zaterdag 26 april 2014

La feuillerie te Celles


Wij bezoeken elk jaar toch wel minstens één of twee plantenbeurzen. Nu is Beervelde natuurlijk een klassieker, en dan nog eens ongelooflijk groot.  Maar als je het liever wat knusser en gezelliger wilt dan kan ik je de plantenbeurs van la feuillerie te Celles aanraden. Dat is een dorpje in de omgeving van Doornik.De beurs wordt er georganiseerd in een oud kasteelparkje, dat naar mijn idee ook zonder de beurs de moeite waard moet zijn.  Ik deed er alvast al ideetjes op wat bosachtige bodembedekkingen betreft voor borders. Wat la feuillerie aantrekkelijk maakt is dat er niet overdreven veel standhouders zijn, maar dat degene die aanwezig zijn wel allemaal iets speciaals te bieden hebben. Ze maken zich sterk dat ze vooral zeldzame en collectieplanten aanbieden. Toch wel een plek voor diegenen die uitkijken naar speciallekes. Daar hoor ik nu niet direct bij maar ik genoot enorm van de sfeer.

En natuurlijk kochten we ook wel één en ander.

Je zal wel zeggen - is ie daar nu weer, maar ... al kort na de ingang stootten we op een stand met buitenorchideetjes.  En halverwege het park kwamen we dezelfde orchideeën verkoper tegen als in Beervelde.  En die had er ook, van die vorstbestendige soortjes.
Dus dat leverde deze aankopen op:Een Calanthe discolor en een Cypripedium uit de 'Garden orchids' reeks: cultivar 'Parville'.

Maar natuurlijk kochten we niet alleen orchideetjes. In onze koffer stak op de terugweg nog vier Polygonum bistorta (Adderwortel) - voor verwildering in de moeraszone van de vijver en het vochtige graslandje in het lage deel van de tuin, verder twee heerlijk donkerblauwe Camassia leichtlinii 'Blauwe Donau', drie kleine Hosta's met donkerglanzend blad en fijne lichte rand 'Silver shadows', en tenslotte een donkerpaarse distel waar ik niet aan kon weerstaan: Cirsium rivulare 'atropurpureum' - die gaat knallen bij de vlinders!.

Weet je wat?  Terwijl wij morgen deze plantjes in de tuin zetten - stap jij in de wagen en bezoek ook eens la feuillerie - we kunnen het echt aanraden!

10 opmerkingen:

 1. De setting doet me wat denken aan de plantenbeurs op het kasteeldomein Wallemote-Wolvenhof te Izegem. Die beurs is reeds achter de rug, overigens.
  Tuinorchideeën zijn altijd een fijne trouvaille.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die moet ik eens opzoeken. Wallemote-Wolvenhof. Alleen de naam al!

   Verwijderen
 2. Ziet er interessant uit, maar voor mij wel heel erg ver. Leuke orchideeën .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb er zaterdag rondgelopen van 12 tot 15.30 uur en heb 2 aankopen gedaan (was niet in vorm): een magnolia en de Parrotiopsis (hamamelisfamilie). Mooi decor en een ferme verzameling Rhododendron/Azalea. Misschien was je er op het zelfde moment ook? Maar ik ken zo weinig gezichten van medebloggers. Vond op de dag van de Vlaamse Ardennen wel de Bart van eigenwijze tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij waren er pas iets voor drie uur. Het is er niet zo groot, maar blijkbaar groot genoeg om elkaar te missen.

   Verwijderen
 4. Dit doet me denken aan een andere mooie beurs : die van Les Jardins d'Aywiers in de oude Abdij van Aywiers in Lasne, op 2,3 en 4 mei. http://www.aywiers.be/index.html.
  Wel weer 10€ ingang maar als je op de site je e-mail achterlaat krijg je een bon voor 2€ korting.
  Waarschijnlijk zullen we ook dit jaar eens naar Bokrijk afzakken voor de Radio2 tuindag op 1mei.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat krijg ik een zin in dit soort evenementen! Alleen: waar heb ik nog plek?

  BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.