maandag 16 januari 2012

Snoei geeft bloei, snoei geeft groei

Ne mens kan toch raar ineen steken hé.  Nu kan ik in de tuin zo vlijtig bezig zijn met knotten, zagen, snoeien en bijknippen van hagen, bomen, houtkant, braamstruik of zelfs op miniaturistische wijze van de bonsai's ... maar ik ga behoorlijk de mist in als het op appelen of peren snoeien aankomt ...

Met als resultaat dat ik vorige winter na jaren achterstallige snoei mijn twee halfstammige appelaars eens grondig moest onder handen nemen ... Het gevolg was dat ze - volgens mij uit pure balorigheid, volgens anderen omdat ze geen bloeiende takken meer over hadden - geen fruit droegen!  En het was verdorie net zo'n goed appeljaar, hoorde ik van iedereen :-/

Maar het is nu toch dè moment van het jaar om volop goede voornemens te spuien, dus dit is er ééntje van mij: ik ga het vanaf nu eens goed doen - dat gesnoei voor bloei en groei. Vanaf nu gaan we niet meer voor bloesems, maar voor appels!

Maar het probleem is, dat ik nu nog niet goed weet hoe ik het moet aanpakken.  Want het boekske spreekt van gesteltakken en vruchthout, tot daar ben ik mee.  Maar ook van spoordragers en topdragers.  Beide moeten anders aangepakt, maar wat heb ik nu?  Ik zit met een "Trezeke Meyers" en met een "Delbare Estivale".  Maar lees ik nu toch ook nog: "topdragers kunnen ook worden omgevormd tot spoordragers, u dient dan consequent een goede zomersnoei tot te passen"  ... Stress krijg ik er van!  Moet ik dan nù snoeien of wachten tot de zomer????  pfff ... ik weet het niet meer hoor!  

Dus vraag ik het eens aan jullie, want ik geloof jullie - als het op fruitsnoei aankomt tenminste ;-)

De voor-en-na foto's:

Voorjaar  2003: zo zien snoei-verwaarloosde appelaars er uit: veel wilde takken en veel bloesem :-)
links een "Trezeke Meyers" en rechts een "Delbare estivale"


Trezeke Meyers in 2010 - wilde takkenbos die veel licht van het hooilandje begon af te nemen


Trezeke Meyers voorjaar 2011 - na de "snoei" - ja, ge moogt het ook mishandeling noemen
... maar dat jaar geen appels natuurlijk :-(


voorjaar 2012: links "Trezeke Meyers" en rechts "Delbare Estivale"
Hoe nu gesnoeid?

links de sprieten op "Trezeke Meyers" en rechts "Delbare Estivale"


4 opmerkingen:

 1. oei, oei ik voel de druk. ;-) Mijn snoeikennis beperkt zich momenteel nog maar tot het snoei na aanplant stadium. Ik ga dus wijselijk zwijgen voor ik hier echt verkeerde dingen zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Snoei na aanplant - dat was de laatste snoei die ik uitvoerde ... tot het echt geen doen meer was ^^

   Verwijderen
 2. 'k heb hier ook dat probleem, twee winters terug te drastisch en te onbezonnen gesnoeid, en sindsdien blijft één boompje vruchtloos. ik haalde er volgens een vriend die er meer van kent, te veel horizontale takken uit, en die dragen juist de meeste vruchten. een tip waar ook jij iets aan hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. gelukkig heb ik nog veel horizontale takken laten staan ... (misschien toch nog iets te veel), maar het zijn die nieuwe scheuten waar ik vermoedelijk nu iets moet mee aanvangen...

   Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.