woensdag 13 maart 2013

De vogelhuisdroom

Als kind woonde ik op een appartementje in Brussel, met een terrasje op drie-hoog van twee op één meter, met een betonnen rand waar net drie geraniumbakken op pasten.  Maar toch was er natuur aanwezig.  Er was een inbouwkast op dat terras, en die was bovenaan open.  En daar huisden mussen op.  Meerdere families!  Na jaren was dat een nestpakket geworden van wel een halve meter dik.  En langs het terrasje liep een verluchtingsbuis tegen de muur.  En in die hoek, op een bevestigingsring, huisde nòg een familie mussen - die hadden geen plek meer in het mussenappartement.

Mijn ouders lieten dat gewoon zitten - niet uit luiheid, maar omdat ze mussen tof vonden.  En zo kreeg ik - onbewust - mijn eerste les in respect voor de natuur mee. 

En later droomde ik van een eigen huis, en eigen tuin.  En dan droomde ik van een woning waar zowel mens als dier thuis zou zijn.  En met dier had ik dan vooral vogels in gedachten.  Ik droomde gekke ideetjes zoals ganse vogelhuiswanden - holle muren met invliegopeningen waar mus, mees en bonte vliegenvanger een thuis konden vinden.  Ik droomde over dakranden vol zwaluwnesten en over een zolder waar de kerkuil een plaatsje kon krijgen.

Naief ideetje voor een nestmuur.

Dromen inderdaad, want de werkelijkheid kan anders uitdraaien... want ondertussen weet ik dat vogels die nestelen behoorlijk wat lawaai maken, veel vuil achterlaten en op de koop toe ook nog eens last kunnen hebben van nestparasieten.  Dus die echt ìn de woning nemen is riskant.

Want ik heb ondertussen een eigen woning.  De appartementsmuur voor holtebroedende vogels is er niet gekomen - wegens praktische redenen (hoe kuis je die nesten uit?) en de zolderconstructie liet geen geschikte opening voor de kerkuil toe.  En de naïeve poging om een mezenkastje te maken die gebruik maakte van een "vide" onder het schuine dak is op een fiasco uitgelopen!  Ik moest in allerijl de invliegopening weer dichtmaken en die mezen een alternatief aanbieden onder vorm van een "gewoon" buitenshuis nestkastje ... want die mezen maakten zò veel lawaai dat we niet meer aan een volledige nachtrust toe kwamen.  Die vogels zetten hun wekker veels te vroeg als je het mij vraagt!  En de ganse tijd maar timmeren op die invliegopening - alhoewel die groot genoeg was voor koolmezen!


De spreeuwen deden het op hun manier: heel fars - gewoon inbreken.  Ze vonden een klein gaatje onder een nokdakpan en hadden daar zo snel een broedsel dat de Jongste zoon dat seizoen elke ochtend wakker werd door het gekrab, gepiep en gefladder van een nest jonge spreeuwen pal boven zijn hoogslaper!  Ja - want jonge vogeltjes weghalen konden we toch niet doen!  Het volgende seizoen heb ik die toegang voor die krakers dichtgemaakt en ze een mooie nestkast een meter lager tegen de muur gegeven.  Daar broeden ze sindsdien elk jaar.


Zwaluwnesten heb ik hangen - maar de zwaluwen zijn er (nog?) niet.  Er zit al wel een vogeltje in, tijdens deze winter, maar ik moet nog uit-vogelen ;-) welk één het is.

Maar één ding heb ik al kunnen uitproberen: een zelfgemaakte mussendakpan!  Ik kocht zo een speciale verluchtingsdakpan, sneed een stuk uit het plastieken roostertje (dat bedoeld is om vogels er uit te houden!) en kleefde aan de onderkant een cementen nestplek.


Die had ik gemaakt door de dakpan om te keren, er een plastieken zakje gevuld met zand op te leggen en dan met behulp van wat kippengaas en cement een nestkom te boetseren op dat zandzakje.  Daarbij lette ik goed op dat die nestkom goed aansloot op de vorm van de dakpan - want daar zou dat moeten worden vastgelijmd.  Na de droogtijd kon ik het zandzakje verwijderen en de nestkom vastkleven met wat cementlijm.

En dan het dak op om er één dakpan uit te halen en te vervangen door deze mussendakpan.  Je moet er wel op letten dat de nestkom niet tè groot is, want het onderdak (bij mij gelukkig een vel soepele plastiek) moet er nog onder door kunnen. 

En zo is er toch een klein stukje van een droom waargemaakt.  En de overige vogels - die hebben genoeg plek in de rest van de tuin.

Hé, het sneeuwt en vriest nog steeds - misschien heb je tijd om ook zo'n dakpan ineen te knutselen?

En mocht je bezig zijn je huis te bouwen - of er één te restaureren : er bestaan nu al écht van die inbouwnestkasten!  Mijn droom van indertijd is werkelijkheid geworden!  Je kan ze HIER bestellen.  En ze kunnen open - voor de schoonmaak - in mijn ogen onmisbaar.  Er bestaat zelfs een mussenvide!  Maar DIT is nu toch wel mijn favoriet - het mussenappartement!  Ik moet dringend op zoek naar een muur waar ik zoiets nog in kwijt kan! 

18 opmerkingen:

  1. De spreeuwen kiezen hier jaar na jaar de dakrand boven de zolderkamer uit om te nestelen. En vermits daar niemand slaapt, mogen ze rustig verder lawaai blijven maken. Hun in- en uitvliegroute ligt dan wel pal boven de auto, en dat is dan ook wel aan dat vehikel te zien...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een Opel guano vermoed ik. Hopelijk geen decapotable :-)

      Verwijderen
  2. Ik probeer hier ook wat plekjes te zoeken voor vogelnestjes. Maar de meeste bomen zijn nog vrij klein en de katten erg talrijk. Ik heb me in ieder geval net de nodige planken gekocht om nestkastjes te maken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Koop dan ook wat lange palen om ze aan te bevestigen - met een anti-katten ring er net onder.

      Verwijderen
  3. deze: http://www.fonkelvuur.be/page15/page15.html is anders ook mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die is inderdaad prachtig! Spijtig dat ik een ander type dakpan heb. Dat schijnt net het probleem te zijn. Dakpanfabrikanten moeten te veel investeren om voor elk van hun types dakpan bvb een gierzwaluwnestpan te maken. Te weinig afname vrezen ze.

      Verwijderen
  4. Heel mooi als je dromen, al zijn het kleine stukjes, werkelijkheid worden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is heel fijn te zien hoe snel die vogels reageren op het aanbod.

      Verwijderen
  5. Hier huist een hele kolonie huismussen onder de dakpannen sinds het dak is gerenoveerd. Boven de voordeur hebben we na 1 broedseizone wel kippendraad gestoken want al de strontjes en het occasionele dode kuiken is niet zo fijn voor het bezoek.
    Tijdens het zetten van den uitbouw moesten we regelmatig (spijtig genoeg!) het nestmateriaal van boerezwaluwen uit de petrels halen. Geen goed idee van de vogels om in de toekomstige keuken te nestelen en vooral niet omdat er een paar weken later ramen werden geplaatst. Van zodra die carports er staan, worden er nestplaatsen voorzien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zorg er aub voor dat er alternatieve nestplaatsen zijn voor die boerezwaluwen alvorens de oude weg te nemen. Je zou ze kunnen kwijtraken, en ze hebben het al zo moeilijk.

      Verwijderen
  6. Heel mooi verhaal om te zien, hoe natuurliefde ontstaat: zelfs op drie-hoog. Prachtige mussenplekje heb je gecreëerd. En die site van de Vogelbescherming ga ik nog eens lekker doorspitten.
    Maar al die (dakpan)nestkastjes moeten niet op de zuid- of de westkant in de volle zon. Dat heb jij met zekerheid niet gedaan, maar mensen realiseren zich soms niet dat de vogeltjes dan gebraden gaan worden ;-(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had ook geen zin in gebraden mussejongen. Het dakpannest ligt op het noordwesten en krijgt pas 's avonds de zon. Goed om net voor de koude nacht nog eens wat warmte te ontvangen.

      Verwijderen
  7. Hier nestelen de vogels vooral in de coniferenhaag. Voor we die gaan uitdoen gaan we zeker nestkasten voorzien. Aan de schuur hangt nog een zeer oud zwaluwnest maar zwaluwen zien we niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een beetje zielig - zo'n leeg zwaluwnest. Ik hoop voor jou dat ze ooit terugkeren.

      Verwijderen
  8. Knap gevonden die dakpan!
    Ik had hier nog een oud mussenhotel in het tuinhuis liggen, ooit nog gemaakt met de kinderen in hun pre-computer tijdperk, dat ik recent in een boom heb gehangen. 2 percelen verder zijn er een week of 2 terug 100 dennen gekapt, dus elke nestgelegenheid is welkom!
    http://blijentuin.wordpress.com/beestjeshuisjes/nestkasten-voor-vogels/#jp-carousel-246
    Het is wel aan renovatie toe, wie weet maak ik ooit wel een nieuw modelleke.
    Vorig weekend heeft Bartel in de uitzending van Groenland op één ook een eenvoudig model ineengeknutseld (met camera!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar zitten wel maffe modellen tussen je nestkasten. Persoonlijk vind ik de waterketel wel charmant. Het bewijst dat het ook allemaal zo nauw niet steekt voor die vogels. Als ze maar min of meer droog zitten en beschermd tegen predatoren.
      En ken jij dat dus ook - kinderen in pré- en post-computer tijdperk? *zucht*

      Verwijderen
  9. Prachtig zo'n tuin!! Ik ben zelf ook al een paar jaar bezig om een zo vogelvriendelijk mogelijke tuin de creëren. Het begint langzaam ergens op te lijken. We hebben na 4 jaar eindelijk mussen in de tuin. Op welke hoogte moet de mussendakpan hangen? Op mijn garage zit een wat lager dak, maar qua windrichting zou dit wel een perfecte plaats zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die mussen zijn niet zo kritisch. Als er maar geen katten aan kunnen is die hoogte van niet veel belang.

      Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.