maandag 3 november 2014

Geschalloderd


Ik heb precies ne déjà-vu, als ik dit beeld van een weekje geleden bekijk - precies drie jaar in de tijd teruggeworpen. Maar geen angst - 't ziet er erger uit dan het is. De reparatie is vlot verlopen, maar ik kreeg wel te horen dat ze aan die lelijke tenen niks konden doen. Hopeloos heet dat dan. Er zijn grenzen aan de medische wetenschap.


Ondertussen heb ik al geen excuus meer om de sofa voor mij alleen op te eisen en kan ik al zelfs al voorzichtig door de tuin pertjikken.
En daar zag ik dat ik niet de enige was die geschalloderd is.


Deze Aurelia ziet er altijd zo uit, zelfs al is het nog zo'n jong uitziend exemplaar als dit. Vrolijk floterde ie in 't rond, waarbij er soms een snoekduik tot in de kern van de geschoren haag genomen werd. Vreemd gedrag.

De tuin toont duidelijk al tanende herfsttoestanden, maar als je hier en daar inzoomt dan blijken er toch nog heel wat bloemen redelijk fris voor te komen.


Op de roos 'Schneewitchen' staan nog steeds enkele prachtige bloemen. 't Vrouwke kocht deze om de heerlijke geur. Erbovenuit steekt nog een ganse bos paarse clematissen - een Jackmanii denk ik.


Oei - nu bedenk ik dat ik toch eens mijn best ga moeten doen om van een aantal cultivars in de tuin de correcte naam op te zoeken. Tegen dat het open tuin is moet er één en ander gekend zijn.


Deze ken ik wel - dat is Geranium Rozanne. Dé succesgeranium van de afgelopen jaren. Daarnaast de uitgebloeide stekelige bloem van Acanthus.


In de moestuin staan een drietal Polygonums 'Blackfield'. Uitgerust met het prachtige donkerrood dat we al jaren zochten. In het voorjaar kunnen ze hopelijk naar hun definiteve plek in de tuin. Rechts een andere Polygonum, waarvan ik de naam niet ken. Die is ons ooit verkeerd geleverd (we bestelden een donkerrode ...) en nu moet ik toch eens vinden welke variëteit we nu eigenlijk kregen.


Rondtsjokkend viel mijn oog plots op deze complementaire bloempjes. De linkse is één of ander éénjarige, Nemesia 'Cherry on Ice', door 't vrouwke aangeschaft in Beervelde, net als de Salvia 'Dysons Joy' 'Hot Lips' rechts trouwens. Die Nemesia bloeit nu al de hele zomer lang! Een super bloempje!


Hortensia Annabelle is haar wit  nu wel kwijt. Sommige bloemtrossen zijn zelfs al volledig herfstigbruin. Rechts een andere Hortensia - weet iemand de naam? Deze heeft evenals Annabelle wit-groenige bloemen, maar dan in een platte tros. Hmm - ik zit nu toch nog even thuis - misschien kan ik best de tijd nemen wat te surfen.


Mijn tuingestruin eindigde bij het tuinhuisje. Het groendak ziet er allesbehalve uit op dit ogenblik. Dat kan je hier zelf beoordelen.
Slechts op de zuidkant staat er een hemelsleutel in al zijn glorie te schitteren. Maar die doet dat dan wel met volledige overgave.

12 opmerkingen:

 1. Die Hydrangea met platte tros vind ik erg mooi. Verder nog veel foto's van mooie planten, over een week of twee zal 't er wel mee gedaan zijn vrees ik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wou dat ik wist welke cultivar het is.
   Ik moest wel wat inzoomen voor de mooie bloemen, want het bredere plaatje toont al wat najaarsverval.

   Verwijderen
 2. Grappig de Salvia Dysons Joy lijkt op de Salvia Hot Lips.
  Gr Jan Wilde een Tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En je hebt volkomen gelijk! Ik heb me zelf op het verkeerde been gezet (zal die knie zijn ...) omdat ik me herinnerde een Dysons Joy gekocht te hebben - maar die heeft nog niet gebloeid.

   Verwijderen
 3. De ongekende Polygonatum lijkt me een bistorta-soort.
  Salvia 'Hot Lips', die inderdaad heel erg lijkt op 'Dysons Joy' vliegt te onzent heel binnenkort de serre in om te overwinteren.

  Knappe foto's. En uiteraard: beterschap met uw mankepoot. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad een missing die niet zjust was. Deze Hot Lips vond het Vrouwke zo onweerstaanbaar en kreeg een plekje in de buurt van de Dysons Joy. Hebben die veel voedsel nodig in pot?

   Verwijderen
 4. Oei, oei, succes met je been. Ik heb genoten van je rondgang en ben ineens bij met je vorige 2 berichtjes, zo'n blog-tempo ben ik hier al niet meer gewoon ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is de laatste tijd erg druk geweest, maar even thuis zitten geeft wat meer tijd om al eens een blogje te plaatsen.

   Verwijderen
 5. Ik mag hopen dat je gezinsgenoten je in de nodige watten leggen :-) Voorspoedig herstel in elk geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er is - zo te zien - serieus gewerkt aan de knie. Hopelijk doet hij snel weer wat je wilt dat hij doet!
  Je laat haast zomerse bloemtaferelen zien. Op de polygonums na (exacte naamgeving van de variëteiten is haast niet te doen) bloeit er hier niet zo veel meer.
  Beterschap met de knie, je hebt het goede moment gekozen voor behandelen: de natuur mag buiten nu alles zelf doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar helaas - ik heb een ellenlange lijst met nog uit te voeren taken in de tuin ... allemaal kleine tot zeer grote snoeiwerk. Als die knie weer wat toelaat dan weet ik me wel warm te houden in de tuin deze winter.

   Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.