En op goed gerief mag er gerust wat gewacht worden. Als je dan toch de investering doet in iets waar een levensduur van decennia op geplakt wordt, en dat artisanaal vervaardigd wordt, moet je niet gaan zeveren over korte leveringstijden. Laat die handwerklieden dan maar op hun gemak werken, zodat je een goed product krijgt.
En ik denk dat dit goed gerief is. We hebben het na lang staan dubben op de Tuindagen van Beervelde vorige herfst toch besteld. En het is vorige week geleverd. Door de vriendelijke zaakvoerder, persoonlijk.
Het mocht eerst enkele dagen in de wintertuin staan maar dan heb ik het toch buiten gezet – ik moest er toch enkele mooie foto’s van maken niet?
Mooi hé? Wij waren alvast onmiddellijk verkocht door de klassieke, tijdloze uitstraling er van. En pas op! Wij bestelden dan nog de ietwat plompere versie, met relatief weinig maar brede latjes! Je moet de (nog) duurdere versie dan eens zien met de vele, fijne latjes en de nog sierlijker krul onder de leuning!
De kleur? Je kan ze in allerlei kleuren bestellen maar wij kozen een ouderwets soort donkergroen. Maar daar is toch iets vreemd mee. De ene lichtinval doet het soms blauwachtig lijken, en vaak lijkt het ronduit zwart te zijn. En dan er ligt weer eens een haast olieachtige glans over. Heel intrigerend.
Waarom zou het decennia meegaan, zonder dat weer en wind er spel op heeft? De lak is een zeer slijtvaste tweecomponentenlak die in meerdere dunne lagen is aangebracht. Normaal worden alle spleetjes van de houtnervatuur tussen enkele lagen compleet helemaal dichtgeplamuurd en perfect gladgeschuurd, maar wij bestelden de versie waar dat niet gebeurde, zodat je de houtstructuur nog wat kan zien. Laten we hopen dat deze versie desalniettemin even lang meegaat.
Het stalen onderstel tenslotte, dat is eerst gegalvaniseerd alvorens te poederlakken. Dus al komt er door ruw gebruik een diepe kras in de lak, roesten zal dat bankje niet direct. Je mag deze bankjes, alhoewel opvouwbaar, naar het schijnt jarenlang zonder schroom in weer en wind buiten laten … ik ben benieuwd.
Dus ja, alvast heel tevreden van deze aankoop. En ik beloof elk decennium verslag te leveren over de staat van dit goed gerief. En hoogstwaarschijnlijk tussendoor ook wel eens.