woensdag 23 april 2014

Dat doet maar ...

Ik liet er al enkele beelden van zien op mijn FB-pagina, maar nu wordt het nog erger!  Ik krijg de indruk dat de planten in mijn tuin de handleiding niet gelezen hebben.  Vermoedelijk zijn ze gewoon van de plug-and-play generatie.  Dat doet dus maar gewoon en kijkt maar waar het uitkomt.  Eventjes de Ekologische Flora raadplegen of zo zit er blijkbaar niet in.  En dan krijg je dergelijke toestanden:

Bosplanten in het gazon of in het hooilandje


en nu ook al in de moestuin!Maar het meest verrassende waren deze rakkers: In plaats van zich braaf in het hooiland op te houden, waar ze naar hartelust mogen groot worden en bloemen maken à volonté, vonden we ze gewoon pardoes in het gazon!  Twee jaar geleden had ik het al moeten zien aankomen!  Toen vond ik er al ééntje die wellicht als verkenner vooruit gestuurd was, net op de rand van border en gazon.  En nu plotsklaps zes stuks, op verschillende plaatsen in het kortgeschoren gras!


Met enige tegenzin heb ik ze moeten verplaatsen.  Maar in het gazon gingen ze toch onthoofd worden door de regelmatige passage van het grasmasjien.  Dus staan ze nu alle zes bijeen in het hooilandje.  Ik hoop dat ze het overleven, want orchideetjes houden er niet van om verplant te worden.

Gevlekte orchisjes

8 opmerkingen:

 1. het grote geluk van het vinden van orchideeën is me nog nooit overvallen, wat jammer is. daar kun je je wel eens voor op de knieën zetten met een schupje en emmer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan moeilijk geloven dat er in jouw, ekologisch beheerde, tuin nergens een Brede wespenorchis te vinden is. Die vind je echt overal!

   Verwijderen
 2. Een reddingsoperatie die de moeite loont; anders werden ze sowieso gekortwiekt. Geregeld water geven, wat voeding toedienen en vooral: ermee praten. ;-)
  Komt wel in orde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zelfs er rond te rijden met de maaier zou op de lange duur niet geholpen hebben. Sommige stonden op plekjes waar dat slecht zou aflopen. Maar ik heb ze met veel zorg verplant, inderdaad water gegeven (geen voeding!) en dat praten - dat komt wel goed. Op een meter afstand staat één van die gerestaureerde bankjes ;-)

   Verwijderen
 3. Ik zou sproeien, als ze zich niet aan de regels houden! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zekers! Heb net een zacht lenteregentje ingezet - dat zal ze leren!

   Verwijderen
 4. Ik zou al héééééél tevreden zijn wanneer er over 10 jaar één orchisje in mijn bloemenweide staat

  BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.