zaterdag 23 februari 2013

Es en de bonestaak

Het lijkt wel een beeld uit Jaak en de bonestaak, zoals dat zich naar boven kronkelt en draait en windt.  Alhoewel er wel peulachtige vruchten aanhangen is onze Japanse blauwe regen echt geen domme boon. 
 
 
 
Elk jaar slaagt ie er in me te verschalken en ongemerkt in de Es te klauteren.  Ik vermoed dat ie het meeste van het klimwerk tijdens de zomermaanden doet.  Terwijl ik in het buitenland ben, of lui in de chaise longue lig te soezen.
 
Het begint vermoedelijk met één rankje dat tersluiks richting het onderste takje van de Es uitgestoken wordt.  Eén vinger die ongezien het terrein komt verkennen.  Ondertussen wordt mijn aandacht afgeleid door duizend en één andere zaken in de sier- of moestuin.  Het snoeien van de heg, of het hooien van het graslandje.  Of ben ik gewoon op tuinsafari met het fototoestel in de aanslag.
 
Maar voor ik het goed en wel besef zit ie al meters hoger.  Is die eerste rank vlot voorbijgestoken door een tweede, een derde en een vierde.  En dan is er geen houden meer aan.  Wellicht merk ik het dan ook niet op omdat zowel tak als blad van dezelfde kleur als die van Es is.
 
En zo ziet er dat dan in de winter uit.  En moet ik weer eens de Es in - balancerend op een lange ladder met de lange schaar in de aanslag - in een poging die meterslange ranken zo hoog mogelijk af te knippen.  Want dat zijn echte wurgers die de Es zonder schroom zouden platnijpen. 
 
 
 
 
En net als ieder jaar maak ik mezelf de belofte die Blauwe regen in de zomer te trimmen. 
Misschien lukt het volgend jaar wel...
 
 
 
 

11 opmerkingen:

 1. Persoonlijk ben ik enorm gefascineerd door de groeikracht van klimplanten. De ranken van blauwe regen vormen in de winterperiode een mooi zicht, de spaghetti van jonge ranken breng je hier mooi in beeld.
  Maar dat van dat balenceren op een hoge ladder met een lange schaar, vind ik héél wat minder. Ik zou je toch willen vragen om vroeger op te treden of een andere oplossing te zoeken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De lange ladder is steeds in combinatie met wat familieleden die 'em goed in bedwang houden. Maar inderdaad - sneller optreden is de beste oplossing.

   Verwijderen
 2. Da's de moeite ... Wij hebben hier ook een blauwe regen staan, maar die maakt bijlange zo geen lange ranken. En veel snoeien moeten we ook niet doen. Hij bloeit wel zeer lang. Vorig jaar heeft de 2de bloei 3 maanden geduurd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ie jong was deed ie dat nog niet. Maar na zes-zeven jaar is die groeikracht plots erg toegenomen. Nu maakt ie elk jaar meterslange ranken. Maar een tweede bloei - niet echt. Misschien is dat meer iets voor een Chinese blauwe regen.

   Verwijderen
 3. blauwe regens zijn ongelofelijke terreinveroveraars. Hou ze in de gaten of je schrikt waar ze 't jaar daarop al rondhangen. Onze oudste zit al in de bomen van de buren. Heb al meermaals gevraagd of ik hem er niet uit moet snoeien maar ze vinden de bloemen ook mooi. Maar waar die ranken ooit gaan eindigen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zolang de buren er geen last van hebben dat de bomen van de buren er last van krijgen ;-)

   Verwijderen
 4. Echte lianen. Ook ik heb er een zwak voor. Zou hij de es - ook geen zwakke jongen - écht klein krijgen?
  Maar de ladder op en hoog staan rekken met de schaar - ik ben het met Fruitberg eens.
  Een effectieve, maar niet "mooie" oplossing is de lianen zo laag als je wilt doorknippen en aan de rest proberen te trekken. Lukt dat niet: gewoon aan weer en wind overlaten, wurgen kunnen ze dan niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben er zeker van dat elke tak waar zo'n liaan rondslingert ooit het loodje legt.
   Fijn te weten dat jullie zo bezorgd zijn - maar wees gerust. Ik heb je oplossing al toegepast. Ze zijn al laag doorgeknipt en zal er al een deel uittrekken - en de rest aan weer en wind overlaten.

   Verwijderen
 5. Hier staat al jarenlang een Blauw-regentje bij een stervende appelboom... kwestie van het skelet als die helemaal het loodje heeft gelegd wat op te vrolijken.
  Maar het is pas afgelopen zomer dat die voor het eerst echt een paar serieuze scheuten heeft gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee om daar een Blauwe regen voor te gebruiken! Sommigen laten zo'n oude fruitboom door een klimmende roos veroveren, genre rambler.

   Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.