donderdag 9 april 2015

Plant van de maand - april

Collega-blogger Natuurlijk-Rijk overtuigde ons om elke maand een plant te nomineren tot plant van de maand.

Net als de vorige maanden moet je hier in de biodiverse tuin niet verwachten dat ik één of andere cultivar in het zonnetje zet. Nee, hier gaan we voor de wilde soort, het echte spul, onvervalst, puur en sprankelend en vol ongetemd karakter.

Elk jaar word ik in april overdonderd door het steeds toenemende geweld van de Slanke sleutelbloem. Die heb ik ooit onder vorm van enkele jonge plantjes in de tuin gehaald, gekregen van een al even ekologisch gerichte vriend van me.


Ik plantte die plantjes uit aan de voet van de haag. Blijkbaar is de halfschaduw er, gecombineerd met het bladval in de herfst, de ideale plek voor dit soortje.  Beetje bosachtig, beetje beschut, beetje zon. Van nature hoort het thuis in valleibossen. Niet echt in de overstroombare zone, maar wel op voedselrijke bodems die steeds vochthoudend zijn. Daar floreert het tussen Muskuskruid, Speenkruid, Geel nagelkruid, Wit heksenkruid en vaak ook samen met Bosanemoontjes.


Je ziet dat een tiental jaar verder die paar sleutelbloempjes er al een heel massiefje gevormd hebben. Heerlijk om te zien. Zo’n uitbundigheid! Zo’n prachtig geel! En die sierlijk lange stengels! Toch veel mooier dan al die grootbloemige en kortstengelige sleutelbloempjes uit de winkel?

Ik ben echt fan.

In zoverre dat ik van de overvloedige massa zaailingen er een aantal uitgeplant heb in de halfschaduw van de Kerspruim achteraan in de tuin. En ook daar voelen ze zich blijkbaar thuis, te oordelen aan de mooie bloementuil die ze al na een jaar dragen.

Echt een dankbaar plantje, waar ik heel vrolijk van word.

9 opmerkingen:

 1. Mooie keuze, ik zie ze ook graag en verheug me dat ze 't bij jou zo goed doen. Hier slaan ze niet aan omdat de grond net niet vettig genoeg is en in de zomer uitdroogt. Maar 't zijn juweeltjes. Het muskuskruid daarentegen doet het hier dan weer prima.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vreemd dat muskuskruid het dan weer wel doet. Hier sloeg die dan weer niet aan ...
   en in de natuur staan ze vaak in elkaars buurt. Snap daar nu iets van ...

   Verwijderen
 2. Leuke keuze. Deze primula doet het bij mij niet zo goed eigenlijk. best wel grappig want 't is een envoudige plant. ze staan nochtans best vochtig...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik je tuin zag vorig jaar tijdens de VELT-ecotuindagen, veerbaast het me dat de slanke sleutelbloem het niet wilt doen. Er lijken me anders genoeg geschikte plekjes voor te zijn.

   Verwijderen
 3. Een schitterende plant, vooral op de laatste foto komt hij prachtig uit.
  Ik zie ze hier in de omgeving eigenlijk nooit. Ik begrijp dat ze niet van wat zurige grond houden...
  Vooral leuk, dat je een flinke groep krijgt; de plant heeft het duidelijk naar de zin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op zure bodems zie je ze inderdaad niet. Een rijke bosbodem - dat is wat ze wensen.
   En die groep - het wordt eigenlijk wel wat veel. Die zal ondertussen bijna drie meter lang zijn.

   Verwijderen
 4. Hier staan ze nu ook mooi te stralen. Inderdaad een super plantje en de bloemekes zijn eetbaar ;-) ik las onlangs nog dat ze vroeger in het pannenkoekenbeslag werden gedaan. Ik heb hier trouwens nog wat zaad liggen moest er iemand toch nog eens willen proberen. Om zelf te zaaien moet je weten dat het koudekiemers en lichtkiemers zijn. Maar als je ze een tijdje in ijskast/diepvriezer steekt dan hoef je niet te wachten tot de winter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan moet het hier de laatste jaren behoorlijk koud, maar zonnig geweest zijn ;-)
   Eigenlijk kan eenieder die wat zaadjes wenst ze ook hier komen halen... voor ik verzuip in de sleutelbloemen ;-)

   Verwijderen
 5. Prachtige plant in ieder geval, je hebt een mooie collectie.

  Een plantje dat het bij mij voor één of andere reden niet zo goed deed. En op de plaats waar ze vorig jaar stonden, zijn ze weer verdwenen. Maar ze komen nu wel spontaan op in de hostatuin.

  BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.