maandag 26 mei 2014

Rubycon


Het is zover. Hij is overgestoken. Ik hoopte nog lang dat het hem niet zou lukken. De afgesproken grens was dit poortje. Langs de ene kant mocht ie blijven, net als Caesar met zijn legioenen.  En hier is ie dan. Vorig jaar nog helemaal alleen, maar nu niet meer te stuiten in zijn opmars.  Hij sloop ongezien tussen poortje en haag door en niets belemmert hem nog het inpalmen van nieuw gebied.  Voor hem ligt het hooilandje, en daar wil ie naar toe. 


Maar moet ik me zorgen maken? Nee, eigenlijk niet. Want hij mag dan de onbetwiste heer en meester zijn van het onkruidperk, er naar het schijnt niet te verdelgen door welk herbicide ook, in het hooilandje hoort ie desondanks zijn reputatie thuis. Tussen de overige planten is er ruimte zat, maar domineren zal ie niet. 

Want als ik even een dik naslagwerk raadpleeg, komt Heermoes voor in de helft van de Glanshaverhooilanden, maar neemt ie er ongeveer 5% van de ruimte in. Dat is niet dramatisch, niet?

11 opmerkingen:

 1. 'k Vermoed dat hij binnen geslopen is zoals Guy Fawkes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als't bij 5% blijft, dan valt er mee te leven. Ook aan het Eigenwijze Erf staat Heermoes letterlijk voor de deur: op de oprit! Hopelijk blijven ze daar...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oprit vindt Heer Moes fantastisch! En 5% - dat is niks eigenlijk.

   Verwijderen
 3. Hier nog niet gespot en ik hoop dat zo te houden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant leesvoer in dezen (zelfs de reacties van de lezers):
  http://www.kennisakker.nl/kenniscentrum/document/heermoes-bestrijden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Omdat hij tot de paardenstaarten behoort, één van de pioniers van de allereerste landplanten, heb ik wel respect voor deze overlever. Maar in mijn tuin kies ik toch maar voor een paar andere paardenstaarten ;-) En als je informatie klopt, blijft hij waarschijnlijk bescheiden. Maar nu kan je hem nog afdekken om hem het licht te benemen....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kom hem hier sporadisch tegen in de borders, waarbij hij systematisch wordt neergesabeld door mijn hak...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij ons is heermoes in de tuin gekomen door grond aan te voeren. Als ik het zie, trek ik het uit en kieper het in de grijze bak. Maar de laatste tijd laat ik het drogen om er later heermoesgier van te maken.Blijkbaar helpt dat tegen bladluizen en die laatste heb ik in overvloed op de bessenplanten, ondanks de vele lieveheersbeestjes in alle levensfasen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Onze weide stond vol heermoes. De varkens hebben alles opgesmuld en uitgegraven. Alleen in onze voortuin domineert de heermoes nog. Die zullen we dan maar als de 5% van onze tuin rekenen :)

  BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.