woensdag 7 december 2011

4-Vruchtengelei-met-stukskes

Vervelend toch dat die bramen nooit allemaal samen rijp zijn, je moet elke dag wat plukken.  Dus ik verzamel ze in een doos en vries ze dan in.   Ik weet het, ik weet het - niet helemaal ekologisch te verantwoorden (de energie!), maar ik moet al mijn kleinfruit zo behandelen, vermits aalbes, braam en framboos niet op hetzelfde ogenblik rijp willen zijn. 

Voorbereiding - sap maken
Dus die bessen gaan de vriezer in, en wanneer ik tijd heb om er iets mee te doen gaan ze allemaal door de moulinex. 

Trouwens, als ze bevroren zijn geweest komt dat sap er veel vlotter uit.  En zo raak ik alvast die verschrikkelijke hoeveelheid pitjes kwijt!






Aalbessen-bramen-frambozen-gelei-met-stukskes-bosbessen heeft nog steeds mijn voorkeur!

Nodig

  • 1 kg sap van Aalbessen (Rode trosbessen)
  • 1 kg sap van Bramen
  • 250 g sap van Frambozen
  • 450 g Blauwe bosbessen (Myrtilles)
  • sap van 3 citroenen
  • evenveel suiker als sap (bosbessen niet meegerekend), helft rietsuiker en helft gewone witte kristalsuiker

Bereiding
  • Doe het sap van de vruchten in een ruime pot en breng aan de kook.
  • Laat 10 min. koken alvorens er langzaam de suiker in op te lossen.
  • Wanneer het mengsel opnieuw kookt doe je er het citroensap  bij.
  • Langzaam laten indikken.  Blijf steeds bij de pot staan want het mengsel kan plots beginnen schuimen en overkoken – Kleverig boeltje!  Wanneer dit dreigt te gebeuren flink roeren en desnoods de pot even van het vuur nemen.
  • Tot minstens ¾ van het oorspronkelijk volume laten indikken.(En dan de bosbessen bijvoegen en nog twintig min laten koken - dan krijg je gelei met zwevende stukjes bosbes)
  • Een andere truk is de temperatuur te volgen.  Je hebt een thermometer nodig die tot 120°C kan gaan want je moet het mengsel laten borrelen tot het minstens 108°C bereikt – dan is er voldoende water uit en is het gehalte aan suiker hoog genoeg voor een lange bewaring van de gelei.
  • Nog een ander truukje is op tijd en stond een druppel mengsel op een schaaltje laten afkoelen en controleren of het voldoende gelatineus wordt.
  • Wanneer voldoende ingedikt kan je de gelei met behulp van een metalen trechter in vooraf afgekookte confituurpotjes gieten. 
  • Goed afsluiten met een luchtdicht deksel en koel en donker wegzetten voor later.

Maar niet te veel later!  De voorraad moet op want volgend jaar nieuw fruit :-)
En zo'n dikke snee bruin multigranenbrood met echte boter en dik gesmeerd met deze gelei-met-stukskes ... dat laat je toch niet te lang wachten?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.