dinsdag 5 februari 2013

Er zit al leven in!

Ongelooflijk maar waar!  Er zit al leven in! 

Amper een week geleden zag het er nog zo uit:
Vogelkes die de gure sneeuwbuien moesten verduren en
van het hooiland waren slechts sprietjes Kraailook boven de sneeuw te zien.
Eén grote sneeuwvlakte was het - tot vijftien centimeters sneeuw heeft er gelegen bij ons! 
Zo mooi al dat wit.
En 's nachts zag dat er ook nog eens feeëriek uit!

Maar toch straf! Nauwelijks de sneeuw verdwenen en daar zien we dat er al volop gekiemd wordt!
Kom, zet u eens op uw huksken - of op u knieën als ge geen schrik hebt van plekken op uw broek - want het is nogal nat en dretserig, zo na de dooi.
Kijk eens hoe fris dat dat er bij staat!  Toch ongelooflijk dat die klein plantjes nog maar pas vanonder de sneeuw te voorschijn komen!  Dat zou je niet zeggen hé - die plantjes trekken zich daar allemaal niks van aan, van zo'n sneeuwdeken - 't is nu terug warm genoeg dus aan de slag!  Groeien maar!
Ziet ge? - niet veel gras hé?  Beetje Gladde witbol en Ruw beemdgras maar vooral veel kruidekes - die volgend jaar mee de bloemenzee gaan uitmaken.  Op dit kleine stukje zie ik al boterbloem, Glad walstro, Gewone ereprijs, Gewone rolklaver en zelfs al een rozetje van een Pinksterbloempje!Oei - zijt ge uitgegleden?  Niet erg - kan je goed zien dat sommige sprieten al vrij hoog staan - de Kraailookjes, maar ook al wat Trompetnarcissen.
En terwijl ge zo dicht tegen de grond vertoeft - pakt uw vergrootglas eens - ziet ge daar geen kiemplantjes staan?  Hoezo waar?  Daar! - rechts boven in beeld staan er veel.  Het zijn nog maar kleintjes en nog moeilijk te herkennen - maar dàt, dat zijn kiemende zaadjes van Grote ratelaar!  Die gaan met hun worteltjes contact zoeken met het gras - straf hé - nu al! 

Ik zei het toch - er zit echt al leven in - in zo'n winters hooilandje!


En ja - voor de "op-het-eerste-gezicht" foto van deze maand moet je doorklikken naar HIER.


18 opmerkingen:

 1. Dat is ook het mooie van onze 4 seizoenen, het verdwijnen en weer terugkomen. Sommigen willen altijd zomer, zelf denk ik dat die 4 seizoenen een voorrecht zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik de op-het-eerste-gezicht reeks van vorig jaar bekijk dan zou ik kiezen voor de late lente en de voorzomer, mocht men mij naar mijn favoriete seizoen vragen. Maar je hebt gelijk - in de wisseling van de seizoenen zit veel pracht.

   Verwijderen
 2. Amai, gij ziet veel in zo'n stukske groen ;-) ik deed mijn best maar kwam niet zo ver, interessant, zal er straks ook eens boven gaan hangen met natte broek als gevolg waarschijnlijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Binnenkort zijn die kiemende ratelaartjes beter te herkennen - wanneer ze hun eerste blaadjes krijgen.

   Verwijderen
 3. Waaaaw, ik zou behalve boterbloem geen rozetjes herkennen, denk ik. Wel van de vaste planten, maar niet in het gras. Boeiend!

  En die foto met zicht op het licht in jullie woonkamer (?) is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat herkennen van planten is jobsgewijs een must. En die verlichte ruimte is niet de woonkamer - dat is de wintertuin. Daar overwinteren onze oranjerieplanten. Er wordt dus slechts de vorst uitgehouden. Maakt dus geen deel uit van de living, wegens te koud. Behalve als het zonnetje schijnt. Dan gaan de deuren open en mag de warmte binnenkomen.

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Vond ik ook. Maar van de honderden narcissen in dit graslandje zijn dit blijkbaar een vroeg tiental.

   Verwijderen
 5. Goh, gij herkent dat allemaal! Ik zie ook al veel opkomen, vooral in de voortuin, maar wat het is. Geen idee...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spannend is dat, niet?! Ik kijk elk jaar uit naar wat de winter overleefde - en of wat ik gezaaid heb zal uitkomen.

   Verwijderen
 6. Dit noem ik nu eens een logje der beloften, zie. Mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is leuk te zien dat dat hooilandje elk jaar opnieuw weer zijn beloften waar maakt!

   Verwijderen
 7. Zo lopen we te turen tussen de winterravage of er al veelbelovende sprietjes te zien zijn. En Biodiverse weet al heel veel te herkennen.
  Voor mij blijven bepaalde stukjes in de tuin steeds weer een verrassing: wat stond daar ook al weer...
  Maar die derde foto met die verlichte serre: prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had de lichten aangestoken om buiten wat voederbollen te gaan ophangen en vond het beeld zo mooi dat ik mijn (nieuw) toestel ben gaan halen :-)

   Verwijderen
 8. dat is knap bestudeerd en geanalyseerd. Nog even wachten en...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik heb soms al moeite om het te herkennen als het bloeit, laat staan dat ik mij aan rozetten zou wagen. Maar sowieso zit het hier allemaal toch nog een trein achter hoor. Nog nikske narcissen en co.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar jij herkent wellicht al een hoop vogels aan hun getsjilp alleen - wat mij niet lukt. En die narcissen - wat een idee om nu al de kopjes boven te steken. Als er nu maar geen zware vorst meer komt ...

   Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.