dinsdag 21 maart 2017

Houtman

Beslissen waar ik mijn eikenhout voor de carport zou bestellen was niet moeilijk. Elke dag neem ik ‘s morgens de trein naar Brussel, vanuit een klein stationneke aan de rand van het Pajottenland. En elke dag zie ik de beuken- en eikenstammen liggen bij de éénmans houtzagerij langs het spoor. Mooi verzaagd en gestapeld liggen ze te drogen aan de lucht, te wachten tot ze gekocht worden door een trappenmaker. Want de houtzagerij levert al drie generaties lang speciale maten hout voor de traditionele trappenmakerij, tot in Zwitserland toe.Houtman, zo zal ik de zaakvoerder maar noemen, is een vriendelijke man die zijn klanten graag tevreden stelt. Het was dus geen probleem om er eikenhout in de maten 15 x 15 en 10 x 15 cm te kopen, in de gewenste lengtes tot vier meter. 

Bij het uitladen werd onmiddellijk duidelijk dat het ineen steken van de constructie een hele klus zou worden. De langste en dikste balken wogen al gauw negentig kilo per stuk.De bestelling werd deze winter geleverd, alles werd mooi gestapeld op tussenlatjes om de wind er door te laten en onder een dekzeil gelegd. Zo konden ze droog blijven of verder drogen alvorens verwerkt te worden.


Ondertussen heb ik het hout gesorteerd op dikte en lengte - beter voor het overzicht.


En het zeil werd aan de muur vastgemaakt met rekkers (elastieken) en zo kan ik er een overkapte werkplek van maken. Stukken beter dan in de voor dit soort werk te nauwe garage.

7 opmerkingen:

 1. Wat een werk, succes.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dan zijn flinke balkjes... 90 kg, dat gaat flink werken worden denk ik om die de hoogte in te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die worden platliggend gemonteerd, en dan ga ik ze rechtzetten mbv zo een ver-rijker met lange arm.

   Verwijderen
 3. Ik weet welke 'Houtman' je bedoelt; het is daar inderdaad aangenaam langs gaan. Ben je zeker dat jij niet stiekem geschoold ambachtsman bent? Zo professioneel en goed gedaan allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verbaasd dat je deze uithoek van het Pajottenland kent!
   Misschien ben ik stiekem in mijn hart een geschoold ambachtsman ... of blijk ik na al die jaren toch op mijn vader te lijken :-)

   Verwijderen
  2. Dank je voor de lof, maar laten we niet vooruitlopen op de zaken ... "the proof of the pudding lies in the eating" ... ;-)

   Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.