zondag 23 september 2012

Ongenode gasten


Toch vreemd dat je sommige soorten met open armen verwelkomt, en andere liever weer zo snel mogelijk buitenveegt - en hoopt dat ze nooit meer terugkomen? 

Af en toe scan ik mijn tuin op enkele ongewenste gasten.  "Hola! heeft de biodiverse tuin dat dan?", hoor ik je zeggen!  Ja, helaas wel - en dan heb ik het nu eens niet over die slijmerige koppotigen.  Want jullie dachten wellicht dat in mijn biodiverse tuin zowat alles welkom was, niet?  Dat was dan fout gedacht.

Op dit ogenblik zijn er enkele plantensoortjes in mijn tuin die ik er liever niet zie.  Twee zijn er op slinkse wijze binnengekomen, met plantgoed tussen andere, gekochte en gewenste soortjes.  Zo zit ik met Oranje havikskruid en Indische schijnaardbei opgescheept.  En beide zijn me geniepige rakkers! 

Zo was de Indische schijnaardbei opeens opgedoken in een stukje van de tuin, die we als kinder(moes)tuin ingericht hadden.  Vermits dat stukje tuin alras verwaarloosd werd heeft ie daar wellicht kunnen bloeien en wat zaden achterlaten.  Dat vermoed ik toch want toen dat kindermoestuintje werd opgeruimd, kwam de toplaag in het kippenhok terecht, in de veronderstelling dat de kippen wel alle onkruid zouden intomen.  Maar vermits er dit jaar erg weinig kippen overbleven om te krabben - twee slechts -, was de Indische schijnaardbei er terug opgedoken en had ie zich op een-twee-drie geniepig over wel drie vierkante meter verspreid, onder de dekking van een bosje brandnetels.  Wat een verrassing!  Maar na een inspannend uurtje schoffelen en hakken is er niet één schijnaardbei over – hoop ik. 




Het Oranje havikskruid is een ander verhaal.  Daar ben ik zelf een beetje stom geweest en had ik naar het biodivers vrouwke moeten luisteren (doe ik best altijd eigenlijk).  Zij wou die soort al onmiddellijk weg uit de border waar ie opdook (De kleur vloekte nogal).  Hij was in een potje van een gekochte vaste plant meegereisd en stond al gauw te pronken met enkele feloranje bloemen.  Ik vond het wel een aardig soortje en heb ’em in bloem en zaad laten komen en het jaar er op zelfs op twee plekken laten voet aan de grond krijgen .  ai Ai AI!  Dat had ik beter niet!  Nu duikt ie hier en daar op - zowel in borders als onder hegranden en in het gazon.  Na een aanvankelijke paniek ben ik tegen die soort een nultolerantie beleid (wat een vies woord eigenlijk!) beginnen voeren.  Overal waar er ook maar één rozetje de kop opsteekt - en ik ken ondertussen de gevarenzones - gaan die er stante pede uit!




Nu vinden jullie het wellicht niet zo vreemd dat er van die soortjes zijn die je als onkruid bestempeld, maar het fenomeen zit vreemder in elkaar dan dat.

Zo doe ik bijvoorbeeld helemaal niks tegen het Vijfvingerkruid, Aardbeiganzerik of Bosaardbei.  Ik verwelkom ze zelfs en heb ze in mijn tuin geïntroduceerd en ook deze soorten breiden zich goed uit.  En dat op krek dezelfde manier als de Indische schijnaardbei of Oranje havikskruid: zo met van die snel om zich heen grijpende kruipstengeltjes waar mini-plantjes aan komen. 

Is er dan echt geen verschil?  Eigenlijk wel, en het ligt ‘em niet in de predikaten “niet-inheems”, of "invasieve soort" alleen (Want dan had ik ook geen Draadereprijs in mijn gazon gezet). 

Alhoewel, ik ben toch erg geschrokken van de verbreidingssnelheid van die twee soorten.  Misschien is dat van dat “invasief karakter” misschien wel waar … en zouden we deze raadgevingen dus beter toch opvolgen. 

Nee, het is vooral omdat dat ik Indische schijnaardbei gewoonweg niet mooi vind - en een valse trien ook: de vruchten zijn geeneens lekker. Geef mij maar een echte Bosaardbei dan.  En een bloemenweide of gazon waar mijn moeizaam verzamelde soortjes weggeconcurreerd en overklast worden door flashy oranje flurken? 

Nee dank je. 

17 opmerkingen:

  1. Allé joh, dat oranje havikskruid is nog zo leuk. Zolang het niet overdrijft maar dat valt hier nog wel mee! Dus van mij mag het nog zijn gang gaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik de lijst van invasieve soorten naga, heb ik toch wel het één en ander in de tuin. Maar je hebt wel gelijk, het is beter de lijst even door te nemen als je iets gaat aanplanten. Maar, wat er is, en zich redelijk netjes gedraagt: o.k. dan maar.
    Dat oranje havikskruid heb ik in de voortuin. Na het een aantal jaren vanwege het opdringerige kleurtje te hebben verwijderd, vond ik hem ineens wel leuk... Nu mocht hij weer. Tja...
    En die schijnaardbei ben ik ook al eens te lijf gegaan met al die uitlopertjes. Ik heb, net als jij, liever bosaardbeitjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is bij insecten krek hetzelfde eigenlijk, er is een dunne lijn tussen wat je accepteert en wat niet.
    Betreffende invasieve soorten: ik probeer toch wat op te letten, daarom komt Amelanchier lamarckii hier niet in de tuin en ik plan een steriele vlinderstruik. Sommige soorten zijn niet overal invasief, dus kan je elders wel zonder problemen aanwenden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik wist niet dat er steriele vlinderstruiken bestaan.

      Verwijderen
    2. Kijk voor info over de steriele vlinderstruik op http://www.argusmilieu.be/NL/tools/buddlejaargus

      Groeten
      Jens

      Verwijderen
  4. Bij mij is het vijfvingerkruid dan weer te enthousiast gebleken. Had ik ooit dat eerste plantje weggehaald dat spontaan opdook, ik had me een hoop werk bespaard... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah? en op welk "biotoop" was ie dan enthousiast? Hier doet ie het goed in het gazon. Van daar tracht ie in het akkertje te geraken maar ja - dat wordt elk jaar omgespit dus dan gaat ie er aan voor de moeite.

      Verwijderen
    2. eerst bij en op het 'brokkelmuurtje', waar de (zavel)voegen er aan moesten geloven, daarna is ook de rand van het gazon bij de bosandoorn gekoloniseerd en stilaan komt de bosandoorn zelfs in de verdrukking als ik niet op tijd ingrijp. Godgeklaagd menjirre!

      Verwijderen
    3. Bosandoorn die verdrukt wordt door Vijfvingerkruid! Wat is dat dan bij jou? Reuzenvijfvingerkruid of zo? ;-)

      Verwijderen
  5. Momenteel laten wij alles staan behalve distels. Misschien beklaag ik me dat wel over een paar jaar. Het voordeel is dat onze varkens het meeste van dat zgn onkruid en woekeraars wel lusten. Vooral zevenblad en hagewinde zijn favoriet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei ... Akkerdistels, Haagwinde en Zevenblad gedijen heel goed wanneer hun wortels gebroken worden - zoals door varkens.
      Ik hoop voor jullie dat die varkentjes dat echt onder controle houden.
      Want die haagwinde swingt hier dit jaar echt wel de pan uit - verhuur je die beesten?

      Verwijderen
  6. Mooie blog! ik volg je. ik heb nog geen tuin; maar wel al een balkon. Heb dit jaar voor het eerste kruiden gehad en wil volgend jaar gaan proberen ook een balkonmoestuintje aan te leggen met groentjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Moet lukken! Er is ergens een bekende blogster die daarover schrijft ... ik moet je die blog eens opzoeken!

      Verwijderen
  7. Tsja, invasieve planten - ik moet er nog even ervaring mee op doen. "Onkruid bestaat niet" , zegt mijn man altijd. Ik heb ook schijnaardbei staan - gekregen van de buren die ervan overtuigd waren dat het wilde aardbeitjes waren... Maar ik heb ook een echte aardbei in de grond gezet en die woekert ook een beetje. En dan de citroenmelisse: dit jaar in mijn kruidenhoekje gezet. Ik wist dat deze plant heel hard kon groeien maar ik dacht dat ik dat wel onder controle kon houden. En bovendien, het ruikt best lekker. Het plantje groeide al snel heel groot, dus gesnoeid. Maar ineens zag ik op andere plaatsen in mijn tuin -ver van het originele plantje - nieuwe plantjes opduiken. Mogelijk verspreidt hij zich met penwortels onder de grond... En met inheemse planten weet ik ook niet altijd wat te doen. Ik wil ze namelijk graag in de tuin want ze horen hier van nature en worden goed bezocht door de beestjes. Maar als ze de overhand nemen zou ik daar niet zo blij mee zijn. Van een bio-dynamische boer in de omgeving begreep ik dat natuurlijk "onkruid" juist weer meehelpt tegen vervelende beestjes. Ik heb de gedragscode bekeken met de plantenlijst. maar ik vind het verschil tussen sommige planten ook niet altijd even duidelijk te zien. Zo had ik guldenroede in de tuin. Canadese? Of een andere? Dat weet ik nog niet. Kortom, het blijft dus spannend in de tuin!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi - je man klinkt als mijn prof plantkunde indertijd. Wat plantjes van buren betreft ... ik bouw nu ook wat schroom in bij het aanvaarden ;-) Zo heb ik een gekregen Ranonkelstruik met uitbreidneigingen na enkele jaren uit mijn wilde heg gegooid. En Citroemelisse vind ik ook heerlijk - maar in een ruime pot dan, op het terras.
      En die gedragscode ... ik denk dat er vooral soorten opstaan die nu al overal in natuurgebieden problemen opleveren.

      Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.