donderdag 11 oktober 2012

Prei - pompoensoep

Binnenkort slingeren weer overal van die halloween-pompoenen rond.  Tegen eind november zijn we die beu gezien en dan wordt het tijd om daar iets nuttig mee te doen ... soep maken bijvoorbeeld ;-)

Bij ons is de kweek dit jaar- zoals het meeste in de moestuin trouwens, een fiasco.  Die onrijpe pompoentjes worden binnenkort door de vorst herleid tot oneetbare pulp.  Maar gelukkig zijn er tuiniers die met hun oogst geen weg weten, en bij hen raak je nog wel aan je materiaal ;-).

Zelf hou ik het meest van de smaak van Butternuts.

Butternut
De meeste pompoensoepen zijn dik en een beetje fantasieloos, en bovendien worden ze meestal gemixt - en dat is niet mijn lievelingsvariant van soep - voor mij mogen er gerust stukjes in zweven.

Nodig

5 preistelen (1kg) – heel erg fijn gesnipperd (ik gebruik daar zo een mandoline voor)
2 wortels (150g) gesnipperd
2 handenvol selderblad, fijn gesneden (mag ook gedroogd selderblad zijn)
1 handvol lavasblad, fijn gesneden
1,5 kg “butternut”-pompoen, in blokjes gesneden (bruikbaar gewicht = 60%, dus een pompoen van 2,3 kg nodig)
2,5l water
150 ml olijfolie
5 bouillonblokjes (kip of rund, naar smaak)
kruiden: peper, enkele druppels tabasco, een salieblad.
Bereiding

Stoof de prei en de wortels in de olijfolie tot de prei helemaal gaar is – het water moet er uit zijn en de prei moet de olie opnemen – dan gaat ie straks mooi drijven in de soep.
Voeg selder en lavas toe en stoof nog wat verder.
Dan het water en de bouillonblokjes toevoegen en aan de kook brengen.
Wanneer het mengsel kookt mogen de pompoen en de kruiden er bij.
Nog minstens een halfuur laten zachtjes doorkoken.

De soep is nu klaar maar nog wel heel dik – geschikt om in te vriezen in porties.
Als een portie bereid wordt, best nog minstens ¾ van het volume water toevoegen om te verdunnen. Naar wens kan er dan nog een extra bouillonblokje nodig zijn.
Je kan deze soep ook mixen :-/ en/of gehaktballetjes bijvoegen.

7 opmerkingen:

  1. Helemaal duidelijk is dat, merci. Ik had ook butternut gezet maar daar zijn maar 2 pompoentjes uitgekomen, spijtig want die zijn idd heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Na 3 keer is het me gelukt om die tekens die je moet ingeven om een reactie te geven correct na te typen. Van mij mogen die dus weg ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En, Biodiverse tuinier en Biodiverse vrouwke, het zal wellicht jullie niet ontgaan zijn dat in de eerste week van oktober de eerste verjaardag plaatsvond van jullie blog!
    En in diezelfde week werd ook de blog van mijzelf één jaar. En daar kom ik uiteraard - zo gaat het soms met jubilea - pas gisteren achter.
    Dus ga ik straks het glas heffen op jullie en op Spinrag om dit heuglijke feit niet uitsluitend virtueel te vieren.
    Proficiat en veel inspiratie toegewenst voor toekomstige boeiende blogs!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad! Het was me enigzins ontgaan - maar je hebt volkomen gelijk! Laten we er een glas op heffen! Nog vele blog- en minder virtuele jaren! Lang leve Spinrag! En lang leve onszelf ;-)

      Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.