zaterdag 26 mei 2018

Nuacht bhallach Uí Ceallaigh?

Wie uiterst aandachtig zou gekeken hebben naar de foto on mijn blogpost van een jaar geleden "Dalmatiërkruid", zou misschien kunnen opgemerkt hebben dat er tussen al die orchideeplantjes enkele zaten zonder vlekken op hun blad. Dat was me toen al opgevallen, want voor Gevlekte orchisjes of Bosorchisjes is dat redelijk abnormaal.

Dit jaar staan ze al in bloei en wat blijkt nu?

Ook de bloemen hebben vlekken noch strepen!Ik heb er onmiddellijk mijn orchideegidsje bijgehaald om te checken of dit fenomeen gemeld wordt.
En blijkbaar bestaat er in Ierland en Schotland een ondersoort of variëteit van de Bosorchis die vlekloos is. 
Dactylorhiza fuchsii var. okellyi heet ie met zijn wetenschappelijke naam.

Ik natuurlijk al heel enthousiast, want enkele jaren geleden was ik in The Burren in Ierland, één van de bekendste plaatsen waar deze zeldzame vorm voorkomt. Zouden er zaden aan mijn stapschoenen zijn blijven hangen? Dat zou toch al te straf zijn!Maar helaas neen, verder gespeur op tinternet leerde me dat de 'O'Kelly's spotted orchid' helemaal wit is. Spierwit zelfs. Zo in-iglo-wit dat zelfs de meeldraden bleek zijn. Wil je er wat beelden van zien: klik dan HIER.

Mijn vijf 'Ongevlekte orchisjes' zijn niet wit. Geen 'alba' of 'albiflora' dus, want ze zijn van een heel licht lila.

Ik denk dat ik me tot specialisten zal moeten richten om meer te weten te komen over dit fenomeen.

8 opmerkingen:

 1. Toch knappe plantjes. Jouw exemplaartjes staan hier nu ook in bloei. Nu maar hopen dat ze zich al een beetje beginnen uit te zaaien :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blij dat ze het overleefd hebben. Zat daar ook geen onbevlekt exemplaar bij? Hier hebben er zich uitgezaaid in potten met Hosta. Dus dat zal wel loslopen bij jou 😉

   Verwijderen
  2. Twee ongevlekte, twee gevlekte

   Verwijderen
  3. Die ongevlekte zijn speciaal - zorg voor dragen ;-)

   Verwijderen
  4. Zouden ze ook onbevlekt zijn? Ik ga ze na de bloei uitplanten in de bloemenweide. Volgens een locale 'orchideeënspecialist' doen de planten het voornamelijk goed in de schaduw of halfschaduw, minder in volle zon. Klopt dat met jouw ervaringen?

   Verwijderen
  5. Ze zaaien alvast uit in het meer beschaduwde deel van het gazon, nauwelijks in het stuk die in de volle zon staat. Het zijn dan ook Bosorchisjes - halfschaduw is een goede plek voor hun - genoeg zon om goed te bloeien, maar toch niet bakken in de volle zon. Hier doen ze het heel goed in het hooilandje - maar dat is zelf niet te dens (goed verschraald al en weinig witbol), maar degene die ik verplaatst heb naar de borders, doen het opperbest! Ze staan er op halfschaduw plekjes half onder een struik, en vermits in de border geen concurrentie van grassen of grotere kruiden. Misschien is dat ideaal bij jou om van daar uit uit te zaaien?

   Verwijderen
 2. Wat een mooi succes, dat je blijvend deze mooie orchideeën in je tuin hebt gekregen.
  En wellicht een spannende variatie, die ongevlekte orchisjes. Het zal wel in het genenpakketje van de gevlekte zitten, misschien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die orchideetjes zijn heel variabel. En dan nog onderling kruisen ook. Soorten die nog volop in evolutie zijn!

   Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.