Dan is het toch wel moeilijk te begrijpen dat ik er jaren over heb gedaan om meer met mulch te werken in mijn tuin.
Misschien is dat wel te wijten aan het feit dat mijn eerste ervaring met mulchen een beetje op een fiasco is uitgedraaid. Om te mulchen moet je namelijk wel materiaal hebben om mee te mulchen. En toen ik voor het eerst mulch als onkruidonderdrukker toepaste tussen mijn rijtjes groenten maakte ik een foutje die ik me nog steeds beklaag. Want toen had ik slechts gazonmaaisel ter beschikking. En wat ik niet ten volle besefte is dat gazonmaaisel vol graszaad zit. Dan nog van één der lastigste “onkruidjes” voor de moestuin, namelijk straatgras.
Voor het mulchen had ik hoegenaamd geen problemen met straatgras in mijn moestuin. Er na des te meer… en meer.
Vooral het bed waar ik winterprei op plant, zo na de vroege patatjes, heeft er erg van. Elk jaar ziet dat bed er na de aardappelteelt er heel erg leeg uit, maar gezien ik na het poten van de jonge prei nog maar weinig schoffel, ziet het Straatgras er volop zijn kans – zeker omdat die prei er nog lang – tot ver in de winter – blijft staan.
Maar nu, na al die jaren – en dank zij een oogopener in een Velt-tuin in de gemeente, heb ik het eindelijk door. Moest ik nu echt zo oud geworden zijn om het nu pas te snappen? Je moet natuurlijk dood materiaal gebruiken. Dood in de betekenis dat er geen stukjes plant inzitten die kunnen ontspruiten, wortelen of kiemen. Dus geen stengels waar vrucht en zaad aan zit.
Ik gebruik dus nu haagsnoeisel of herfstblad. Werkt heel goed. Vooral herfstblad vormt een mooi laagje op de bodem, begint dan spontaan al wat compost te maken en houdt het vocht goed vast. Het haagscheersel kan in mijn tuin vervelend zijn omdat er ook doornige soorten in de haag staan, maar verder is dat heel bruikbaar gebleken.
Vanaf nu staan de preitjes altijd in het mulch. Ze zien er tevreden uit.
Ik kan mij moeilijk voorstellen dat grasmaaisel onkruidzaad bevat. Mijn ervaring is dat onkruid daar ontstaat waar de grond bewerkt is, dus ook na het rooien van aardappelen. Ook plantgaten maken is grondbewerking. Mijn groententuin wordt al jaren lang uitsluitend met hooi gemulcht. Hooi krioelt van het zaad maar onkruid is geen probleem zolang je de grond met rust laat en permanent mulcht. Veel auteurs raden mulchen met hooi af. Ik vind hooimulch fantastisch.
BeantwoordenVerwijderenDie denkfout maakte ik dus ook - dat gazonmaaisel geen "onkruid"zaden bevat. Maar Straatgras (Poa annua) blijkt een heel vervelend persistent onkruidje te zijn. Ik las dat het plantje zelfs in staat is om, indien ondergespit, toch nog de zaadrijping te voltooien!
VerwijderenAfgelopen week heb ik de natuurlijke-tuin-bijbel van wijlen Henk Gerritsen "Buiten is het groen" weer gelezen. Ook hij noemt het verstoren van de bodem als een grote stimulans voor pionierplanten...
BeantwoordenVerwijderenInteressant is ook om te volgen in hoeverre het droge blad ( van welke bomen?) je grond zuurder maakt.
Maar je hebt een interessant experiment op touw gezet.
De lemige bodem in mijn moestuin is ondertussen zo voedselrijk dat ik geen angst moet hebben voor verzuring. Het blad is ook van allerhande soorten, dus daar ook geen onmiddellijk gevaar voor verzuring, zoals met éénsoortig bladstrooisel van bvb Beuk of Eik zou kunnen gebeuren.
VerwijderenIn de tomatenserre mulch ik de buitenste gangen met grasmaaisel en daar heb ik geen last van het onkruidzaad. Maar verder heb ik het nog niet durven gebruiken als mulch aangezien er nogal veel straatjesgras in ons 'gazon' staat. Hier wordt het gras tussen de compost gewerkt, dat broeit lekker en ik hoop dat op die manier een deel van de graszaden vernietigd worden. Hoop doet leven :-)
BeantwoordenVerwijderenIk "voer" al mijn gazonmaaisel aan de kippen, want ik heb er te veel van om op de composthoop te gooien - het neigt altijd een vieze plakkerige boel te worden.
VerwijderenIk laat al het blad in de Herfst liggen ook eikenblad, in de bostuin verteert alles.
BeantwoordenVerwijderenLeerzaam Blog, ik heb je bij mijn te volgen Blogs gezet.
Groet Jan Wilde een Tuin.
Hallo Jan, je staat ook al in mijn leeslijst. En een bostuin is prachtig om te hebben. Hier zijn er enkele bosachtige hoekjes, maar ik hou het liever half-open.
VerwijderenBedankt om je ervaring met mulch te delen! Want door de Woelmuizenier is onze interesse gewekt om de moestuin te beginnen mulchen. We gaan proberen de beginnersfouten te vermijden dankzij jouw tips ;-)
BeantwoordenVerwijderenPS: het water komt me in de mond als ik jullie winterpreitjes zie :-)
Ja - de woelmuizenier doet inderdaad interessante zaken met mulch.
Verwijderen