woensdag 12 oktober 2011

Pastinaak en varkenswangetjes in Oudenaards nat

Mijn eerste receptje op deze blog is eigenlijk een vermomdeVlaamse klassieker: stoofvlees met frietjes :-)

Deze stoverij kan je eigenlijk maken met elk soort stoofvlees: rund, varken of zelf met konijn, maar we vinden het het lekkerst met varkenswangetjes.  Eigenlijk zou ik er beter geen publiciteit voor maken want je vind deze heerlijke stukjes stoofvlees al zo moeilijk.

Na jaren experimenteren met verschillende biersoorten en kruiden vind ik de combinatie van het zoet-bittere van de dubbele Ename en het zuur-fruitige van een kriekbiertje van Lindemans goed geslaagd.  En in plaats van enkel met zoete wortels te werken vul ik de smaak aan met de ietwat pittiger smakende pastinaken.

Ik kweek die pastinaken eigenlijk enkel en alleen voor deze stoverij (en ook voor de prachtige bloeiwijze - laat er enkele staan voor volgend jaar!).  Tot nu toe heb ik nog geen ander gerecht met deze middeleeuwse groente gevonden die me even goed   bevalt.  Maar altijd bereid voor een experimentje.
    
De laatste pastinaken van dit jaar zagen er schabouwelijk uit. Zo'n lelijke gevallekes had ik nog nooit gekweekt!  Maar wellicht hadden ze wat te lang in de grond vertoefd want ze vertoonden al wat vraatschade van slakken en woelmuizen.  Maar geen nood - alle slechte stukjes er af gesneden en er bleef nog genoeg over voor de stoverij :-)


De mosterd, bruine suiker en de pruimen gaan er in voor een volle zoete smaak.  Over de pruimen bestaat er veel discussie, maar voor mij moeten ze er in, maar ze gaan dan wel vrij vroeg in het kookvocht zodat ze geheel uit elkaar vallen en samen met de ajuinen de dikke textuur van de saus uitmaken.  De saus moet mooi donkerbruin worden en er mogen van die mooie oogjes van het vet op komen te staan.
En de mosterdzaadjes gaan er in voor de show ;-)

Nodig
  • 1,5 kg varkenswangetjes,
  • 4 grote ajuinen (3 witte en 1 rode),
  • 2 grote of 2 medium pastinaken,
  • 3 wortels,
  • 1 flesje dubbele Ename,
  • 1 flesje kriekbier Lindemans,
  • klomp boter of olijfolie,
  • snuifje zout, wat peper,
  • twee koffielepels tijm,
  • 1 eetlepel mosterd,
  • 1 koffielepel mosterdzaadjes,
  • 2 blaadjes laurier,
  • 1 eetlepel bruine suiker en
  • 6 droge pruimen.
Bereiding
  •  voorbereiding: ajuin snipperen , vlees in stukjes snijden, wortel in schijfjes en pastinaak in blokjes hakken;
  •  vlees aanbraden in een klomp boter, even apart nemen;
  •  ajuin fruiten in boter;
  •  wortels en pastinaak bijvoegen en al roerend verder stoven;
  •  vlees terug bijvoegen;
  •  de bieren in het stoofmengsel gieten;
  •  kruiden bijvoegen;
  •  en één uur laten sudderen.
 Het is aangeraden om deze stoverij de dag voordien te maken. Als dit gerecht een dag gerust heeft is de smaak des te voller.

Klassiek op te dienen met frietjes en zelfgemaakte appelmoes.

1 opmerking:

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.