dinsdag 26 februari 2013

Klaar voor de duik.

Wat is me dat nu?  Speelgoed?  Medische apparatuur?  Een microfoon?  Of nee, ... een hydrofoon? 




Niks van dat alles - het is gewoon het uiteinde van de beluchter voor de vijver die ik kocht.  Hij ligt klaar op de rand van het vijvertje.  Want ik wou 'em eens testen.  Vorig jaar beloofde ik de salamandertjes voor lucht te zorgen, mocht er nog eens een dik pak ijs te komen liggen, als zij al ontwaakt waren.

Nu zijn ze dit jaar nog niet wakker.  Het is constant koud gebleven, dus een herhaling van de ramp van vorig jaar zit er gelukkig niet in.  Maar we willen paraat zijn, en ons gerief al eens uitgetest hebben - voor het geval dat.

En dat werkt erg goed!  Kijk maar - een wak!




7 opmerkingen:

  1. De salamanders zitten nog veilig op het land, diep verscholen onder potten, stenen of hout.
    Zo'n membraanpompje met beluchtingssteen laat ik heel de winter zijn werk doen in de vijver, tot soms een eind in het voorjaar. Kikkers overwinteren namelijk ónder water en de padden komen er vroeg bij. Pas als alle gevaar geweken is, wordt het verwijderd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kikkers, of beter ... één groene kikker komt pas laatin het seizoen naar het vijvertje. Dit luchtpompje is erdus alleen voor noodgevallen zoals vorig jaar, toen na een vroege warme periode er nog zware vorst volgde.

      Verwijderen
  2. Ook wij hebben zo'n beluchtertje in de vijver. Ik laat hem het hele jaar zitten en moet het uitstroomsteentje wel eens vervangen, omdat het dichtgeslibd is. Desondanks waren er vorig jaar wel dode kikkers, maar geen massaslachting.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het beluchtertje ging er nu maar in als test. Want de salamandertjes slapen nog.

      Verwijderen
  3. Wij legden vroeger een stuk isomo op de vijver, zo bleef er ook altijd een stuk van de vijver ijsvrij, omdat men me vroeger eens had uitegeld dat zo'n pompje een nadeel heeft : het water in zijn geheel wordt iets kouder door de extra circulatie stroming én door adiabatische koeling.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja - dat van die afkoeling door de continue waterstroming had ik ook al uitgevogeld (Er is dus nog wél iets blijven hangen van die cursus limnologie!), maar aan die adiabatische koeling had ik niet gedacht. Zou dat echt een probleem zijn? Dat treedt toch alleen op bij gassen die uitzetten?

      Verwijderen
    2. Adiabatische koeling = afkoeling door verdamping. Door die luchtstroom gaat er een beetje water verdampen dat daartoe warmte ontrekt aan 't water

      Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.