen. Wat op de grond viel was voor de weinige vinken, de tortels en de houtduiven. Of onze kippen. Zelfs de klassieke vetbollen vielen minder in de smaak.Maar sinds enkele dagen is het rustig. Vergeleken met een week geleden zelfs bijna doods te noemen. Alsof er een lockdown voor vogelgriep is afgeroepen. Maar gelukkig is het niet zo dramatisch. Die vogels zijn gewoon plots allemaal gegrepen door nesteldrang. De lente hing zo overduidelijk in de lucht die afgelopen mooie dagen dat het hun te veel werd. Weg zijn ze - op zoek naar geschikte nestplekken. Alleen een koppel staartmezen bleef over.

Door de rust zijn er nu enkele die wel dichterbij durven komen. Het koppeltje groenlingen dat elk jaar ergens (waar toch?) in onze tuin nestelt was de laatste dagen duidelijker in de tuin aanwezig. Het ietwat saaie sjierrrp was meermaals te horen, afgewisseld met een nog saaier tsjoewiet - duidelijk een verliefd koppeltje. Vandaag zaten ze gewoon samen op de voedersilo. En een koppeltje staartmezen laat zich de rust ook smaken.


 

Gisteren was het zo'n mooi weer en kriebelde het te veel bij het biodivers vrouwke. Ze nam de borstel en bladhark mee naar buiten en vloog er in. Nu zijn er enkele paadjes vrij van winters prut. Toen ze eventjes in het zonnetje uitrustte, viel het getjirp en gekwetter van het koppel staartmezen haar plots op. En werd het haar duidelijk waar die mee bezig waren. In de dichte wirwar van stengels van de bosrank die op de schommel groeit zag ze het begin van een donzig nestje. De staartmezen zoeken overal naar pluizig en mossig materiaal om er hun bolvormig huisje mee te bouwen.


Goed kijken - hier zie je een donzig nestje en twee staartmezen


Pluisjes voor het nestje

Het koortsachtig gezoek wordt slechts onderbroken voor een snelle hap op de pindaworst.Ben ik nu even blij dat ik die schommelconstructie niet volledig afgebroken heb!

4 opmerkingen:

 1. Om te koesteren dat nest staartmezen, altijd plezant om zo'n groepje te zien neerstrijken in de tuin. De vogels zijn duidelijk blij met jullie tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nestelende staartmezen vind ik heel bijzonder!
  Maar veel genieten van de tuin, wat een voorrecht is het nu om een tuin te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad - mensen die nu in deze crisistijden op een appartement zitten … niet te benijden.

   Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.