maandag 6 februari 2012

Snoei geeft groei, snoei geeft bloei - part II

Jullie weten ondertussen al dat het er dan toch van gekomen is.   Twaalfhonderd keer heeft mijn schaar knip gezegd ... voor maar twee bomen.  Halfstammetjes dan nog.  En dan zijn er die een volwaardige boomgaard aanleggen - reken uit wanneer de polskramp je dan overvalt ;-)

Na lang getwijfel heb ik ze dan toch gesnoeid - de twee appelaars. 

Het heeft nog wat opzoekwerk gevergd want in het eerste boekje werd er nogal moeilijk gedaan over topdragers en spoordragers en dergelijke.  De titel leek me anders wel veelbelovend: "Het Appel- en Perenboek - Kweken, verzorgen, snoeien en oogsten".  'k Heb het dan toch maar opzij gelegd, en in mijn bibliotheekje op zoek gegaan naar ander standaardwerk.  Gelukkig duikelde ik dit nog op, eveneens van de uitgeverij groenboekerij (ik heb deze al lang voor ik zelfs maar een tuin bezat): een in handig formaat gedrukt boekje, "Snoeien" geheten , uit hun "stap-voor-stap-gids" reeks. 

Daarin vond ik echt wat ik nodig had!  Deze keer in bevattelijke taal, en overvloedig geïllustreerd met overzichtelijke en uiterst gedetailleerde tekeningen: inclusief een hoofdstuk over "hoe snoei je appelaars" - van het eerste jaar tot de boom volgroeid is. 

En dus heb ik het er op gewaagd.  Vermits de gesteltakken al eigenlijk lang gevormd zijn, kan ik me nu volgens het boekje focussen op het vormen van sporen.  Dus heb ik al de nieuwe groei teruggesnoeid tot 4 knopen.  Vanaf volgend jaar zullen zich dan op de onderste twee knopen sporen gevormd hebben.  En daarna - appels bij de vleet!!!  ... hoop ik toch.


Delbare Estival na de Zeshonderd vier en zeventigse knip van de schaar

Vijhonderd zes en twintig gingen er af bij Trezeke Meyers

6 opmerkingen:

 1. Mijn buurman heeft voor zijn leilindes zo'n knipmachien op persdruk of zoiets. Misschien moet ik daar alvast voor beginnen sparen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) Snoei je bomen dan alvast maar in één vlak ;-)
   Want daar hangt zo'n vervelend persluchtleidinkje aan.
   Zelf ga ik me op de volgende plantenbeurs nu toch eens laten gaan voor zo'n snoeischaar met hefboomsysteem! Zéker weten!

   Verwijderen
 2. De appelaars zien er perfekt uit! Wat een werk was dat. Mijn ervaring met zo'n snoeischaar met hefboom is zeer goed. Met de takkenschaar kan ik zelf dikke takken aan. De kleine is zo'n ergonomisch ding met een "getrapt systeem" dat echt je handspieren en-pezen
  spaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er goed uit in elk geval, hier maar één appelboompje te doen en een zilverberk die ik klein houd. Dus heel wat minder....
  Groetjes,
  Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een appelboom in pot en die snoei ik elk jaar met een boek in de hand. :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.