vrijdag 6 februari 2015

Hakhout heg

Het is weer zover. De wilde heg aan de straatkant werd deze winter eindelijk aangepakt. Het was geleden van de winter 2006-2007. Toen was de wilde heg ongeveer tien jaar oud en was het nodig ze in te korten. Toen waren dat allemaal nog jonge boompjes, grotendeels éénstammig, maar toch al zeven meter hoog - zo van die lange zwiepers. Maar door ze allemaal tot een dertig tot veertig cm boven de grond af te zagen, zijn het meerstammige struiken geworden - hakhout.

Alhoewel dat ik de wilde heg sindsdien wel af en toe wat ingekort heb, is een echte hakhoutkap niet meer uitgevoerd. Maar nu was het hoog nodig. Eén en ander is weer veel te hoog en te breed geworden.



Nu is die hakhoutkap op zich niet zo erg. Al die planten lopen wel weer uit in de lente. De vogeltjes vinden het natuurlijk niet zo leuk , maar ik hou er wel wat brandhout aan over. 



En alle fijnere takjes werden verhakseld door de werkmannen van de gemeente en nu heb ik weer een mooie voorraad houtige mulch. En ik vind het ook wel een leuk winterwerk, al dat gesnoei en gehak.



Maar wat wel erger is, is dat ik nu de gevolgen draag van een uitgestelde beslissing. Toen ik in 2006-2007 die eerste hakhoutkap uitvoerde, was het de bedoeling één boom uit te kiezen die verder mocht uitgroeien. Helaas was ik toen aan het twijfelen gegaan en heb ik twee bomen laten staan. Mijn eerste keus was een kaarsrechte Haagbeuk (dat is de rechtse van de twee hoge bomen op de eerste en onderstaande foto), en de boom die toen tevens is blijven staan is een Zomereik (de linkse hoge).



En zoveel jaar later heb ik daar spijt van. Want nu hinderen de kronen van die twee bomen elkaar en moet ik toch de zaag bovenhalen ... en ditmaal niet om een dun boompje, maar al een serieuzer exemplaar om te leggen... En nu heb ik daar toch wel een dubbel gevoel bij ...


12 opmerkingen:

  1. Winterwerkjes, heerlijk als het zonnetje schijnt. Jullie boffen nogal dat de emeente dat gratis komt verhakselen. Ik heb de eerste jaren bij mijn heg telkens de toppen eruit gehaald zodat ze meer vertakken maar misschien is het binnen een paar jaar inderdaad wel een goed idee om er een paar kort te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wie zei dat het gratis was, wat de gemeentelijke arbeiders komen doen? 17€/half uur voor twee arbeiders.

      Verwijderen
  2. Bij jou ook snoeiwerk met gemengde gevoelens. Dat hoort er kennelijk bij als je een natuurliefhebber bent.
    Het hakselhout zul je goed kunnen gebruiken en in de loop van de zomer groeit alles weer lekker door.
    Wat groen is het bij jullie: ik zie al een week lang geen grond meer door een sneeuwpakket.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Blijkbaar goed aan ’t winteren bij jullie. Hier is de kou er wel, maar geen sneeuw.

      Verwijderen
  3. Deze 'lentefotos' versterken mijn ongeduld. En geduld zal ik moeten hebben. Véél geduld. :-/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lentefoto’s!! :-0 Dit is putteke winter man! Zeker een volle halve cm diep bevroren grond!! ;-)

      Verwijderen
  4. Ook ik ben jaloers omtrend dat gratis hakselen in jullie gemeente... Flink gewerkt, en de keuze zal moeilijk zijn, dat begrijp ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is niet gratis hoor, dus niet jaloers zijn ...
      Maar ’t is wel handig.

      Verwijderen
  5. Snoeien als het vriest, is nooit oké. Ik zou toch gewacht hebben op de dooi alvorens deze klus te klaren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is dit geflirt met de nul graden wel echt vorst te noemen? Ik voer grote snoeiwerken zoals dit altijd ’swinters uit - in de lente heb k daar geen tijd voor. En ik zou dan trouwens alle voorjaarsbloeiers vertrappelen die onder die heg groeien... nu zitten die nog veilig onder de grond.

      Verwijderen
  6. De haagbeuk lijkt (op de foto) de meest symmetrische kruin te hebben. Ik zou ook voor die keuze gaan. En omleggen is wel niet plezant, maar binnen vijf jaar is't alweer lang en breed vergeten.
    En snoeien bij matige vorst kan inderdaad weinig/geen kwaad bij mijn weten voor inheems houtig gedoe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Langs één kant ziet die zomereik er ok uit, maar van alle andere zijden lijkt ie wel platgeslagen, zoals ie overal tussen genepen zat. Maar de haagbeuk ziet er inderdaad nog mooi symmetrisch uit, en als dat in de toekomst ook nog zo is, zal dat door het kappen van die zomereik zijn.

      Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.