woensdag 14 januari 2015

Tel dat gevederte!

Binnen enkele dagen is het weer zover. Begin alvast je kennis over de vogelkijns weer aan te scherpen. Wat was ook weer het verschil tussen een gewone Huismus en een Ringmus? Hoe herken je een Rietgors en hoe ziet een Keep er ook weer uit?Want je zal ze moeten herkennen komend weekend. Natuurpunt organiseert zoals elk jaar hun jaarlijkse telling van tuinvogels, het Grote Vogelweekend, maar dit jaar valt dat wat vroeger dan anders! Dus vergeet het niet! Je hebt nog net de tijd om naar de winkel te hollen en wat lekkers te kopen voor het gevederde grut. Want je hebt er niks aan als ze allemaal bij de buurman zitten te smullen aan een goed gedekte voedertafel en jij zit thuis vruchteloos te wachten met je herken-je-tuinvogel blad, verrekijker en notitieboekje in de aanslag.


We hebben al een voorraadje lekkers in huis voor de vogels
De laatste week hebben we hier in de biodiverse tuin al wat geoefend, samen met de vogelkes. Het blijkt redelijk goed te lukken, want wellicht herinneren ze zich nog de procedure van vorige jaren. Wij strooien zaadjes en hangen vetbollen in de takken, zij komen fluks daarop af, waarop wij dan weer kunnen tellen en al eens een mooi plaatje schieten.

Wat dat laatste betreft deed onze Vlaamse gaai nog wat onwennig, maar hij staat er toch op!


Bijna even mooi als die van natuurpunt.En kijk eens wat er nu toch gisteren bij de Humo zat? Een telformulier! 
Als het grote vogelweekend nu geen mega-succes wordt, weet ik het niet meer.


5 opmerkingen:

 1. Ik vind het altijd zo moeilijk om de mussen en de mezen te tellen, want die komen in grote zwermen tegelijk mijn tuin in en ze blijven nooit eens even rustig stil zitten zodat ik ze kan tellen. De mezen vliegen op en neer tussen mijn nootjesbakje en de vlier en wisselen elkaar daarbij zo snel af dat tellen onmogelijk is. En de mussen trippelen en fladderen altijd met zoveel tegelijk bij mij rond, dat ik de tel bij 15 al kwijt ben. Lastig hoor. Gelukkig komt het roodborstje altijd alleen, dus dat is makkelijk tellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De truuk is ze te vragen even te poseren voor een foto. En dan kan je ze rustig tellen.

   Verwijderen
 2. Ik doe alvast mee, maar dat weet je ondertussen wel. ;-)
  De Gaai - niet langer Vlaams, blijkt - heb je knap geschoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We zijn er weer helemaal klaar voor en jullie ook zo te zien ! Veel telplezier dit weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als de vogels zijn bijgekomen van de stress van het snoeien alhier , komen ze hopelijk in grote getale dit weekend weer naar onze tuin om aldaar geteld te worden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.