maandag 24 maart 2014

Vaste plant - oude plant


Nooit veel over nagedacht, maar deze plant doet me toch even stilstaan bij de term "vaste plant".

Ik zag 'em in de schaduw van de Rode kornoeljes in het bosje, en plots besefte ik dat ik deze plant er in 1992 plantte.

Deze Voorjaarshelmbloem is dus ondertussen 22 jaar oud!  Over een vaste plant gesproken ...


Voorjaarshelmbloem - Corydalis solida

Ben nu wel nieuwsgierig of jullie ook zulke oude planten hebben staan?


14 opmerkingen:

 1. Ik zelf niet, want mijn tuin is nog zo oud niet. Maar in de ouderlijke tuin staan er pioenen die elk jaar ongezien mooi bloeien en geplant werden in... 1964.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 50 jaar!! Niet slecht! Benieuwd of iemand daar nog over raakt ;-)

   Verwijderen
 2. Hallo! I found my blog in your links... so i would like to say: hartelijk bedankt!
  Feel free to use the pics in my blog or to link at those. I'm available for collaborating with your nice blog.
  You can answer me also in dutch. ik spreek nederlands... een klein beetje! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Nicola! I liked your beautiful macro pictures, so I added your blog to my list. Have you seen the links to other photographers? You mustr check out the one of Bernard Van Elegem - you will like his pictures of beetles.

   Verwijderen
 3. De Fruitbomen in m'n tuin zijn decenia oud, maar hoe oud precies... geen idee. Al de rest houdt het doorgaans maar een paar jaar uit heb ik zo de indruk :-/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet zo eigenwijs zijn ... en gewoon gelijk elke goede tuinier meer tegen je planten praten - ze leven daar veel langer van ;-)

   Verwijderen
 4. De notelaar in mijn tuin is waarschijnlijk nog een pak ouder (eind jaren '30 vermoed ik, toen het huis werd gebouwd), maar die heb ik zelf niet geplant.
  En dat is absoluut een oudje, die voorjaarshelmbloem. Duidelijk nog niet klaar voor zijn pensioen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gij zijt al even grappig als eigenwijze Bart... met bomen afkomen. Tuurlijk leven die lang. Ik had het wel over kruidachtigen hé ;-)

   Verwijderen
 5. De plant die je toont zou ik ook graag hebben, heel mooi net als de holwortel. Blijkbaar doet hij het goed, al toont hij heel teer en kwetsbaar. Moet ik onthouden. Wordt hij als vaste plant verkocht of bij de bollen/knollen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Holwortel is ook prachtig! Ik vermoed dat die ook wel eens zo oud zou kunnen worden, want dat heeft ook een knol niet? Ik herinner me deze plant bij ecoflora gekocht te hebben - in pot.

   Verwijderen
 6. Leuk om de leeftijd te weten van deze mooie voorjaarshelmbloem. De moederplant kan dus heel oud worden en dat wist ik eigenlijk niet. Ze zaaien zich hier rijk uit, nadat in 1996 een polletje was meegenomen uit de tuin van mijn schoonouders. Die pol is er inderdaad nog.
  De oudste planten in onze tuin zijn de rododendrons. Vermoedelijk zij ze minstens 40 jaar oud en geplant door vorige bewoners.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. '96 - dat maakt jouw plant bijna zo oud als deze hier. Onze Voorjaarshelmbloem heeft zich ook uitgezaaid, maar dat leidde maar tot één babypol, dat tien cm verder staat. Rijkelijk uitzaaien doet ie dus niet, terwijl ik dat op onze voedselrijke leemgrond wel verwachtte.

   Verwijderen
 7. Vermits onze tuin dateert van 1998 heb ik niet veel oudjes staan. De oudste planten die het hier heel erg goed doen zijn de vrouwenmantel en de schoenlappersplant, die hier bijna van in het begin staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Van mijn eerste aanplantingen schieten nog 1 tulp en de gele dovenetel over. En dat was in 1991 of 1992. Vooral die tulp vind ik een prestatie want bij de dovenetel zal het waarschijnlijk wel om uitlopers van uitlopers gaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.