woensdag 1 juli 2015

Nieuwkomer

Boktorren zie ik niet veel in onze tuin, dus valt het altijd op als er toch ééntje opduikt. Gisteren liep er een klein kevertje over het nieuwe terras, parmantig zwaaiend met zijn lange voelsprietjes.


Het bleek een nieuwkomer te zijn. Niet alleen nieuw voor onze tuin, maar ook redelijk nieuw in onze streken. De Kleine nevelvlekboktor is bekend van Zuid-Oost-Europa, uit landen zoals Bulgarije. Maar sinds eind jaren negentig werd dit kevertje gemeld in Italië, Frankrijk en daarna ook in België, Luxemburg en aangrenzende delen van Nederland en Duitsland. Je kan mooi zijn reisweg volgen.
 

Het beestje is iets kleiner dan de inheemse Nevelvlekbok - vandaar de naam dus ;-) en zou te herkennen zijn aan de iets minder naar achter wijzende punten op de uitsteeksels aan het halsschild, de eenkleuriger pootjes, een zwarte vlek aan de basis van de dekschilden en een duidelijker tekening met minder variatie op de dekschilden. Maar weet je - het is moeilijk. En ik twijfel nog steeds over de determinatie van dit exemplaar (en wacht nog op bevestiging via waarnemingen.be)

Net als bij de “gewone” Nevelvlekbok kauwen de larven gangen door dode takken van allerhande loofhout – Net onder de schors van Walnoot, Appels en Pruimen, Kastanje, Haagbeuk, Beuk, Linde, Wilg, … ze vinden het allemaal lekker.


En zou ik niet beter weten, ik zou nog denken dat de kevers zelf ook hout kauwen – als je die stalen glimlach ziet. Het lijkt Jaws wel, uit die ouwe James Bondfilm.

4 opmerkingen:

 1. begin deze maand heb ik een "kleine nevelboktor" ingegeven bij waarnemingen.be maar dit werd nog niet gevalideerd. Lijkt sterk op die van jouw: http://waarnemingen.be/fotonew/6/8654766.jpg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jouw exemplaar is wel "duidelijker" een Kleine nevelvlekboktor door de duidelijker tekening en de hele lange voelsprieten (alleen bij het mannetje).

   Verwijderen
 2. In vergroting heeft hij iets onaards.
  Leuk om een immigrant te kunnen spotten. Bij boktorren denk ik altijd aan oude steunbalken, die ondermijnd worden door knagende boktorren.
  Maar dit zal vermoedelijk een "buiten"tor zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, deze torren verkauwen alleen takken. Dikke balken in huis zijn niet hun ding.

   Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.