zondag 23 november 2014

Nog nieuwe orchisjes


Ik beloofde al sinds de lente om eens beelden te tonen van de nieuwe aanwinsten op orchidastisch vlak. We kochten toen in Beervelde enkele oranjekleurige Encyclia's. En ik vergat prompt de foto's te posten. Bij deze goedgemaakt zie - de linkse is de kleinbloemige Encyclia tripunctata en de rechtse is vermoedelijk een kruising tussen Encyclia vitellina en E. mariae. 

't Is wel grappig met die (licht lysdexische?) verkoper want er is achteraf altijd een speurtocht op tinternet nodig want hij verkocht ons eigenlijk een E. tripunctulata en een E. vetulina.  Nu ja - het lijkt er wel wat op, zal ie gedacht hebben.


Encyclia tripunctata           en                           Encyclia mariae x E. vitellina

Het Vrouwke wou ook al sinds datzelfde voorjaar naar een orchideeën kwekerij in het Gentse. Die zou in een complex ouderwetse serres een mooi aanbod hebben, waaronder ééntje die bij ons was doodgegaan - ze wou per sé opnieuw zo een Phalaenopsis 'Mini Mark' hebben.

Onlangs konden we er eindelijk eens naar toe. Encyclia prismatocarpa
We vonden er geen Mini Mark maar deden natuurlijk enkele mooie vondsten, zoals deze Encyclia prismatocarpa. Naast mooie bloemen heeft ie een heerlijk kruidig parfum. Kan ik elke ochtend uitgebreid van genieten, want hij staat op de vensterbank naast ons ontbijttafeltje.Phalaenopsis pulcherima f. coerulea     en     Encyclia cochleata 'octopussy'

Ik kon het niet laten een kleinbloemige Phalaenopsis te kopen. Geen cultivar, maar een wildvorm met zachtblauwe bloempjes. Ze zijn wat gekruld en lijken daardoor op het eerste zicht niet op de klassieke grootbloemige cultivars.

En de derde plant die mee naar huis ging was nog een Encyclia. Eén met omgekeerde bloempjes, iets wat wel meer voorkomt binnen dit geslacht. Maar daardoor lijkt deze soort op een zwerm kleine octopusjes. Onweerstaanbaar ... des te meer omdat het bovendien een makkelijke soort schijnt te zijn, die haast continu bloemstengels maakt. 
Ik ben benieuwd of het waar is.

4 opmerkingen:

 1. Dit zijn fantastisch mooie planten maar hier (Tessenderlo) zouden ze geen schijn van kans hebben om te overleven, hopelijk bij jullie wel want het is de moeite.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat begrijp ik niet - dat van die overlevingskans. jij hebt toch behoorlijk groene vingers?

   Verwijderen
 2. Wat een schitterende Encyclia's, vooral de prismatocarpa en de octopussy. De laatste heb ik genoteerd.
  Bij mij zijn er enkele soorten, die onophoudelijk doorbloeien, andere die jaarlijks weer bloeien en sommigen die het toch niet redden. Meld je later nog eens hoe sterk de soorten bleken te zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk. Het blijft altijd weer een beetje een gok - of een soort het in de huiskamer of wintertuin uithoudt. Maar ik hou je op de hoogte. Die octopusjes zijn inderdaad schattig.

   Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.