woensdag 28 oktober 2015

Wakker worden! –’t Is herfst!

Al een hele tijd dat ik hier nog iets gepost heb. De tijd die ik in het eerste deel van dit jaar aan de tuin, de blog en de opentuindagorganisatie gespendeerd heb, werd blijkbaar in het tweede halfjaar sterk gecompenseerd. Om niet te zeggen dat ik bijna geheel stilgevallen ben.  

Maar de tuin kon het helemaal alleen deze zomer. De borders zijn in orde - en in de zomer moet daar eerlijk gezegd nooit veel aan gebeuren, de haag werd slechts éénmaal gesnoeid – en dan nog met hulp (die tenniselleboog!), en het gazon hoefde al helemaal niet gemaaid – door die droogte. 

Dus viel ik in een zomerslaap. 


Maar nu, met het vallen van de blaadjes schieten we hier toch weer in gang. Er waren late appels te plukken, de laatste zomergroenten moesten uit de moestuin en de noten vallen wel erg vroeg dit jaar. En we beginnen stilletjes aan aan de herfsttaken. Dat betekent blaadjes harken en naar de moestuin brengen, het hooilandje een tweede maaibeurt geven en het tuinmeubilair een regenjas aantrekken. Binnenkort graaf ik de bonsaipotten weer in en moeten de oranjeriepotten de wintertuin in – we willen geen bevroren planten. 


Alle blaadjes op het gazon gaan net als vorige winter naar de moestuin, als bodembedekking. Dat moet er tenslotte gaan uitzien zoals dit. Maar eerst spreid ik er nog de zelfgemaakte compost over uit.

En de winterprei krijgt ook een beschermend bladerdekentje. Zo lang het zacht blijft, blijft die prei lustig doorgroeien. En dat is nodig, want door de droge zomer liep ie achterstand op – erg dik zijn ze nog niet. 


De bonsais halen we uit hun pot en graven we in. En daar gaat een koud kasje overheen en tussen de stammetjes duw ik ook wat herfstblad als isolatie. Blaadjes die in de borders vallen blijven gewoon liggen. Samen met de afgestorven stengels en blad van de vaste planten is dit een excellente plek waar allerlei gedierte kan overwinteren. Opruimen van de borders gebeurt in de lente. Nu heeft dat geen zin. En geeft de natuur zelf niet aan dat het zo hoort?



Daarmee heb ik de meeste herfstverrichtingen wel opgesomd. Ik twijfel alleen nog of ik dit jaar terug dat net over het vijvertje span om de bladeren er uit te houden. Dit jaar had ik voor het eerst lang last van slijmerige algen in het vijverwater. Misschien speelt dat rottend blad een concurrerende rol voor voedingsstoffen en laat ik het er toch beter in.  

En nu ik het over de vijver heb ... ik mag niet vergeten de vlonder te demonteren en droog te stockeren.

Toch meer werk dan ik dacht - die herfstverrichtingen.


8 opmerkingen:

  1. Quasi dezelfde herfsttaken - de bonsais en de vlonder daargelaten - staan ook hier op de planning. Alleen de zomerslaap sloeg ik over; die reserveer ik met graagte voor de winter. ;-)
    Als ik je echter één cruciaal advies mag geven: span dat net maar snel over de vijver! Een laag organisch afval, zoals invallend blad, op de bodem vergroot namelijk de kans op verzuring van de vijver waardoor niet alleen je overwinterende vissen het moeilijker zullen krijgen, maar ook neemt de kans op algenproblemen en een slechte plantengroei in het voorjaar sterk toe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En dat is nu net waar ik mee worstel. Vorige winter hield ik voor het eerst op die manier het blad uit de vijver... en heb ik deze lente en voorzomer voor het eerst lang last gehad van slijmerige algen. Is er een verband? Er zijn altijd wel wat draadalgen, maar van die vervelende slijmerige hadden we niet eerder. Maar misschien ligt het aan iets anders ... is het water iets zuurder geworden bvb ...
      Eén ding dat we niet in onze vijver hebben zijn vissen. We gaan voluit voor salamanders, libellen en aanverwant grut.

      Verwijderen
  2. Mooie opsomming van leuke bezigheden. Hier staat er nog wat snoeiwerk op het programma. En 2 bomen de neer moeten, het akkerbloemen-stukje gespit, de leegegmaakte border verder proper gezet, ... We weten nog wat doen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier zal dit week-end ook flink geherfstklust worden in de tuin .Maar bladeren harken hoort daar niet bij, die laat ik gewoon liggen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je zoveel bladeren als hier op het gazon zou krijgen zou je ze ook wegharken. Er ligt tegenwoordig haast tien cm blad op! Het gazon zou gans verstikken. Misschien heb ik nog te veel bomen ...

      Verwijderen
  4. Mijn slaap begint pas in de herfst en zet zich in de winter voort ;-)
    En mijn werkzaamheden in de tuin worden nu langzamerhand overgenomen door de natuur zelf.
    Maar ik vroeg me af: waarom haal je de bonsai's uit de potten? Extra werk en toch een lichte verstoring van de wortelpartij. Ik graaf ze altijd in hun potten tot de rand in. In een soort zandbak op een beschutte plaats. Ik heb zelden uitval, ook na strenge winters. De subtropische soorten houd ik apart, die gaan bij vorst in de schuur.
    En opnieuw in de pot doen ( verpotten) doe ik eens in de drie jaar.
    Maar ja, je wist het al, ik ben een luie tuinier.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo kunnen ze tijdens de winter kleine haarworteltjes uitsturen in die rijke leembodem in de moestuin en zich wat voltanken met voedingsstoffen. Ze stonden er dit jaar mooi bij, dus dat heeft effect.

      Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.