maandag 27 oktober 2014

Om ter kortst de winter in


Het hooilandje ligt vol hopen. Geen molshopen maar hoopjes hooi. De grote hopen liggen er sinds vorig weekend, toen ik, genietend van een waterig najaarszonnetje een poging deed nog er nog wat van droog te krijgen. Met één-derde lukte dat. Daar kauwen de geitjes van de buren nu op.De rest is op hopen blijven liggen. De kleine hoopjes krabde ik vandaag bijeen. Want het hooilandje moet kort de winter in. Kort gemaaid en al het maaisel mooi opgeruimd. Want alles wat achter blijft brengt weer voedsel in de grond. En als je een bloemenrijk grasland wil dan moet er verschraald worden. Dus nauwgezet alle organisch materiaal verwijderen. De komende weken hark ik zelfs nog alle blad bijeen. Het blad gebruik ik als winterbedekking in de moestuin. En het maaisel gaat op de composthoop.
En zo net voor de winter is dit het resultaat dat we willen zien. Een kort gemaaid graslandje met veel open plekjes tussen het groen - een zogenaamde "open zode". Allemaal plekjes waar kruiden kunnen kiemen. En dan krijg je veel bloemen in het gras. En dat is net wat we willen niet?

Dus als je echt wil werken aan een "bloemenweide" - dan komen er deze week nog enkele geschikte zonnige dagen. Doen hoor! 

En dat dan elk jaar tweemaal herhalen - dan word je na gemiddeld zes jaar beloond met een zee van bloemen. Kijk - deze tuinier heeft het allemaal begrepen zie: die heeft zijn kruiwagen ook al volgeladen.  En deze eigenwijze rakker verschraalt zelfs op versnelde wijze - door eerst te "plaggen". En het resultaat mag er zijn! 

8 opmerkingen:

 1. Toen ik de titel las, dacht ik: maar kijk nu, de biodiverse lanceert een wedstrijd voor zijn vrouwelijke lezers. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vrouwvriendelijk als ik doorgaans ben, zou ik dergelijke wedstrijd niet in dit seizoen plannen. Maar ik onthou het als een goed idee voor de lente!

   Verwijderen
 2. Het grasmaaisel verspreid ik direct op de bedden. Vooral als het gras al een beetje droog is is het een zeer goede mulch en het spaart veel werk. Goed voor de tuin en goed voor je rug.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De bloemenweide werd hier enkele weken geleden al helemaal kort gezet (met de zeis). Ik probeer nu een beetje te wieden en zie wel waar we volgend jaar staan. Ik ga in ieder geval al flink wat margrieten hebben volgend jaar :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pas na 6 jaar resultaat? Really? Dan vind ik het eens zo knap van je om zo getrouw de tuintaken te blijven doen voor je bloemenweide.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook hier is alles al netjes gemaaid en afgevoerd. Al zijn er ondertussen met de mooie nazomer wel een paar stukjes die een derde maaibeurt zouden kunnen gebruiken... Alles is nog ferm blijven doorgroeien tussen eind september en nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In de nacht wil het hier af en toe vriezen.
  Maar verder vind ik het weer nog druilen.
  Echt winteren wil ik het nog niet noemen.

  Toch kom ik even voorbij om een voorspoedige jaarwisseling en een mooi 2015 toe te wensen.

  Vriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.