donderdag 8 januari 2015

Ze zijn er nog

Het was al heel lang geleden dat we er nog ééntje zagen in de biodiverse tuin, maar gisterennamiddag liep één van onze huistijgers, Bo, er gewoonweg mee binnen.

Het biodivers vrouwke was er weer als de pinken bij om het beestje uit haar klauwen te redden. Blijkbaar was het ongedeerd, want een uur later was het al uit de schoenendoos ontsnapt waar het muisje mocht bekomen van de schrik.

We vingen het makkelijk terug, het kleine ding, want het had zich in een hoek achter een bloempot verstopt. Het kreeg een noot tegen die tweede schrik. Dat vond ie wel lekker.


Maar toen viel me op dat het beestje toch wel een erg lange staart had voor een vermeende Bosmuis, en een bleek-rossige kleur ... en een erg wit buikje!


Volgens mij (en voorlopig bevestigd door het boekje) is het een Dwergmuis. Jaren geleden vond ik elk jaar wel ergens in de tuin in wat ruigtekruiden zo een bol nestje van deze soort. En bracht onze toenmalige kat er ook wel eens ééntje binnen. Maar omdat ik ze al jaren niet meer gezien had, vreesde ik al dat ze hier lokaal uitgestorven waren.

Maar niet dus. Ben ik heel blij mee. 

6 opmerkingen:

 1. Gelukkig dat het muisje gered is voordat jullie tijger hem aan stukken had gescheurd. Ik ben erg gek met katten (mijn dochter heeft astma, dus ik kan ze momenteel niet in huis hebben, maar heb voordat ik mijn kind kreeg altijd katten gehad) maar helaas kunnen ze in de tuin een flink slachtveld aanrichten onder de vissen in de vijver, de vogeltjes die bij je komen eten en die lieve muisjes. En dat vind ik dan iets minder leuk aan katten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, dat kleinste zoogdiertje! Gelukkig heb je hem/haar kunnen redden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je het diertje hebt kunnen redden. Onze poes kwam enkele dagen geleden met een tortelduifje aandraven. Morsdood. Ik kan je verzekeren dat de poes een tijdje niet de favoriete huisgenoot was ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vogels, muizen, een occasionele rat, tal van konijntjes, een kikker en een verfrommelde vlinder: mocht ons tapijt in de hall kunnen spreken, het zou de grootste horrorverhalen vertellen. Blij dat 'jouw' dwergmuisje alvast blaakt van gezondheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lijkt me ook geen bosmuis, niet dat ik muizenspecialist ben. Leuke waarneming!

  BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.