woensdag 22 april 2015

Ex-bonsai nam een spurtje

Als je deze foto ziet kan je het nauwelijks geloven dat deze boom ooit een bonsai was.En toch is het zo. Ik ben het zeker want ik zaaide hem zelf.

Ik weet zelfs nog precies waar ie vandaan komt. Uit Brugge namelijk, waar ik ooit tijdens een wandeling op de stadswallen enkele zaden van de monumentale lindes die er groeien verzamelde.  


Dit was hetzelfde exemplaar in gepotte tijden. Maar het was duidelijk geen bonsai-materiaal. Het boompje wou maar niet gedijen in pot en de bladeren van een Winterlinde zijn nu eenmaal gewoonweg te groot voor een bonsai. Totaal buiten verhouding.
Na jaren gepruts plantte ik 'em uit op de plek waar een ooit uitgeplante kerstboom omgewaaid was.


De eerste jaren leek er niet zoveel groeikracht in te zitten, maar plots ontwikkelde het miezerige ex-bonsai-tje zich tot een ware sprinter! Kaarsrecht schoot ie omhoog. En het leek er op dat ie Zomereik en Haagbeuk in de wilde heg binnen enkele jaren zonder veel poespas zou gaan overtroeven.


Helaas is dat ongewenst. Dat had ik namelijk niet in gedachten gehad toen ik het boompje in volle grond zette. Want een volwassen linde wordt enorm breed en het boompje staat maar op enkele meters van de straat. Dat zou op termijn problemen geven. 
Dus heb ik hem geknot. Een beetje spijtig eigenlijk, want een zo mooi recht groeiende linde dat vind je niet zo vaak. Het is een soort die nogal eens makkelijk uitvorkt en meerdere spillen maakt. Maar goed, misschien nog steeds beter een leven als geknotte boom dan niks, want ik denk niet dat er op de Brugse stadswallen veel zaden verder gekomen zijn dan zaailing. 


6 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke post. Het zou mij ook overkomen hebben vroeger. Nu ken ik de kracht van bomen! Ben benieuwd hoe het afloopt met deze zaailing uit Brugge. Groetjes, Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een soort bonsaï in 't groot dus vanaf nu ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verhaal over de ex-bonsai. Hopelijk komt hij weer een beetje toonbaar terug. We zien er t.z.t. misschien wel iets van ;-)
  Ik heb jaren geleden met dezelfde redenen als die jij aanvoerde een bonsai-krent in de voortuin gezet. Die is nu een aantal meters hoog, zeer mooi van vorm en staat op dit moment in volle bloei.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van zo een krenteboompje zou ik echter verwachten dat dat geschikter is als bonsai. Maar ik heb er geen ervaring mee. Als volwassen struik zijn ze prachtig - zeker nu als ze volop in witte bloemtuilen staan!

   Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.