
Trouwens, als ze bevroren zijn geweest komt dat sap er veel vlotter uit. En zo raak ik alvast die verschrikkelijke hoeveelheid pitjes kwijt!
Aalbessen-bramen-frambozen-gelei-met-stukskes-bosbessen heeft nog steeds mijn voorkeur!
Nodig
- 1 kg sap van Aalbessen (Rode trosbessen)
- 1 kg sap van Bramen
- 250 g sap van Frambozen
- 450 g Blauwe bosbessen (Myrtilles)
- sap van 3 citroenen
- evenveel suiker als sap (bosbessen niet meegerekend), helft rietsuiker en helft gewone witte kristalsuiker
Bereiding
- Laat 10 min. koken alvorens er langzaam de suiker in op te lossen.
- Wanneer het mengsel opnieuw kookt doe je er het citroensap bij.
- Langzaam laten indikken. Blijf steeds bij de pot staan want het mengsel kan plots beginnen schuimen en overkoken – Kleverig boeltje! Wanneer dit dreigt te gebeuren flink roeren en desnoods de pot even van het vuur nemen.
- Tot minstens ¾ van het oorspronkelijk volume laten indikken.(En dan de bosbessen bijvoegen en nog twintig min laten koken - dan krijg je gelei met zwevende stukjes bosbes)
- Een andere truk is de temperatuur te volgen. Je hebt een thermometer nodig die tot 120°C kan gaan want je moet het mengsel laten borrelen tot het minstens 108°C bereikt – dan is er voldoende water uit en is het gehalte aan suiker hoog genoeg voor een lange bewaring van de gelei.
- Nog een ander truukje is op tijd en stond een druppel mengsel op een schaaltje laten afkoelen en controleren of het voldoende gelatineus wordt.
- Wanneer voldoende ingedikt kan je de gelei met behulp van een metalen trechter in vooraf afgekookte confituurpotjes gieten.
- Goed afsluiten met een luchtdicht deksel en koel en donker wegzetten voor later.
Maar niet te veel later! De voorraad moet op want volgend jaar nieuw fruit :-)
En zo'n dikke snee bruin multigranenbrood met echte boter en dik gesmeerd met deze gelei-met-stukskes ... dat laat je toch niet te lang wachten?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.