dinsdag 11 juni 2013

Visjes part II

Eén van de redenen dat ik wat achterloop met het tuinwerk is dat ik toch heel wat tijd gespendeerd heb aan het uitzetten van de “visjes”, Phasmarhabditis hermafrodita.  Een soort rondwormpjes (nematoden) die de naaktslakken zouden moeten verdelgen.

Let op de woordkeuze: zouden moeten.  Want helaas, ondanks de vele uurtjes concentraat maken, verdunnen en uitgieten over de zones waar ik die naaktslakken liefst weg wou, heeft het mijns inziens niks uitgehaald.  Een hoop tijd en veel geld weggegooid.
Ik had het nochtans goed uitgekiend.  Eind vorig jaar bestelde of kreeg ik (van medebloggers) een boel zaden van soortjes die ik nog niet in mijn hooilandje heb (Grasmuur, Trilgras, Margriet, Wondklaver, Kleine klaver, Knolboterbloem, Kleine kaardebol, Blauwe knoop, Weideklokje, Goudhaver…).  Die zaadjes werden aangevuld met zaden die ik in het wild of in mijn borders verzamelde (Hopklaver, Gewoon duizendblad, Gewone peen, Betonie, Echte koekoeksbloem, Gewone bermzegge, Tweerijige zegge, Rapunzelklokje,  …).  En voor het akkeronkruidenreservaatje had ik ook nog een zaadpakketje besteld. 

Een deel van de zaden werd vorig jaar gezaaid, omdat die een koudeschok nodig hebben.  Een deel werd in het voorjaar uitgezaaid. En omdat ik wou vermijden dat de zaailingen zouden opgepeuzeld worden, bestelde ik de nematoden tegelijk met het zaaien in hooilandje, akkeronkruidreservaatje en moestuin.  Ik schatte dat tegen dat ze zouden beginnen kiemen, de nematoden de slakken al zouden gedecimeerd hebben.  Maar helaas – één en ander werkte tegen mijn plan in.  De levering kwam twee weken te laat, en daarna werd het ook terug kouder. 
Door die kou wil ik die aaltjes nog het voordeel van de twijfel geven.  Ze zijn actief vanaf 5°C en doen hun werk optimaal rond de 15°C.  Maar zelfs met minder activiteit zou er toch iéts van moeten te merken zijn.  Maar neen.  Het graanveldje begoot ik zelfs drie maal, verspreid over vier weken!  Maar nog kroop het er vol met van die kleine zwarte slakjes.  Het hooilandje begoot ik twee keer, en nog zat het er vol met van die grote oranje slijmerds!  Ook de borders werden dubbel behandeld.  Ook daar word er nog steeds volop geschransd!


De slakken aan het werk op 30 april, drie dagen na uitzetten aaltjes
 

De slakken nog steeds aan het werk, drie weken na uitzetten aaltjes.

Dus waren we weeral genoodzaakt onze toevlucht te nemen tot het strooien van wat korrels rond de meest bedreigde planten en het wegvangen en manueel verdelgen van de slakken.  “Gelukkig” zijn ze dol op de bladeren van de uitgebloeide trompetnarcissen en zijn dat geschikte wegvangplekken.  Er was zelfs één toefje narcissen in het hooilandje waar ik er in één week tijd 150 wegving.  Dat zijn er elke avond gemiddeld twintig, zo op één toef!  Moet wel extreem lekker geweest zijn.Vier en dertig slakken - de vangst op één toef narcissen.
Dus dik mijn twijfels dat die aaltjes echt werk leveren.  Maar toch - ik wil ze nog steeds het voordeel van de twijfel geven.  De lakmoestest komt volgend jaar.  Want dan moet er van die gezaaide soortjes toch al iets in bloei komen niet?  En ik vermoed dat dat alleen kan met minder slakken.  Dus ik ben benieuwd wat er volgend jaar alsnog verschijnt.

12 opmerkingen:

 1. Ik blijf bij mijn vertrouwde techniek. Doorknippen. Klinkt barbaars, maar is het volgens mij niet. Ik ken veel mensen die aaltjes gebruiken, de meeste hebben er toch succes mee.
  Waar heb je die aaltje sgekocht? In theorie moeten die koud (frigo) bewaard worden...Misschien is daar iets misgelopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee - daar is niks misgelopen. Wat handleiding volgen ben ik voor zo'n zaken nogal precies. Ik weet niet wat er gaande is. En doorknippen - ik had er eerst wat last mee, maar na de duizendste slak begint het te wennen (nee - niet echt) :-P

   Verwijderen
  2. Ik wil nit zeggen dat er bij jou iets is misgelopen, maar misschien bij de handelaar van de nematoden

   Verwijderen
  3. Biobest schijnt anders wel een betrouwbare firma te zijn. Ze waren ook heel verveeld met het feit dat de aaltjes niet leverbaar waren op het ogenblik dat ik ze wou. Hebben ze zich te veel gehaast met de kweek er van? Weet ik veel. De vertegenwoordigster hier in België was anders heel klantvriendelijk.

   Verwijderen
 2. De foto's van mijn bloemenweide volgen soon ;-) hier geen problemen met al dat slijmerig gedoe en ik hoop dat ook zo te houden, wat een problemen daar seg! Nu snap ik waarom je tuin niet mee deed met de open tuinen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het niet meedoen had niks met die slakjes vandoen. Het was een bewuste keuze. Een combinatie van nog te veel te doen in eigen tuin, te veel werk aan organisatie opentuindag in de gemeente en daarbij een ander palet tuinen aan te bieden dan de vorige keer. Maar binnen twee jaar doe ik wel weer mee!

   Verwijderen
 3. Dat zijn ook wel heel veel slakken. Wij hebben dit jaar vooral veel segrijnslakken. Laatst had ik een er klein emmertje vol verzameld op een 3 m².

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Segrijnslakken hebben we ook ... maar die lijken alsnog geen plaag te zijn. Misschien komt dat nog - als de andere met minder zijn.
   ;-)

   Verwijderen
 4. Interessante proef met die nematoden. Maar het (voorlopige) resultaat valt behoorlijk tegen. Wat zou de fabrikant zeggen? ( waarschijnlijk: wij hebben geen zicht op hoe de mensen het produkt toepassen ;-)
  Wat is wijsheid. Ik strooi die eco-korrels rond kwetsbare jonge planten en voor de rest laat ik het maar. Ik gooi er eens één een eind weg in de bosjes...
  Doorknippen is voor mij geen optie. Ik houd ook twee appelslakken in mijn aquarium, en ben die beestjes ook mooi gaan vinden....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar dat is nu net het vervelende en akelige. Ik vind die slakken eigenlijk ook kei-mooi. Heb me daarom tegelijk ook een gespleten persoonlijkheid besteld. De Mr Hyde versie trek ik aan als ik de slakken te lijf ga.

   Verwijderen
 5. De slakken koken in een stevige bouillon en je hebt Caracollen. Smakelijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mist dan wel één van de basisingrediënten: de slakkehuisjes ;-)

   Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.