maandag 11 februari 2013

Even polsen.

Vijf dagen heb ik het gevoeld, in mijn pols.  Vijf dagen!  Dat komt er van, als ge uw goede voornemens van vorig jaar niet waarmaakt.  Had ik niet gezegd, na die twaalfhonderdste knip, om in de eerst bezochte tuinbeurs zo'n spier- en peesontlastende snoeischaar te kopen?  Inderdaad.  En heb ik dat gedaan ... ?  Neen.

Maar goed - dat ik dat niet gekocht heb is niet volledig mijn schuld.  De tuinbeurs van de Don Bosco school te Halle is een echte plantenbeurs.  En daar stonden blijkbaar geen snoeischaarventers.  En spijtig genoeg zijn we afgelopen seizoen niet meer op een andere tuinbeurs geraakt, ondanks het feit dat andere tuinbloggers er en masse naar toe gingen. 
Maar waarom koop ik dan zo een snoeischaar niet gewoon in het tuincentrum?  Wel, om de simpele reden dat ze dat daar gewoonweg niet hebben!  Begrijpe wie het begrijpen kan ... maar het is écht zo!  In de dichtsbijzijnde provinciestad en omgeving heb ik zeven tuincentra, tuinmachinewinkels en gewone doe-het-zelf grootzaken mét tuinafdeling afgeschuimd.  Zélfs in de winkel waar het biodivers vrouwke haar goed gerief aanschafte, konden ze me niet helpen.  "Nee meneer, dat verkopen wij niet.  Ja, we kennen dat wel.  Ja, meneer - zoiets kunt ge alleen op een tuinbeurs kopen".Goed - ik heb ondertussen toch al één appelboom gesnoeid, vorige zondag al.  Leuk jobke dat net vóór de regenbuien gedaan was.  En je kent me - ik heb natuurlijk geteld.  Niet dat het u interesseert of zo maar ik geef het toch maar mee: vorig jaar stonden er vijf honderd zes en twintig takjes op deze Trezeke Meyers, dit jaar zo maar eventjes acht honderd vijftien!  Kan je geloven dat ik het dagen gevoeld heb in de pols?  En er wachtte nog een boom!

En wetende dat die andere appelboom vorig jaar zes honderd vier en zeventig takjes had, had ik absoluut geen zin meer om dat werk te doen zonder aangepast materiaal.  En de tuinbeurzen zijn nog zo veraf.

Maar gelukkig bestaat er nog zoiets als tinternet.  En na amper tien minuutjes googlen, en het uitproberen van verscheidene trefwoordjes, vond ik met "hefboom snoeischaar" het juiste materiaal!  Na een korte prijsvergelijkende studie, waarbij ik ook de buitenlandse webshops niet links liet liggen, heb ik er één HIER besteld.  De dag er na(!) kon ik dat al op het postkantoor gaan afhalen, ware het niet dat ons postkantoor maar één dag per week laat open is. 
En of ik er blij mee ben?  Zeker weten!  Ik heb eergisteren de tweede appelboom gesnoeid (acht honderd zestig twijgjes!- zonder zever) en ik voelde niks geen pijn of vermoeidheid!  Dat ging zelfs zo goed dat ik 'snamiddags ook nog eens de doornloze braam aanpakte!

Echt een aanrader dus, zo'n schaar met getrapt hefboomsysteem. 
Ik begrijp gewoon niet waarom dat niet in alle tuincentra te koop is. 

6 opmerkingen:

 1. Deze schaar lijkt degelijker dan mijn ergonomische snoeischaar "papa's hand";-) genaamd.
  Die kocht ik jaren geleden toen mijn vroeg-voorjaarse snoeidrift mij een peesletsel bezorgde. De snoeischaar bevalt wel, maar de jouwe lijkt me degelijker.
  Maar, Biodiverse: ruim 800 en nog eens 800+ takjes snoeien, dat lijkt toch vragen om Repetitive Strain Injury.... Je moet wel een uitstekend pezenstelsel hebben alsmede een nog veel beter geheugen, om de tel niet kwijt te raken bij het in je hoofd optellen van al die takjes...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het enige wat me niet bevalt aan deze schaar is dat ze uit plastic vervaardigd is, op het mesblad en wat scharnierpunten na. Ik ga toch eens uitkijken naar een metalen uitvoering.

   En wat het geheugen betreft - dat lukt nog wel ... denk ik ...
   Maar die "uitstekende" pezen ... helaas niet - anders zou ik zo een schaar niet nodig hebben ;-)

   Verwijderen
 2. Zelf gebruik ik een Felco 8, heb nog geen problemen met de pols.

  Als je er echt last van blijft hebben kan je misschien overwegen een electrische snoeischaar te kopen, maar die zijn wel vréselijk duur (bvb Felco 820).
  Tel jij nu écht die takjes tijdens het snoeien?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hihi - ja. Noem het een afwijking als je wil, maar ik zie het gewoon als beroepsmisvorming of een erge graad van nieuwsgierigheid. Wou het gewoon weten :-)

   Verwijderen
 3. Snoei geeft groei, dat is wel duidelijk. Supertip van die snoeischaar, maar voorlopig heb ik nog niet zoveel werk met mijn bomen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik gebruik bijna altijd mijn takkenschaar (met langere stelen, dat scheelt ook veel in kracht en pijngevoel. De snoeischaar hanteer ik om hier en daar de klimrozen wat bij te werken, of bij de clematissen. Iedereen heeft zo zijn werkwijze.

  BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.