zaterdag 9 april 2016

Varenborder verhuist


Het stond al een tijdje vast, maar er moest toch eens werk van gemaakt worden. De varenborder moest verhuizen. De noordzijde van het huis wordt het komende jaar een werf. Want we willen er een carport. Koning auto eist een stukje tuin op. En vermits we er enkele imposante varens staan hebben was het kiezen. Alles op de composthoop of toch trachten de varenborder te verhuizen.
En de keuze viel op het laatste. De plek waar de varens naar toe verhuizen is de knipselstruik naast de schuifaf-annex schommel. De keuze van een struikkamperfoelie was toch al een beetje ongelukkig (daar moet je zo vaak aan snoeien) dus die werd nog redelijk vlot opgegeven. Ik gooide die struikjes er al enkele maanden geleden uit en begon met dat plekje om te spitten en er compost onder te werken.
De enigen die die struikenmassa gaan missen zijn de poezen - die gebruikten dat als schaduwrijk verstop- en rustplekje
En de afgelopen dagen was het dan zo ver. Varen na varen werd uitgespit en verhuist naar zijn nieuwe standplaats. Dat viel nog mee tot we aan dit exemplaar begonnen: een imposante stijve naaldvaren, groenblijvend en met een veel te grote kluit om zo maar uit de grond te tillen.
Dus dan maar op een slimme manier. Met een goede hefboom en steunpunt om die kluit telkens enkele cm op te tillen, en wat planken om er onder te schuiven werd die kluit cm na cm uit de grond getild. Tot de onderkant op hoogte van het maaiveld kwam. Dan moesten we ‘em slechts nog in een op zijn zijkant gelegde kruiwagen rollen en vervoeren. Een makkie eigenlijk – we hebben ons niks overtild, maar er was wel tijd voor nodig.
Ongeveer alle varens staan hier op hun plaats. Alleen de honderden Slanke sleutelbloemen die ik naast de varenborder uitgroef moesten nog uitgeplant worden.  
Wat ondertussen al gedaan is:

5 opmerkingen:

 1. Dat is een flinke plantkluit. Ik vermoed dat die plant niet heeft gemerkt dat hij verplaatst werd :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop het ... ik vrees echter dat ie zijn nieuwe standplaats wel zal merken - veel meer licht.

   Verwijderen
  2. Hopen op een slechte zomer? ;-)

   Verwijderen
 2. Extra water geven en dan lukt het wel.
  Gr Jan Wilde een Tuin.

  BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.